Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠαράδοση του βραβείου 'Excellent Village Destination' στο Ασκληπιείο Ρόδου
Περιφέρεια

Παράδοση του βραβείου 'Excellent Village Destination' στο Ασκληπιείο Ρόδου

Παραδόθηκε από την ΕΠΟΤ Tourism Think-Tank στο Ασκληπιείο Ρόδου, το βραβείο 'Excellent Village Destination' για την πρώτη θέση που απέσπασε σε διεθνές συνέδριο το 2021.

Μέλη της ΕΠΟΤ Tourism Think Tank επισκέφθηκαν το χωριό Ασκληπιείο στη Νότια Ρόδο και παρέδωσαν το βραβείο “Excellent Village Destination” για την πρώτη θέση που απέσπασε το 2021 στο διεθνές συνέδριο “World Rural Tourism and Sustainable Development Conference”, το οποίο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκαν το Ασκληπιείο τα μέλη της ΕΠΟΤ, κ.κ. Άντα Καραγιάννη, Γιάννης Παπαδημήτρης, Γιώργος Μπαρμπούτης, Μιχάλης Τοανόγλου, Μαρία Μπακαρή και Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου για να ξεναγηθούν στο χωριό και να παραδώσουν το βραβείο. Τους υποδέχθηκαν η κα Μαγδαληνή Κούρτη Οικονομίδη, αντιπρόεδρος του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ασκληπιείου, η κα Δέσποινα Χατζηδιάκου, ειδική σύμβουλος Δημάρχου, αρμόδια για θέματα Αποδήμων, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου και η κα Βασιλεία Κούρτη Καζούλλη, καθηγήτρια επίσης Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το χωριό είναι παραδοσιακό, με μακρά ιστορία, φαίνεται δε, ότι λειτουργούσε Ασκληπιείο, ιερό και θεραπευτικό κέντρο κατά την αρχαιότητα, από το οποίο προέρχεται το όνομά του. Η γνωριμία με το χωριό έγινε μέσα από την ξενάγηση στο εκκλησιαστικό μουσείο με τα κειμήλια, χειρόγραφα, σκεύη, άμφια, από τον πατέρα Βασίλειο. Η Βυζαντινή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, με σχήμα ελεύθερου σταυρού, κτίστηκε το 1060, αναστηλώθηκε πρόσφατα και κυριαρχεί στο κέντρο του Ασκληπιείου. Οι βυζαντινές τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, απεικονίζουν θρησκευτικά δρώμενα και παραστάσεις. Στο παλιό ελαιοτριβείο που σήμερα είναι λαογραφικό μουσείο, ξενάγησε η κα Ελένη Γιαννά, ενώ στο παραδοσιακό σπίτι η κα Κούρτη Καζούλλη, αναπτύσσοντας ένα πρότυπο σύστημα κυκλικής οικονομίας που εφάρμοζαν με σοφία οι παλαιότεροι. Στην κορυφή του βουνού δεσπόζει ιπποτικό κάστρο πάνω σε βυζαντινά θεμέλια, ενώ η φύση γύρω φιλοξενεί πλήθος από τα 1.400 είδη χλωρίδας του νησιού με πολλά ενδημικά τα οποία γνωρίζουν και συλλέγουν σε οργανωμένες πεζοπορίες οι κάτοικοι.

Το θερμό καλωσόρισμα έδωσαν τα ξεροτήγανα της κας Γεωργίας Χατζηδιάκου που κράτησαν στη γεύση με τα αγνά υλικά, το μέλι, τα καρύδια, την παράδοση και την ιστορία του τόπου. Η “Σληπενή σούστα”, στοιχείο λαϊκού πολιτισμού, έχει μελετηθεί διεξοδικά, επιστημονικά και ξεσηκώνει τους ντόπιους και τους Αποδήμους. Πλήθος Αποδήμων επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι το χωριό για το “Αντάμωμα”, εορταστική παράδοση που καθιερώθηκε και τηρείται ευλαβικά πολλές δεκαετίες με πολλούς συμβολισμούς, συνευρέσεις και εορτασμούς. Για όλα αυτά, μίλησαν οι κ.κ. Μαγδαληνή Κούρτη Οικονομίδη, Βασιλεία Κούρτη Καζούλλη και Δέσποινα Χατζηδιάκου.

Η ομάδα της ΕΠΟΤ που ετοίμασε και υπέβαλε την υποψηφιότητα, παρέδωσε το βραβείο “Excellent Village Destination” στους εκπροσώπους του συλλόγου για να το τοποθετήσουν στο σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο που φιλοξένησε πριν την πανδημία δύο συνέδρια “Αποδήμων Ροδίων”. Συζητήσεις με ενδιαφέρον συνεχίστηκαν στο Κιοτάρι με γευστική παραδοσιακή φιλοξενία. Κυριάρχησαν θέματα που επανεξετάζουν την ανάπτυξη των προορισμών με βάση την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα, την προστασία φυσικών και άυλων πόρων. Οι αλλαγές στην ταξιδιωτική συμπεριφορά, φέρνουν στο επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες, το βαθύτερο νόημα του ταξιδιού, την αξία της γνωριμίας του επισκέπτη με τους ντόπιους, την ποιότητα ζωής σε κάθε προσέγγιση. Αυτό υποστήριξε η πρόταση για το Ασκληπείο και ξεχώρισε για τις αξίες πολιτισμού και παράδοσης που στηρίζουν το μέλλον και την ανάπτυξή του.

Η ΕΠΟΤ Tourism Think-Tank είναι ένας ανεξάρτητος, εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός, κοινωφελής ιδιωτικός οργανισμός, που απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες, επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς του τουρισμού, ανέδειξε την περίπτωση του Ασκληπιείου που αποτελεί παράδειγμα για ανάλογες ενέργειες με τη συμμετοχή τοπικών κοινωνιών.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

01/12/2023
30/11/2023
29/11/2023
28/11/2023
27/11/2023
24/11/2023