Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι σφοδρές ταραχές σε Κωνσταντινούπολη – Άγκυρα πλήττουν τον τουρισμό της Τουρκίας
Προορισμός

Οι σφοδρές ταραχές σε Κωνσταντινούπολη – Άγκυρα πλήττουν τον τουρισμό της Τουρκίας

Νύχτα συγκρούσεων η χθεσινή σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν για ταξιδιωτική οδηγία για τους Αμερικανούς τουρίστες στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι τα επεισόδια στην
Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν στα πλέον τουριστικά σημεία.

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν από την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση εκατοντάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Πόλης, όπου την Παρασκευή προκλήθηκαν ταραχές με πολλούς τραυματίες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες και με το σύνθημα “Ενωμένοι κατά του φασισμού” ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση, καθώς προσπαθούν να διασχίσουν το δρόμο για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Λίγο νωρίτερα διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία στη συνοικία Μπεσίκτας, στις όχθες του Βοσπόρου, και αφού είχαν διασχίσει μια γέφυρα, σε μια προσπάθειά τους να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Την ανησυχία τους για τα επεισόδια εξέφρασαν οι ΗΠΑ μέσω του State Department και η ΕΕ. “Πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη σταθερότητα, ασφάλεια, και ευημερία της Τουρκίας πρέπει να είναι εγγυημένες με την προστασία των βασικών ελευθεριών. Αυτό κάνουν οι διαδηλωτές. Οι ελευθερίες αυτές είναι πολύ σημαντικές για μια υγιή δημοκρατία” δήλωσε η Jennifer Psaki του State Department. Το τελευταίο εμμέσως προειδοποίησε για ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για τους Αμερικανούς τουρίστες στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν στα πλέον τουριστικά σημεία, στα οποία είναι συγκεντρωμένα οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες.

Και οι Βρετανοί τουρίστες προειδοποιήθηκαν να αποφεύγουν τα “μη απαραίτητα” ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη. Ειδικότερα το
Foreign Office αναφέρει: “Οι διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις σε όλη την Τουρκία, συμπεριλαμβνομένης της πρωτεύουσας, Άγκυρας. Η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα και εκτοξευτές νερού για ρτην αντιμετώπιση των διαδηλωτών. Συμβουλεύουμε όλους τους Βρετανούς υπηκόους να αποφεύγουν όλες τις διαδηλώσεις”.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Stephen Fuller, Peter Stano υπογράμμισε ότι η ελευθερία του συνέρχεσθαι πρέπει να προστατευθεί. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη. Καταδικάζουμε την υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας” σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

Η αστυνομία πραγματοποίησε τη νύκτα επιδρομή εναντίον εμπορικού κέντρου στην Αγκυρα, όπου είχαν βρει καταφύγιο διαδηλωτές, και προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις.

Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνηση του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdogan, ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, όταν η καταστολή από την αστυνομία μιας ειρηνικής διαδήλωσης που είχε οργανωθεί από οικολόγους ενάντια σε ένα σχέδιο ανέγερσης κτιρίων σε “πράσινη” περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024