Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠρούσα, Cumalikzik και Πέργαμος στα Mνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Πολιτισμός

Προύσα, Cumalikzik και Πέργαμος στα Mνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δέκα τρία τουρκικά μνημεία συνολικά περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στη 38η συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έλαβε χώρα  στο Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο της πρωτεύουσας του Κατάρ, Ντόχα, αποφασίστηκε η εισαγωγή στον Kατάλογο της UNESCO με τα Mνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Bursa (Προύσα) και του Παραδοσιακού Χωριού Cumalikzik ως “γενέτειρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας” και της İzmir Bergama (Πέργαμος) ως “πολυεπίπεδη περιοχή πολιτιστικού τοπίου”.

Συνολικά 52 περιοχές της χώρας, μοναδικού ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου (2 πολιτιστικού/φυσικού, 1 φυσικού και 49 πολιτιστικού τοπίου) περιλαμβάνονται στον προσωρινό κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Με την προσθήκη της Bursa (Προύσα) και της Izmir Bergama (Πέργαμος), ο αριθμός των τουρκικών πολιτιστικών μνημείων και φυσικών τοπίων  που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ανήλθε στα 13. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του 1972, η οποία περιλαμβάνει 191 κράτη-μέλη, άλλα τουρκικά μνημεία που βρίσκονται ήδη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι: Οι ιστορικές περιοχές της  İstanbul (Κων/πουλη) με σημαντικά μνημεία, το Τέμενος Divriği, το Darüşşifası, το Hattuşaş, το όρος Nemrut, το Xanthos-Letoon, η πόλη Safranbolu, η αρχαία πόλη Truva (Τροία), το Τέμενος Selimiye στο Edirne και το συγκρότημα των κτιρίων του, το Εθνικό Πάρκο Göreme, η Kapadokya (Καππαδοκία), η Ιεράπολη Pamukkale και η νεολιθική πόλη Çatalhöyük.

Bursa (Προύσα)  – Cumalikzik
Η Bursa (Προύσα), πρώτη πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας με ιστορικά έργα από την περίοδο γέννησης της αυτοκρατορίας, βρίσκεται σε εξέχουσα θέση με την φυσική ομορφιά της, αλλά και τη βιομηχανία της. Το παραδοσιακό χωριό Cumalikzik με ιστορία 700 χρόνων από την άλλη, ξεχωρίζει με την διατηρούμενη έως σήμερα οθωμανική οικιστική δομή του. Η Bursa (Προύσα) και το Cumalikzik με την εμπορική κουλτούρα και τη συνέχιση της αγροτικής ζωής παρά το γεγονός ότι βρίσκονται κοντά στην πόλη, αποτελούν ένα καλό παράδειγμα του ιδανικού τρόπου ζωής κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Bursa (Προύσα) και του Cumalikzik: “Γενέτειρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας“, αποτελείται από το συγκρότημα κτιρίων Orhangazi, την περιοχή των πανδοχείων, το συγκρότημα κτιρίων Hüdavendigar (I. Murad), το συγκρότημα κτιρίων Yildirim (I. Βayezid), το πράσινο συγκρότημα κτιρίων (I. Mehmed), το συγκρότημα κτιρίων Muradiye (II. Murad) και το χωριό Cumalıkızık.

İzmir Bergama (Πέργαμος)
H İzmir Bergama (Πέργαμος) με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της αποτελεί μια “πόρτα” για την ιστορία. Γνωστή από την αρχαιότητα ως Πέργαμος, θεωρείται ένα από το σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Ελληνιστικής περιόδου. Η İzmir Bergama (Πέργαμος), όπου βρισκόταν η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της ελληνιστικής περιόδου, προστέθηκε στον κατάλογο στην κατηγορία πολιτιστικού τοπίου. Η περιοχή περιέχει μνημεία ελληνιστικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου και αποτελείται από ακρόπολη, εφτά τύμβους στη γύρω περιοχή και τον ιερό χώρο Kybele.

Στη φωτογραφία, το αρχαίο θέατρο στην İzmir Bergama (Πέργαμος).

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024