Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣυνεχίζονται οι έρευνες για τους δράστες της επίθεσης στη Βαρκελώνη – Καταδίκη από τους διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς
Τρομοκρατία

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δράστες της επίθεσης στη Βαρκελώνη – Καταδίκη από τους διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς

Η Las Ramblas είναι ανοικτή, με τους επισκέπτες να υπόκεινται σε αστυνομικούς ελέγχους, η Plaza Cataluna στη Βαρκελώνη είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια και χωρίς μεγάλες αποσκευές, ενώ το Paseo Maritimo (η παραλιακή ζώνη – πεζόδρομος) στην Cambrils είναι ανοιχτό.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους εναπομείναντες τζιχαντιστές του πυρήνα που πραγματοποίησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη. Ένα μέλος εξακολουθεί να διαφεύγει τη σύλληψη και ένας ιμάμης, σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλος, ή και καθοδηγητής του πυρήνα, αγνοείται.

Οι αρχές θεωρούν οδηγός του βαν στη Las Ramplas ήταν ο 22χρονος Younes Aouyaaquoub, ο οποίος εικάζεται ότι έχει διαφύγει στη Γαλλία. Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο 40χρονος ιμάμης Abdelbaki Es Satty που αναζητείται τα δυο τελευταία χρόνια είχε ταξιδέψει σε Βέλγιο, Μαρόκο και Γαλλία. Ο Ες Σάτι φέρεται να ήταν παράλληλα σε επαφή με ένα ηγετικό στέλεχος του αυτοαποκαλουμένου Ισλαμικού Κράτους. Τα ίχνη του ιμάμη έχουν χαθεί από την περασμένη Τρίτη, ενώ η ισπανική αστυνομία εκτιμά ότι είναι πιθανό να σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ σε ένα σπίτι στην πόλη Αλκανάρ, όπου ο πυρήνας των τζιχαντιστών προετοίμαζε “μία ή περισσότερες επιθέσεις”.

Ο αρχηγός της καταλανικής Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι οι αρχές εντόπισαν τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου που προορίζονταν για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy μετά την τρομοκρατική επίθεση στην τουριστική “καρδιά” της Βαρκελώνης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους. Όλες οι σημαίες έπνεαν μεσίστιες από 18 έως και τις 20 Αυγούστου.

Καταδίκη του ΠΟΤ της επίθεσης στη Βαρκελώνη
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) καταδικάζει έντονα τη θανατηφόρα επίθεση που διεπράχθη στην πόλη της Βαρκελώνης και εκφράζει τα εγκάρδια συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες και τους φίλους των αθώων θυμάτων, αλλά και προς τον λαό και την κυβέρνηση της Ισπανίας.

“Είμαστε βαθιά λυπημένοι από αυτή την πράξη τρομοκρατίας και την τραγική απώλεια αθώων ζωών, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων” δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, Taleb Rifai. “Πρόκειται για μια ακόμα επίθεση εναντίον όλων μας και μια ισχυρή υπενθύμιση ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι, ως διεθνής κοινότητα, για την καταπολέμηση αυτών των σκοτεινών δυνάμεων και όλων των τρομοκρατικών ενεργειών”, πρόσθεσε εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη του ΠΟΤ προς την Ισπανία -η οποία είναι και η έδρα του ΠΟΤ- και τους ανθρώπους της χώρας.

Δήλωση WTTC μετά από τις επιθέσεις σε Βαρκελώνη και Cambrils
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC) καταδικάζει και αυτο έντονα τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη και στην πόλη Cambrils της Ισπανίας στις 17 και 18 Αυγούστου 2017. Η Gloria Guevara, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Είμαι εξαιρετικά λυπημένη στο άκουσμα αυτών των σκληρών επιθέσεων στην Ισπανία. Η καρδιά μου βρίσκεται με τα θύματα, τους φίλους και τις οικογένειές τους. Η Βαρκελώνη και η Cambrils είναι δύο όμορφοι και ισχυρά τουριστικοί προορισμοί. Ο κόσμος του τουρισμού προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του σε όσους επλήγησαν – τόσο στους προορισμούς, την Ισπανία, όσο και τους ανθρώπους της – καθώς περνά από αυτές τις δύσκολες στιγμές”.

Αντίδραση και του ΕΤΟΑ για τις επιθέσεις στην Ισπανία
“Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων (ETOA) προσφέρει με τη σειρά του την ειλικρινή συμπαράστασή του στην Ισπανία μετά τις σοκαριστικές και παράλογες επιθέσεις στους κατοίκους της Βαρκελώνης και της Cambrils, καθώς και στα μέλη και τους συνεργάτες του σε ολόκληρη την Καταλονία.

Οι περιφερειακές και εθνικές αρχές ενήργησαν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Η καθημερινή ζωή συνεχίστηκε γρήγορα. Μόνο οι περιοχές που έχουν πληγεί άμεσα έχουν αποκλειστεί. Τα συστήματα των δημόσιων συγκοινωνιών είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα.

Οι επισκέπτες θα παρατηρήσουν σημαντική επιπρόσθετη αστυνομική παρουσία. Επίσης, υπάρχουν ορισμένοι προσωρινοί περιορισμοί σε κάποια σημεία:

  • η Las Ramblas είναι ανοικτή, με τους επισκέπτες να υπόκεινται σε αστυνομικούς ελέγχους
  • η Plaza Cataluna στη Βαρκελώνη είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια και χωρίς μεγάλες αποσκευές
  • το Paseo Maritimo στην Cambrils είναι ανοιχτό.

Δεν υπάρχει άλλη ευρύτερη αναστάτωση οποιασδήποτε σημασίας. Η ETOA θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση“.

Ο Mario Bodini, πρόεδρος του ETOA, σχολίασε: “Η Ισπανία αντέδρασε με εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στις τρομερές σιδηροδρομικές επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004. Η επίσης αξιοθαύμαστη αντίδρασή της στα γεγονότα στην Καταλονία υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της χώρας για τη συνέχιση της ζωής σε κανονικούς ρυθμούς. Η Ευρώπη σε γενικές γραμμές, και ειδικότερα η Ισπανία, παραμένει ένας πολύ ασφαλής προορισμός”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024