Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΣημαντικές οι επιπτώσεις στην οικονομία από το σεισμό στην Ιαπωνία
Κλειστό το αεροδρόμιο Narita του Τόκιο

Σημαντικές οι επιπτώσεις στην οικονομία από το σεισμό στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά το τέλος του Β` Παγκόσμιου Πολέμου, ανέφερε χθες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Κάν, ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος […]

Η Ιαπωνία είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά το τέλος του Β` Παγκόσμιου Πολέμου, ανέφερε χθες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός<...> Ναότο Κάν, ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι Ιάπωνες θα ξεπεράσουν αυτή την κρίση που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι. Παράλληλα, ο Καν προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να αντιμετωπίσει μεγάλης κλίμακας διακοπή της ηλεκτροδότησης εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων. Ήδη η Ιαπωνία έχει ζητήσει από τη Ρωσία να της παράσχει περισσότερο φυσικό αέριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά της προβλήματα.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας, περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο προειδοποίησε για “σημαντικές” επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, καθώς ο σεισμός και το συνεπακόλουθο τσουνάμι έχουν καταστρέψει συνολικά το 8% του ΑΕΠ της τρίτης οικονομίας του κόσμου.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως έχει εκταμιεύσει συνολικά 55 δισ. γιεν σε 13 τραπεζικά ιδρύματα στα βορειανατολικά της χώρας, για να τα εξασφαλίσει από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε επίσης λειτουργήσουν κανονικά τα υποκαταστήματά της σε όλη τη χώρα.

Κλειστό το αεροδρόμιο Narita του Τόκιο
Μετά το σεισμό στην Ιαπωνία και το κλείσιμο των διεθνών αεροδρομίων Narita και Χανέντα του Τόκιο, προκαλώντας εκτεταμένες ακυρώσεις πτήσεων προς και από την Ιαπωνία, οι αεροπορικές εταιρείες προχώρησαν σε αναστολή των τελών που συνήθως ζητούνται για αλλαγή πτήσης ή ακόμα και ακύρωσης εισιτηρίου. Αυτό ισχύει και για μη επιστρεφόμενα εισιτήρια. Αυτό ισχύει για τις αεροπορικές εταιρείες Qantas, Jetstar, Air Canada, American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Delta, Emirates, Etihad, JAL, Singapore Airlines, Lufthansa και United-Continental.

Το αεροδρόμιο Narita Airport, η κύρια διεθνή πύλη της Ιαπωνίας, παραμένει κλειστό, αν και εκπρόσωπος του αεροδρομίου δήλωσε ότι δεν υπάρχει ορατή βλάβη στους διαδρόμους. Το αεροδρόμιο, Haneda που άνοιξε για τις διεθνείς πτήσεις στα τέλη του περασμένου έτους, έχει διαθέσει εκ νέου πολλούς αεροδιαδρόμους για να συνεχιστούν οι πτήσεις. Ωστόσο, αναμένεται ότι οι πτήσεις προς Ιαπωνία θα συνεχίσουν να επηρεάζονται και στις αρχές της εβδομάδας.

Φόβοι για νέα πυρηνική έκρηξη
Μετά τη Φουκουσίμα σε κατάσταση συναγερμού (στο πιο χαμηλό επίπεδο) τέθηκε και το πυρηνικό εργοστάσιο στην Οναγκάβα, λόγω των επιπέδων ραδιενέργειας σε αυτό. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο έκρηξης και στον αντιδραστήρα 3 της Φουκουσίμα, προειδοποιεί η ιαπωνική κυβέρνηση.

Τουλάχιστον 190 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, ενώ περίπου 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι μπορεί να φθάσει τους 10.000, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, επικαλούμενο αξιωματικό της αστυνομίας. Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περίπου 1.800 νεκρούς.

Πάνω από 600 σορούς ανακαλύφθηκαν χθες κατά μήκους των ακτών των βορειοανατολικών επαρχιών Μιγιάγκι και Ιουάτε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο. Στα βορειοανατολικά, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο της καταστροφής, οι αρχές έχουν χάσει επαφή με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους μετά τον σεισμό και το τσουνάμι, από το οποίο καταστράφηκαν πολλά κτήρια και παρασύρθηκαν πολυάριθμοι άνθρωποι.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024