Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΜνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Ταϊλάνδης στον τουρισμό

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Ταϊλάνδης στον τουρισμό

Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού υπέγραψαν χτες το μεσημέρι η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βασιλείου της Ταϊλάνδης, Dr Surakiart Sathirathai, συμφωνώντας στη διευκόλυνση της τουριστικής κίνησης μεταξύ των χωρών τους…

Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού υπέγραψαν χτες το μεσημέρι η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και<...>ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βασιλείου της Ταϊλάνδης, Dr Surakiart Sathirathai, συμφωνώντας στη διευκόλυνση της τουριστικής κίνησης μεταξύ των χωρών τους, στην ενίσχυση της αμοιβαίας τουριστικής προβολής μέσω ανταλλαγής πληροφοριών και διαφημιστικού υλικού, στην προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού και στην ενίσχυση των επενδύσεων Ελλήνων και Ταϊλανδών επιχειρηματιών στους αντίστοιχους τουριστικούς τομείς τους. Παράλληλα οι δύο πλευρές συμφώνησαν την ανταλλαγή πληροφοριών και εντύπων στον τομέα επαγγελματικής κατάρτισης προσωπικού που απασχολείται στον τουριστικό τομέα.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου η κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά δήλωσε: “Με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του βασιλείου της Ταϊλάνδης υπογράψαμε μνημόνιο τουριστικής συνεργασίας. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό και αισιόδοξο βήμα για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Το μνημόνιο περιλαμβάνει την συνεργασία μας στον τουριστικό τομέα, την διευκόλυνση της διακίνησης περισσοτέρων τουριστών από την Ταϊλάνδη προς την Ελλάδα και από την Ελλάδα προς την Ταϊλάνδη.

Η Ταϊλάνδη αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή προορισμό για τους Έλληνες. Επίσης μετά την μεγάλη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχει ενδιαφέρον και αύξηση της επιθυμίας των Ταϊλανδών να επισκεφθούν την Ελλάδα. Η συμφωνία μας αναφέρεται όχι μόνο στην αύξηση της κίνησης μεταξύ των δύο χωρών αλλά και στις δυνατότητες ανάπτυξης επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύω ότι στο πλαίσιο της νέας τουριστικής πολιτικής που προωθούμε, το μνημόνιο αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ, καθώς ανάμεσα στους στόχους μας είναι οι νέες, παρθένες αγορές με τις οποίες συνεργαζόμαστε για να διευρύνουμε τους τουριστικούς μας ορίζοντες. Οι σχέσεις μας με το βασίλειο της Ταϊλάνδης ξεκινούν από πολύ παλιά, είναι πολύ δυνατές και είμαι βέβαιη ότι με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, οι σχέσεις θα γίνουν ακόμα πιο ισχυρές”.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βασιλείου της Ταϊλάνδης, Dr Surakiart Sathirathai δήλωσε: “Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η Ελλάδα και η Ταϊλάνδη υπέγραψαν αυτή την τουριστική συμφωνία. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς, και μπορούμε να μάθουμε η μία χώρα από την άλλη. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολιτιστικό, οικονομικό και εμπορικό επίπεδο. Στο θέμα προσέλκυσης τουριστών μπορούμε να δημιουργήσουμε ελκυστικά τουριστικά πακέτα με έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό γιατί οι χώρες μας έχουν σημαντική ιστορία και πολιτισμό. Και οι δύο χώρες μπορούν να ωφεληθούν από αυτή την συνεργασία”.

Την υπογραφή τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών χαιρέτισε από την πλευρά του μέσω του Travel Daily News και ο πρόεδρος του Ταϊλανδικού Οργανισμού Τουρισμού στην Ελλάδα, κ. Δημήτρης Αστέρης, υπογραμμίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον Ταϊλανδών για επισκέψεις στην Ελλάδα και επισημαίνοντας παράλληλα το πρόβλημα έκδοσης βίζα, καθώς η πρεσβεία μας στην Ταϊλάνδη αντιμετωπίζει σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού. Αξίζει να αναφερθεί ότι ετησίως 15.000 Έλληνες επισκέπτονται τον εξωτικό προορισμό της Ταϊλάνδης, το 60% των οποίων είναι ηλικίας 30-50 ετών, ενώ το 58% των Ελλήνων τουριστών επισκέπτονται την χώρα για δεύτερη φορά και το 34% αυτών για τρίτη ή πολλοστή φορά. Τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα εμφανίζει ετήσια αύξηση τουριστικής κίνησης, της τάξης του 15%, ενώ ήδη δέχεται μεγάλες μάζες τουριστών από νέες αγορές, όπως αυτές της Ρωσίας και της Κίνας.

Το πλήρες κείμενο του Μνημονίου

Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Τουρισμού και Αθλητισμού του Βασιλείου της Ταϊλάνδης, αναφερόμενα στο εξής ως “τα Συμβαλλόμενα Μέρη”,
Επιθυμώντας να ενδυναμώσουν τους δεσμούς φιλίας και τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους που βασίζονται στις αρχές της ισότητας και στα αμοιβαία οφέλη,
Αναγνωρίζοντας τη σημασία του τουρισμού ως παράγοντα για την βιώσιμη ανάπτυξη όπως ορίζεται στον Παγκόσμιο Κώδικα Ηθικών Αρχών για τον Τουρισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού,

Συμφώνησαν τα ακόλουθα:

`Αρθρο 1
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, μέσα στα πλαίσια αυτού του Μνημονίου Κατανόησης και σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία, θα προωθήσουν την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού μεταξύ των χωρών τους.

