Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣυνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ταϊλάνδη
Ταραχές με 19 νεκρούς

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ταϊλάνδη

Δεκαεννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 825 τραυματίστηκαν στα αιματηρότερα επεισόδια πολιτικής βίας στην Μπανγκόκ τις τελευταίες δεκαετίες, ανάμεσα σε στρατιώτες και τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την…

Δεκαεννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 825 τραυματίστηκαν στα αιματηρότερα επεισόδια πολιτικής βίας στην Μπανγκόκ τις τελευταίες<...> δεκαετίες, ανάμεσα σε στρατιώτες και τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο νέος απολογισμός των νεκρών, που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες από το ιατρικό κέντρο Εραουάν, είναι σημαντικά αυξημένος, παρά το ότι οι συγκρούσεις που μαίνονταν χθες ακόμα και σε τουριστικές περιοχές σταμάτησαν όταν οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας υποχώρησαν αργά το Σάββατο και κάλεσαν τους διαδηλωτές, γνωστούς με το προσωνύμιο “κόκκινα πουκάμισα”, να κάνουν το ίδιο.

Η πόλη των 15 εκατ. έμοιαζε ήρεμη νωρίς σήμερα Κυριακή μετά τις χθεσινές ταραχές, που η εφημερίδα Nation περιέγραψε στο πρωτοσέλιδό της με τον τίτλο “η πιο σκοτεινή μας ώρα”, σχολιάζοντας πως “το χθεσινό λουτρό αίματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για να σταματήσουμε την ολίσθηση προς την αναρχία”.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τέσσερις στρατιωτικοί κι ένας Ιάπωνας εικονολήπτης του πρακτορείου Reuters, ο Χίρο Μουραμότο.

Εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια και σε δύο πόλεις στο βορά, γεγονός που αναλυτές χαρακτηρίζουν ένδειξη του κινδύνου να ξεσπάσουν γενικευμένες ταραχές εναντίον του πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα και της κυβέρνησής του, η οποία ανέλαβε πριν 16 μήνες και έχει τη στήριξη των ένοπλων δυνάμεων -που είχαν προβεί σε πραξικόπημα το 2006- καθώς και του ισχυρού βασιλιά.

Η Ουάσινγκτον κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση
“Καταδικάζουμε το ξέσπασμα της πολιτικής βίας στην Ταϊλάνδη, επί μακρόν φίλη και σύμμαχό μας χώρα, και καλούμε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με καλή πίστη από τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να επιλυθούν τα υπάρχοντα ζητήματα με ειρηνικά μέσα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Χάμερ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται […] για τις απώλειες ζωών στην Ταϊλάνδη. Η βία δεν είναι αποδεκτό μέσο για την επίλυση πολιτικών διαφορών. Καλούμε το Ηνωμένο Μέτωπο για την Δημοκρατία και Εναντίον της Δικτατορίας (UDD) και τις δυνάμεις ασφαλείας της Ταϊλάνδης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ P/J. Crowley, καλώντας τις δυο πλευρές να σεβαστούν τη δημοκρατία και τη νομιμότητα.

“Υποστηρίζουμε σθεναρά το έθνος και το λαό της Ταϊλάνδης σε αυτή την δύσκολη περίοδο”, πρόσθεσε ο Crowley.

Ο απολογισμός των θυμάτων στις χθεσινές διαδηλώσεις είναι ο υψηλότερος μετά από εκείνον στις ταραχές του 1992 στην Ταϊλάνδη.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι διόρισε απεσταλμένο για την αποκατάσταση επαφής με την ηγεσία του κινήματος των “κόκκινων πουκαμίσων”, ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν Σιναουάτρα, είχαν στήσει χθες δεκάδες οδοφράγματα σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. Αρκετοί ήταν οπλισμένοι, ανέφεραν ανταποκριτές.

Μετά από πολύμηνες διαδηλώσεις, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ήταν ειρηνικές, οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης στην Μπανγκόκ την 7η Απριλίου, όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024