Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣυμφωνία στη Συνοδό Κορυφής για το τριετές πρόγραμμα
Πολιτική

Συμφωνία στη Συνοδό Κορυφής για το τριετές πρόγραμμα

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker και του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει συνεχιζόμενη υποστήριξη για την Ελλάδα 'με αυστηρούς όρους που πρέπει να τηρηθούν και να ψηφιστούν στο ελληνικό, και άλλα εθνικά κοινοβούλια'.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Donald Tusk δήλωσε ότι έτσι αποφεύχθηκαν οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες ενός αρνητικού αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων. “Το Eurogroup (συνεδριάζει εκ νέου το απόγευμα) θα συνεργαστεί με τους θεσμούς, ώστε να αποφασιστεί η γεφύρωση των ελληνικών αναγκών” τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Jean Claude Juncker μίλησε για επίπονη συμφωνία που χρειάστηκε χρόνος να επιτευχθεί. “Η Κομισιόν επέμενε από την αρχή ότι δεν υπήρχε περίπτωση Grexit σε καμία μορφή. Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα στο οποίο καταλήξαμε και ως προς την ουσία, και ως προς το πλαίσιο” επισήμανε.

“Η Κομισιόν θα υποβάλει στο Eurogroup συγκεκριμένες προτάσεις” εξήγησε, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα περάσουν όλες οι αποφάσεις από την ελληνική Βουλή.

Ο Jeroen Dijsselbloem δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής εργάστηκε για μεταρρυθμίσεις, χρέος, χρηματοδότηση, εμπιστοσύνη, με πολλές προσπάθειες να καταβάλουν επιπλέον προσπάθεια, και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προϊόντων κα. Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι θα γίνει μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων σε ένα ταμείο (με στόχο τη ρευστοποίησή τους είτε με ιδιωτικοποίηση είτε με διαχείρισή τους για την απομείωση του χρέους και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

“Θα χρειαστούν 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, 50% του ποσού θα εισφέρει το ταμείο, και 50% η ελληνική κυβέρνηση” ανέφερε. “Θα χρειαστεί η ψήφιση των προαπαιτούμενων δράσεων από την ελληνική βουλή, και ίσως από την Τετάρτη να γίνει νέο Eurogroup για να εκκινήσουν οι διαδικασίες και στα υπόλοιπα κοινοβούλια”. Όσον αφορά στο μέγεθος του νέου ταμείου διαχείρισης της ελληνικής περιουσίας, διευκρίνισε ότι θα είναι 50 δισ. ευρώ.

“Ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα κάναμε ένα πολύ καλό βήμα για ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης” δήλωσε νωρίτερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ταμείο που θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Στο ταμείο αυτό, όπως είπε ο Jean Claude Juncker, θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση κεφαλαίων και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ/ΜΠΕ η διαφωνία για τη λειτουργία του ταμείου που θα στηρίξει το τριετές πρόγραμμα επιλύθηκε με την αποδοχή εκ μέρους των εταίρων, ότι θα εδρεύει στην Αθήνα, θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Α. Τσίπρας: Η απόφαση σήμερα κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας
“Δώσαμε μια σκληρή μάχη, έξι μήνες τώρα και μέχρι τέλους παλέψαμε προκειμένου να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο, μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της και ο ελληνικός λαός να μπορέσει να συνεχίσει να αγωνίζεται” είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της Συνόδου -και πρόσθεσε: “Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σε σκληρά διλήμματα, πήραμε την ευθύνη της απόφασης προκειμένου να αποτρέψουμε την υλοποίηση των πιο ακραίων επιδιώξεων των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων στην ΕΕ. Η συμφωνία είναι δύσκολη, όμως αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, αποτρέψαμε το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σχέδιο το οποίο είχε, μέχρι τη λεπτομέρειά του, το τελευταίο διάστημα σχεδιαστεί στην εντέλεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται. Τέλος, καταφέραμε σε αυτή τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδόμηση, την αναδιάρθρωση του χρέους. Και μια βέβαιη χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Γνωρίζαμε ότι δε θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, έχουμε αφήσει όμως μια σημαντική παρακαταθήκη πίσω μας. Μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, προκειμένου να μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη, να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εθνική μας κυριαρχία. Τη λαϊκή μας κυριαρχία την κερδίσαμε, το μήνυμα της δημοκρατίας, το μήνυμα της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη”.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας δήλωσε: “Η απόφαση σήμερα κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης, ταυτόχρονα όμως ξέραμε από πριν ότι θα είναι μια συμφωνία που η υλοποίησή της είναι δύσκολη. Τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, μέτρα που θα δημιουργήσουνε, αναπόφευκτα, υφεσιακές τάσεις, έχω όμως την αίσθηση, την πεποίθηση και την ελπίδα ότι τόσο το πακέτο το αναπτυξιακό των 35 δισ. που καταφέραμε, η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία, θα δημιουργήσουν την αίσθηση στις αγορές, στους επενδυτές ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν. Και αυτή η αίσθηση μπορεί να δημιουργήσει το κύμα των επενδύσεων που θα αντισταθμίσει τις υφεσιακές τάσεις.

Ταυτόχρονα πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα στηρίξει την προσπάθεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς αφενός μεν μας καταλογίζει το γεγονός ότι δώσαμε μια δίκαιη μάχη, δώσαμε τη μάχη μέχρι τέλους, όλη νύχτα διαπραγματευόμασταν σκληρά, αφετέρου διότι για τα όποια βάρη, είναι εγγύηση η παρουσία μας, τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν θα πληρώσουν πάλι μόνο αυτοί οι οποίοι όλα τα τελευταία χρόνια παίρνανε όλα τα βάρη στους ώμους τους. Αυτή τη φορά θα πληρώσουν, θα φορτωθούν τα βάρη και όλοι αυτοί οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν καταφέρει να ξεφύγουν ή είχαν βρει τη δυνατότητα να ξεφύγουν διότι τους προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις”.

Και κατέληξε: “Θέλω να δώσω μια υπόσχεση. Όσο σκληρά παλέψαμε για να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό στην Ευρώπη, τώρα το ίδιο σκληρά πρέπει να παλέψουμε για να τελειώσουμε με τα κατεστημένα εντός. Η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων και εις βάρος της ολιγαρχίας που την οδήγησε έως εδώ. Και αυτή είναι η υπόσχεση για τη νέα προσπάθεια που ξεκινάει από αύριο”.

2015-07-12 Eurosummit Statement Greece

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024