Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λουιζιάνα
Η χειρότερη πετρελαιοκηλίδα εδώ και πολλές δεκαετίες στις ΗΠΑ

Οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λουιζιάνα

Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού είναι δυνατόν να αποτελέσει καταστροφή για την περιοχή, προειδοποίησε ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Bobby Jindal. “Η πετρελαιοκηλίδα δεν απειλεί μόνο τους βάλτους και τους […]

Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού είναι δυνατόν να αποτελέσει καταστροφή για την περιοχή, προειδοποίησε ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα<...> Bobby Jindal. “Η πετρελαιοκηλίδα δεν απειλεί μόνο τους βάλτους και τους ψαρότοπους, αλλά και τον ίδιο τον τρόπο ζωής μας”, τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους. Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας, της χειρότερης εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ομάδες ειδικών με πλοία και αεροπλάνα, συνεχίζουν να ρίχνουν χημικά διαλυτικά, ενώ άλλες ομάδες βρίσκονται στις παραλίες που απειλούνται, έτοιμες να αρχίσουν την επιχείρηση καθαρισμού. Πλωτά φράγματα μήκους 84 χλμ. έχουν τοποθετηθεί και περισσότερα από 3,8 εκατ. λίτρα πετρέλαιο ανακατεμένο με νερό έχουν αντληθεί μέχρι τώρα. Aλλες δύο πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου στον κόλπο διέκοψαν τη λειτουργία τους για λόγους ασφαλείας και η μία εκκενώθηκε.

Οι αρχές της πολιτείας αποφάσισαν την εκτροπή ενός τμήματος των υδάτων του Μισσισιπή, του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας, προς τους βάλτους με στόχο να απωθήσουν την πετρελαιοκηλίδα. Στο μεταξύ, η BP -ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας και οικονομική υπεύθυνη για την απορρύπανση στην περιοχή- συνεχίζει τις προσπάθειες για να σταματήσει η διαρροή, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Τζον Κάρι. Η εταιρεία κατασκευάζει ένα τεράστιο “καπάκι” βάρους 70 τόνων για να τοποθετήσει στον πυθμένα ώστε να κλείσει την έξοδο της πετρελαιοπηγής, μια εργασία που θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Τέλος, η εταιρεία άρχισε το Σάββατο να τρυπά τα βοηθητικά πηγάδια για να μειώσει την πίεση ώστε να μπορέσει να εγκαταστήσει ένα ειδικό κάλυμμα που θα κλείσει την πετρελαιοπηγή. Η επιχείρηση αυτή θα κρατήσει 30 ως 90 ημέρες.

1.900 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι με 300 σκάφη και αεροπλάνα βρίσκονται στον τόπο της καταστροφής. Η ακτοφυλακή εκτιμά πως η διαρροή πετρελαίου θα αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα εκατομμύρια λίτρα να χύνονται στη θάλασσα κάθε ημέρα, αντί 800.000 που υπολογίζονται σήμερα, γράφει η εφημερίδα The Mobile Press-Register.

Για τον εκπρόσωπο της Greenpeace που βρίσκεται από χθες στην Λουιζιάνα, η κατάσταση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη». “Πιστεύω ότι θα μπορέσουν να αντλήσουν πολύ λίγο πετρέλαιο, πράγμα που σημαίνει ότι το περισσότερο θα καταλήξει στους βάλτους απειλώντας τα πουλιά και τις θαλάσσιες χελώνες, επεσήμανε.

Εκπρόσωπος της BP ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε και τρίτη διαρροή από κοίτασμα σε βάθος 5.000 ποδών (1.525 μέτρων) ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας, ενώ αξιωματούχος της ακτοφυλακής, σημείωσε ότι εκτιμάται πλέον πως η διαρροή πετρελαίου ξεπερνά τα 5.000 βαρέλια την ημέρα.

Ήδη, η μόλυνση στην περιοχή είναι η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ. Τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι στην πλατφόρμα εξακολουθούν να αγνοούνται και θεωρούνται -και επίσημα- νεκροί μετά τη χειρότερη καταστροφή του είδους εδώ και μια δεκαετία.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024