Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣΤΕΚ: Τελείως αναξιόπιστος ο επίσημος δείκτης τιμών για τα ξενοδοχεία
ΣΤΕΚ

ΣΤΕΚ: Τελείως αναξιόπιστος ο επίσημος δείκτης τιμών για τα ξενοδοχεία

Αναφορικά με τις πρόσφατες κατ’ισχυρισμό του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου αυξήσεις των τιμών των ξενοδοχείων τόσο για τους ξένους τουρίστες όσο και τους ντόπιους, επικαλούμενος αύξηση κατά 6,4% στις τιμές […]

Αναφορικά με τις πρόσφατες κατ’ισχυρισμό του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου αυξήσεις των τιμών των ξενοδοχείων τόσο για τους ξένους τουρίστες όσο<...> και τους ντόπιους, επικαλούμενος αύξηση κατά 6,4% στις τιμές των εστιατορίων και ξενοδοχείων, σύμφωνα με τον επίσημο, αλλά πεπαλαιωμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που συνεχίζει να εκδίδει η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, ο ΣΤΕΚ επιθυμεί να φέρει εις φως και να υπογραμμίσει τα εξής:

“1. Ο συνολικός αριθμός των τουριστικών καταλυμάτων που συμμετέχουν στην έρευνα τιμών είναι μόνο 20 σε ένα σύνολο τουριστικών μονάδων 862, όπως αναγράφεται σε πρόσφατη μελέτη του ΚΟΤ ημερομηνίας 31/3/09. Το υφιστάμενο σύστημα κατάταξης και κατηγοριοποίησης τουριστικών καταλυμάτων περιλαμβάνει ένα ευρύτατο φάσμα κατηγοριών και τάξεων, από ξενοδοχεία ενός έως πέντε αστέρων, οργανωμένα διαμερίσματα Α, Β και Γ κατηγορίας, τουριστικά χωριά διαφόρων τάξεων, τουριστικές επαύλεις, τουριστικά διαμερίσματα, αγροτουριστικά καταλύματα κ.ο.κ. Δε γνωρίζουμε τον αριθμό και ποιες κατηγορίες και τάξεις περιλαμβάνονται στον ανεπαρκέστατο, εν πάσει περιπτώσει, αριθμό των 20 καταλυμάτων που περιλαμβάνονται στο δείγμα, ώστε να εξαχθούν ορθά και αντικειμενικά συμπεράσματα για την τυχόν μεταβολή των τιμών στα ξενοδοχεία.

2. Στο σύνολο των 20 τουριστικών καταλυμάτων μόνο που περιλαμβάνονται στο δείγμα παραδόξως εξαιρούνται παντελώς τα τουριστικά καταλύματα της περιοχής της ελεύθερης Αμμοχώστου. Όμως, ο συνολικός αριθμός των εγκριμένων κλινών της Ελ. Αμμοχώστου συνιστούν ένα ποσοστό γύρω στο 31% του συνόλου των αδειούχων κλινών στην ελεύθερη Κύπρο.

3. Οι τιμές που δίνουν τα 20 τουριστικά καταλύματα που περιλαμβάνονται στην έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας αφορούν τιμές προς κατοίκους Κύπρου και όχι τιμές προς Οργανωτές Ταξιδίων.

4. Σε ένα σύνολο συντελεστών στάθμισης του δείκτη τιμών καταναλωτή που συμποσούνται στις 10.000 μονάδες για τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο καλάθι αγοράς ενός μέσου νοικοκυριού, που διαμορφώνεται βάσει της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών που πραγματοποιεί η Στατιστική Υπηρεσία, ο τομέας των “εστιατορίων και ξενοδοχείων” – που ατυχέστατα παρουσιάζεται σαν μια ομάδα – έχει ένα “ποσοστό βαρύτητας” στη “συνολική βαρύτητα” για όλα τα αγαθά και υπηρεσίες του δείκτη, 7,57% δηλαδή 757 μονάδες σε ένα σύνολο 10.000 μονάδων. Από αυτό το ποσοστό βαρύτητας το 95,4% αποδίδεται στην υποκατηγορία εστιατόρια, καφετέριες, καφενεία και καντίνες (722 μονάδες από τις 757) και μόνο 35 μονάδες για τις υπηρεσίες ξενοδοχειακών καταλυμάτων δηλαδή μόνο ποσοστό 4,6% (35 μονάδες σε σύνολο 757 μονάδες βαρύτητας).

Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι η βαρύτητα των δαπανών της κατηγορίας εστιατόρια και ξενοδοχεία στο συνολικό προϋπολογισμό ενός μέσου νοικοκυριού είναι όχι μόνο πολύ περιορισμένη (7,57%) αλλά, που είναι και πιο σημαντικό, η ένδειξη της μεταβολής στις τιμές της κατηγορίας “εστιατόρια και ξενοδοχεία” επηρεάζεται συντριπτικά από τις μεταβολές των τιμών στην υποκατηγορία “εστιατόρια, καφετέριες, καφενεία και καντίνες”. Έτσι δημιουργείται στατιστικώς μια παντελώς λανθασμένη και παραπλανητική εντύπωση για τα ξενοδοχεία.

Για τους πιο πάνω λόγους και πέραν των στοιχείων που αναφέρθηκαν σε σχετική πρόσφατη ανακοίνωσή μας για το ίδιο θέμα, επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά και αποδεικνύουμε ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για το εν λόγω θέμα ήταν ατυχέστατες και εσφαλμένες καθ`ότι στερούμενες αξιόπιστου υπόβαθρου, δοθέντος ότι η επίσημη στατιστική πληροφόρηση καταντά παραπληροφόρηση και προσφέρει θλιβερήν παραπλάνηση. Εκείνο που έχουν πετύχει οι υπουργικές αφυψηλού δηλώσεις είναι λοιπόν να δημιουργήσουν μια πολύ αρνητική εικόνα στους συνεργάτες μας στο εξωτερικό, τους δυνητικούς ξένους τουρίστες καθώς και στον Κύπριο πολίτη με αποτέλεσμα να πληγεί καίρια η προσελκυστικότητα, η ανταγωνιστικότητα και αξιοπιστία καθώς και το καλό όνομα του τουρισμού μας στα μάτια όλων”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024