Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤαξιδιωτική οδηγία για όλο τον κόσμο από το αμερικανικό State Department
Τρομοκρατία

Ταξιδιωτική οδηγία για όλο τον κόσμο από το αμερικανικό State Department

Η πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων συνεχίζει να υφίσταται έντονα. Οι τρομοκράτες επιλέγουν δημόσιους χώρους ως στόχους, όπως θέατρα, λαϊκές αγορές, μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και αεροπορικές υπηρεσίες. Η ταξιδιωτική οδηγία έχει ημερομηνία λήξης στις 24 Φεβρουαρίου 2016.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία χθες με την οποία επιδιώκει να επιστήσει την προσοχή των Αμερικανών πολιτών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό σε πιθανούς κινδύνους λόγω της αυξημένης τρομοκρατίας διεθνώς. “Πρόσφατες πληροφορίες δείχνουν ότι (το Ισλαμικό Κράτος), η Αλ Κάιντα, η Μπόκο Χαράμ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολλαπλές περιοχές” ανακοίνωσε το State Department σε δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

“Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να επαγρυπνούν όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους ή χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς”, προειδοποιώντας για περαιτέρω επιθέσεις από τρομοκράτες που δρουν μόνοι τους κατά τα πρότυπα των μεγάλων εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, η πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων συνεχίζει να υφίσταται έντονα, καθώς ξένοι υπήκοοι που πολεμούν στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ επιστρέφουν στις χώρες τους. Οι τρομοκράτες επιλέγουν δημόσιους χώρους ως στόχους, όπως θέατρα, λαϊκές αγορές, μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και αεροπορικές υπηρεσίες. Η ταξιδιωτική οδηγία έχει ημερομηνία λήξης στις 24 Φεβρουαρίου 2016.

Παρατείνεται για μία εβδομάδα ο συναγερμός στις Βρυξέλλες
Την παράταση του ύψιστου επιπέδου συναγερμού στις Βρυξέλλες για τουλάχιστον μία εβδομάδα, έως την επόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, αποφάσισε η βελγική κυβέρνηση. Τα σχολεία και το μετρό αναμένεται πάντως να ανοίξουν αύριο Τετάρτη, όπως δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Charles Michel. Στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο (τρία στα τέσσερα), παραμένει το υπόλοιπο της χώρας, με τον πρωθυπουργό να καλεί τους πολίτες να μείνουν σε επιφυλακή και εγρήγορση.

Σε ισχύ θα παραμείνουν όλα τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, με χιλιάδες πάνοπλους αστυνομικούς και στρατιώτες να περιπολούν τους δρόμους. Η βελγική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία που θέλουν ισλαμιστές να σχεδιάζουν να χτυπήσουν τις Βρυξέλλες με την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Παρίσι, δηλαδή με συντονισμένα, ταυτόχρονα χτυπήματα σε πολλούς στόχους και στα οποία θα συμμετέχουν πολλοί δράστες.

Διπλή βομβιστική επίθεση σε ξενοδοχείο στην Αίγυπτο
Δύο βόμβες εξερράγησαν στην πόλη Al-Arish της Αιγύπτου έξω από ξενοδοχείο όπου διαμένουν δικαστικοί αντιπρόσωποι, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Η επίθεση σημειώνεται μία ημέρα μετά τον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας των βουλευτικών εκλογών. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, η συνδεόμενη με το Ισλαμικό Κράτος οργάνωση Επαρχία του Σινά έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες βομβιστικές επιθέσεις στην περιοχή στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την ανατροπή της κυβέρνησης του Καΐρου. Σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, μία πρώτη βόμβα εξερράγη έξω από το ξενοδοχείο και στη συνέχεια ακολούθησε η δεύτερη δέκα λεπτά μετά. Ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή, η οποία έχει αποκλεισθεί από τον στρατό και την αστυνομία.

Και νέα οργάνωση ανέλαβε την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μάλι
Εν τω μεταξύ, μια τζιχαντιστική οργάνωση από το κεντρικό Μαλί ανέλαβε και αυτή την ευθύνη την Κυριακή βράδυ για την επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Radisson Blu στο Μπαμακό, επισημαίνοντας ότι εκτός από τους δύο νεκρούς δράστες της επίθεσης υπάρχουν ακόμη τρεις που έχουν διαφύγει.

Από την πλευρά της η τζιχαντιστική Al-Mourabitoun επανέλαβε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ίδια επίθεση με ένα ηχητικό μήνυμα το οποίο μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Σε αυτό η οργάνωση επιμένει ότι οι δράστες ήταν δύο και άφησε να εννοηθεί ότι ήταν Μαλινέζοι.

Δίνοντας λεπτομέρειες για την επίθεση στο Radisson Blu -η οποία κόστισε τη ζωή σε 19 πελάτες, έναν Μαλινέζο αστυνομικό και σε δύο δράστες, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό- διαβεβαιώνεται ότι διεξήχθη από μια ομάδα πέντε ανθρώπων, “τρεις εκ των οποίων είναι σώοι και αβλαβείς”.

“Είμαστε σε θέση να χτυπήσουμε ανά πάσα στιγμή”, τονίζεται στο μήνυμα, ενώ υπάρχει προειδοποίηση ότι θα αυξηθούν οι επιθέσεις “εναντίον πολιτικών, οικονομικών και τουριστικών στόχων, μέχρι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του Μακίνα (κεντρική επαρχία του Μαλί) και να εφαρμόσουμε τη σαρία”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024