`Αρθρο 2
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, θα επιδιώξουν να διευκολύνουν την τουριστική κίνηση μεταξύ των χωρών τους σύμφωνα με τους αντίστοιχους νόμους και κανονισμούς τους και χωρίς να θίγονται οι διεθνείς τους υποχρεώσεις και θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και οργανώσεων των δύο χωρών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

`Αρθρο 3
Προκειμένου να καταστήσουν γνωστούς τους τουριστικούς πόλους έλξης τους στους πολίτες της άλλης χώρας και να αυξήσουν την διμερή τουριστική κίνηση, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν την αμοιβαία τουριστική προβολή μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, διαφημιστικού υλικού και άλλου υλικού προβολής σύμφωνα με τους αντίστοιχους νόμους και κανονισμούς τους. Για αυτό το σκοπό, θα εξετάσουν επίσης τη δυνατότητα συμμετοχής σε τουριστικές πανηγύρεις, εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες τουριστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται στο έδαφος της άλλης χώρας καθώς και της οργάνωσης ταξιδίων εξοικείωσης για ταξιδιωτικούς πράκτορες, τουριστικούς δημοσιογράφους και για λοιπό προσωπικό των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

`Αρθρο 4
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, θα συνεργάζονται για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού και για την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού και ιδιαίτερα του πολιτιστικού τουρισμού, του αγροτουρισμού και του θαλάσσιου τουρισμού. Θα ενθαρρύνουν επίσης τις αμοιβαίες επισκέψεις εμπειρογνωμόνων με σκοπό την εξοικείωση τους με την ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί από αυτά στους διάφορους τουριστικούς τομείς.

`Αρθρο 5
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα επιδιώξουν να ενθαρρύνουν σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία τις επενδύσεις Ελλήνων και Tαϊλανδών επιχειρηματιών, καθώς και την δημιουργία μικτών επιχειρήσεων στους αντίστοιχους τουριστικούς τομείς τους.

Για το σκοπό αυτό, θα γνωστοποιούν επίσης τακτικά το ένα στο άλλο τα κίνητρα για τουριστικές επενδύσεις που παρέχονται από την εθνική τους νομοθεσία καθώς και τις δυνατότητες για παρόμοιες επενδύσεις που υφίστανται σε κάθε μία από τις δύο χώρες.

`Αρθρο 6
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και έντυπα στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης του προσωπικού που απασχολείται στον τουριστικό τομέα, θα δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και θα εξετάζουν όλες τις δυνατές μορφές συνεργασίας στον τομέα αυτό, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής εξάσκησης και της ανταλλαγής σπουδαστών, εκπαιδευτών και εμπειρογνωμόνων των αντίστοιχων σχολών τουριστικών επαγγελμάτων τους, και της διοργάνωσης σεμιναρίων για στελέχη και επαγγελματίες του τουρισμού.

`Αρθρο 7
Καμία από τις διατάξεις αυτού του Μνημονίου Κατανόησης δεν θα παραβλέπει τις υποχρεώσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας που προκύπτουν από την ιδιότητα της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

`Αρθρο 8
Μία Μικτή Επιτροπή, αποτελούμενη από ίσο αριθμό εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων των Συμβαλλόμενων Μερών, θα συγκαλείται περιοδικά για να καθοδηγεί και να επιβλέπει την εφαρμογή αυτού του Μνημονίου Κατανόησης.

Οι Συναντήσεις της Επιτροπής θα πραγματοποιούνται εναλλάξ σε κάθε μία από τις δύο χώρες και σε χρόνο που θα συμφωνείται από τα Συμβαλλόμενα Μέρη. Τα Αγγλικά θα είναι η γλώσσα εργασίας της Επιτροπής.

`Αρθρο 9
Το παρόν Μνημόνιο Κατανόησης θα τεθεί σε ισχύ κατά την ημερομηνία της τελευταίας γνωστοποίησης, δια της διπλωματικής οδού, με την οποία τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα επιβεβαιώνουν την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών για την θέση σε ισχύ του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης.

Το παρόν Μνημόνιο Κατανόησης θα παραμείνει σε ισχύ επί πέντε (5) χρόνια. και στο εξής θα ανανεώνεται αυτόματα, κάθε φορά για πρόσθετες πενταετείς περιόδους, εκτός εάν καταγγελθεί εγγράφως, από ένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν από την εκπνοή της αρχικής ή οποιασδήποτε από τις ακόλουθες περιόδους διάρκειας.

`Αρθρο 10
Την ημερομηνία κατά την οποία το παρόν Μνημόνιο θα τεθεί σε ισχύ, η Συμφωνία για την συνεργασία στον Τουρισμό μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Τουριστικής Αρχής της Ταϊλάνδης, η οποία υπεγράφη στην Μπανγκόκ, την 4η Μαρτίου 1992, θα τερματισθεί.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024