Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣτην 17η θέση η Αθήνα στη λίστα της ICCA για το 2019, εντυπωσιακή άνοδος για τη Θεσσαλονίκη
MICE

Στην 17η θέση η Αθήνα στη λίστα της ICCA για το 2019, εντυπωσιακή άνοδος για τη Θεσσαλονίκη

Στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση, από την 25η που κατείχε το 2018, με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ην. Βασίλειο να ηγούνται της λίστας. Τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη καταλαμβάνουν οι χώρες Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, με την Ελλάδα στην 13η θέση. Η Θεσσαλονίκη ανεβαίνει κατά 14 θέσεις.

Η Διεθνής Ένωση Συνεδρίων και Συναντήσεων International Congress & Convention Association – ICCA δημοσίευσε τα επίσημα στοιχεία που αφορούν στην κατάταξη πόλεων και χωρών για το έτος 2019.

Η ετήσια έκθεση της ICCA για την παγκόσμια αγορά αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για τους επαγγελματίες διοργανωτές συνεδρίων και εκδηλώσεων, καθώς παρέχει στοιχεία για να εντοπίσουν νέους προορισμούς που ανεβαίνουν δυναμικά στην παγκόσμια κατάταξη και αποκτούν μεγαλύτερη δημοτικότητα.

Η ICCA ανακοίνωσε για το 2019 τον υψηλότερο αριθμό συνεδρίων από κάθε προηγούμενη χρονιά παγκοσμίως, με 13.254 καταγεγραμμένες συναντήσεις σύμφωνα με τα κριτήριά της.

Στην παγκόσμια κατάταξη των πόλεων για το 2019, το Παρίσι διατηρεί την πρώτη θέση με 237 συνέδρια, αφήνοντας πίσω του στη δεύτερη θέση τη Λισαβώνα, που έχει ανέβει θεαματικά στην κλίμακα, το Βερολίνο, τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη και τη Βιέννη.

Στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση, από την 25η που κατείχε το 2018, με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ηγούνται της λίστας. Τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη καταλαμβάνουν οι χώρες Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 13η θέση.

Ετήσια στοιχεία 2019
Σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον διεθνώς, η Θεσσαλονίκη, μέσω των δράσεων του Thessaloniki Convention Bureau, κατάφερε να καταγράψει αύξηση ύψους 35% στον αριθμό των συνεδρίων που φιλοξένησε μέσα στο 2019. Συγκεκριμένα, φιλοξενήθηκαν συνολικά 39 συνέδρια ενώσεων και οργανισμών με τον αριθμό των συνέδρων να φθάνει περίπου τους 10.350.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 2019 αυξήθηκαν σημαντικά τα συνέδρια μεσαίου μεγέθους (150 – 499 συμμετέχοντες) που διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη από 6 το 2018 σε 16 το 2019.

Η μέση δαπάνη κάθε συνέδρου στη Θεσσαλονίκη για το 2019 ανέρχεται σε 1460 δολάρια. Η συνολική δαπάνη των συνέδρων που επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη το 2019 ανέρχεται στα 15.000.000 δολάρια. Στα παραπάνω ποσά δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος εγγραφής στο συνέδριο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως στην καταγραφή της ICCA από την οποία προκύπτουν τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται αποκλειστικά τα διεθνή συνέδρια σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια: η διοργάνωση πρέπει εναλλάσσεται τουλάχιστον μεταξύ 3 χωρών, να έχει τουλάχιστον 50 συμμετέχοντες και να έχει συγκεκριμένη συχνότητα πραγματοποίησης (δηλαδή να μην αποτελεί ad hoc διοργάνωση).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Thessaloniki Convention Bureau από τα μέλη του, αλλά και από φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα της πόλης, στην πόλη πραγματοποιήθηκαν συνολικά 440 συναντήσεις, τοπικού, εθνικού και διεθνούς χαρακτήρα, στις οποίες περιλαμβάνονται ημερίδες, συνέδρια, workshops με τη συμμετοχή περίπου 69.000 ατόμων.

Στοιχεία Δεκαετίας 2010-2019
Η εντυπωσιακή πορεία της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται με σαφή τρόπο στο παρακάτω διάγραμμα στο οποίο αποτυπώνεται η άνοδος του προορισμού την προηγούμενη δεκαετία, ως αποτέλεσμα στοχευμένων ενεργειών και δράσεων, από τη θέση 93 το 210 στην ευρωπαϊκή κατάταξη, στη θέση 39 το 2019.

Στην ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο που διανύουμε, για τον παγκόσμιο τουρισμό και όλους τους προορισμούς ανεξαιρέτως, και με τη Βιομηχανία των Συναντήσεων να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αυξημένες προκλήσεις, είναι απαραίτητο να θέσουμε στόχους και προτεραιότητες, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα διαθέσιμα δεδομένα και με ισχυρή ώθηση από την σταθερή ανοδική πορεία της πόλης ως εξής:

  • Ισχυροποίηση της θέσης της Θεσσαλονίκης στο χάρτη των συνεδριακών προορισμών και ιδιαίτερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
  • Ενδυνάμωση της τοπικής συνεδριακής κοινότητας και συσπείρωση των επιχειρήσεων, των φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης με κοινό στόχο την προβολή του συνεδριακού προϊόντος
  • Επιθετική στρατηγική προβολής σε επιλεγμένες αγορές
  • Κινητοποίηση διαθέσιμων πόρων προς τις αναγκαίες και επιθυμητές ενέργειες
  • Δημιουργία σαφούς και συγκεκριμένου μηνύματος σε εναρμόνιση με την εθνική στρατηγική για τη χώρα συνολικά ως ασφαλής προορισμός.

Το Thessaloniki Convention Bureau επιδιώκει να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως ένας ελκυστικός και ποιοτικός συνεδριακός προορισμός μέσα από την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου από το 2014 που ιδρύθηκε. Ως μέλος της ICCA συλλέγει και καταγράφει κάθε χρόνο τα στοιχεία που αφορούν στη συνεδριακή δραστηριότητα στην πόλη στο σύνολό της.

“Μια πολύ ευχάριστη είδηση για τη Θεσσαλονίκη, καθοριστική για να σχεδιάσουμε τη στρατηγική μας και να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας, ενώ είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων για την επόμενη ημέρα. Η πόλη συνεχίζει να ανεβαίνει στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάταξη, η χώρα φαίνεται να θεωρείται ασφαλής προορισμός, επομένως έχουμε μια στέρεη βάση για να εργαστούμε όλοι μαζί και να εντείνουμε τις δράσεις μας για προβολή της πόλης στη συνεδριακή αγορά. Το Thessaloniki Convention Bureau που έχει αναλάβει το ρόλο αυτό από το 2014, χρειάζεται καθολική υποστήριξη, περισσότερο από ποτέ, με την ιδιαιτερότητα των νέων συνθηκών. Με δεδομένη την αμέριστη συμπαράσταση των ιδρυτικών και συνδρομητικών μελών μας, την προσήλωση όλων των μελών του ΔΣ στο στόχο μας και την τεχνογνωσία των στελεχών μας, η στήριξη από το σύνολο της τουριστικής κοινότητας της πόλης και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστική για να αναπτύξει μια επιθετική πολιτική και να κρατήσει την πόλη σταθερά στην ανοδική πορεία που έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια” δήλωσε ο κ. Γιάννης Ασλάνης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του TCB.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/10/2023
29/09/2023
28/09/2023
27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023