Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςTaleb Rifai: Η ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού θα είναι περιπετειώδης
8ο Συνέδριο Τουρισμός & Ανάπτυξη

Taleb Rifai: Η ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού θα είναι περιπετειώδης

Το 2010 δεν θα είναι εύκολη χρονιά και η ανάκαμψη θα είναι περιπετειώδης, μετά από τη φετινή χρονιά που αναμένεται να κλείσει με μείωση της τουριστικής δραστηριότητας περίπου 5% σε παγκόσμιο επίπεδο. Ποσοστό μικρότερο από αυτό του 2009 που η πτώση θα αγγίξει το 8%…

Το 2010 δεν θα είναι εύκολη χρονιά και η ανάκαμψη θα είναι περιπετειώδης, μετά από τη φετινή χρονιά που αναμένεται να κλείσει με<...> μείωση της τουριστικής δραστηριότητας περίπου 5% σε παγκόσμιο επίπεδο. Ποσοστό μικρότερο από αυτό του 2009 που η πτώση θα αγγίξει το 8%. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα της ομιλίας του γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Taleb Rifai κατά την πρώτη μέρα του 8ου Συνεδρίου “Τουρισμός & Ανάπτυξη”.

Ο κ. Rifai υπενθύμισε ότι τα τελευταία 10 χρόνια ο τουρισμός έχει βιώσει πολλές κρίσεις, αλλά όχι μόνο τις αντιμετώπισε αποτελεσματικά, άλλα και εξήλθε δυνατότερος από αυτές. Οι μακροχρόνιες προοπτικές του παγκόσμιου τουρισμού παραμένουν θετικές, ενώ σε ότι αφορά το άμεσο μέλλον πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που θα αποβλέπει κυρίως στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, όπου προφανής προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ο τουρισμός δεν έχει ανάγκη από επιδοτήσεις για να ανακάμψει από την κρίση ανέρερε ο κ. Rifai. Αυτό που έχει ανάγκη είναι η στήριξη των κυβερνήσεων για επίλυση δυσκολιών σε θέματα όπως η βίζα, η διευκόλυνση των ταξιδιών και η αποφυγή περιτών φόρων.

Ο τουρισμός μπορεί να είναι ο καταλύτης στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, επισήμανε ο κ. Rifai, ενώ σημείωσε, με ιδιαίτερη έμφαση, το γεγονός ότι οι δυνατότητες που προσφέρει ο τουρισμός ως ατμομηχανή της οικονομίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες από πάρα πολλές κυβερνήσεις. Απευθυνόμενος στην υφυπουργό Πολιτισμού – Τουρισμού Aντζελα Γκέρεκου ο κ. Rifai τόνισε τις ευκαιρίες που κρύβουν για τον τουρισμό οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο, ενώ επισήμανε επίσης και την ανάγκη τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι εταιρείες να υιοθετήσουν «πράσινη» πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος δείχνοντας ότι ο τουρισμός μπορεί να είναι πρωτοπόρος σε αυτή την προσπάθεια.

Με αφορμή την κρίση και στο παραπάνω πλαίσιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού παρουσίασε στην πρόσφατη Γενική του Συνέλευση τον Οδικό Χάρτη προς την Ανάκαμψη (Roadmap to Recovery) ο οποίος και έγινε αποδεκτός από 140 χώρες, της Ελλάδας περιλαμβανομένης. Ο κύριος σκοπός αυτού του Oδικού Xάρτη είναι να δείξει στους πολιτικούς ηγέτες το πώς ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και πως μπορεί να είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια για τη μετεξέλιξη προς την πράσινη οικονομία.

Το Συνέδριο συνεχίζεται σήμερα με παρεμβάσεις διακεκριμένων ομιλητών από το εξωτερικό (Dr. Ghassan Aidi, πρόεδρος, International Hotel & Restaurant Association, Mr. Koray Yetik, γενικός γραμματέας, Turkish Tourism Investors Association, κ. Γιάννος Πανταζής, αντιπρόεδρος, Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, Mrs. Hala El Khatib, γενική γραμματέας, Egyptian Hotel Association, Mr. , εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Exceltur, Ισπανία).

Επίσης, για το θέμα “Σχέσεις τουριστικού τομέα και χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνεργασία στη διαμόρφωση νέου αναπτυξιακού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας”, παρεμβάσεις θα κάνουν οι κ.κ. Νικόλαος Καραμούζης, αναπλ. διευθύνων σύμβουλος, Όμιλος Eurobank EFG, Θεόδωρος Πανταλάκης, αντιπρόεδρος και αναπλ. CEO Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, γενικός διευθυντής, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024