Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤο WTTC λανσάρει τα Hotel Sustainability Basics – Tο σύστημα επαλήθευσης
Φορείς

Το WTTC λανσάρει τα Hotel Sustainability Basics – Tο σύστημα επαλήθευσης

Ο WTTC εκδίδει το πρόγραμμα επαλήθευσης για χιλιάδες ξενοδοχεία, προορισμούς και OTAs που έχουν υιοθετήσει τα Hotel Sustainability Basics.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών & Τουρισμού (WTTC) δημοσίευσε το πρόγραμμα Hotel Sustainability Basics. Όπως ανακοινώθηκε στο ITB Berlin, το Basics θα δώσει τη δυνατότητα σε παρόχους τουριστικών καταλυμάτων, από όλο τον κόσμο, να μεταβούν προς την αειφόρο ανάπτυξη.

Πρόκειται για ένα τουριστικό πρόγραμμα, που οριοθετεί τα κριτήρια, που θα πρέπει να εφαρμόζουν τα ξενοδοχεία, ώστε να προωθούν τα βιώσιμα ταξίδια. Το εν λόγω πρόγραμμα προέκυψε ως αποτέλεσμα μεγάλης ζήτησης από ξενοδοχειακούς ομίλους, οι οποίοι υιοθετούσαν αυθαίρετα μια σειρά από πρωτοβουλίες βιωσιμότητας. Το Basics εστιάζει σε ένα εφικτό σημείο εκκίνησης για όλους τους επιχειρηματίες, ενθαρρύνοντάς τους να πληρούν τα θεμελιώδη πρότυπα.

Αποτελούμενο από 12 βασικά κριτήρια, το Basics είναι προσβάσιμο σε όλα τα ξενοδοχεία και χρησιμεύει ως πρώτο σκαλοπάτι για πιο σύνθετα προγράμματα βιωσιμότητας. Το πρόγραμμα έχει επίσης αναγνωριστεί από τη Sustainable Hospitality Alliance ως το σημείο εκκίνησης για μια βιώσιμη βιομηχανία, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Pathway to Net Positive Hospitality.

Σχέδιο επαλήθευσης

Προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκυρότητα του προγράμματος, το WTTC συνεργάστηκε με την Green Key και την SGS για να αναπτύξει ένα απλό διαδικτυακό σύστημα επαλήθευσης που θα επιτρέπει στα ξενοδοχεία να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία και να διασφαλίζουν ότι ακολουθούν τα Βασικά. Το σύστημα επαλήθευσης επιτρέπει στα ξενοδοχεία και σε άλλα τουριστικά καταλύματα να αποδεικνύουν επίσημα ότι πληρούν τα οκτώ από τα 12 κριτήρια κατά το πρώτο έτος και να δεσμεύονται για την κάλυψη των υπολοίπων μέσα στην τριετία. Τα κριτήρια διασφαλίζουν ότι ο φορέας είναι οικολογικά βιώσιμος και προσαρμοστικός στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του πλανήτη.

Συνεργάτες ξενοδοχείων

Έξι μεγάλοι διεθνείς ξενοδοχειακοί όμιλοι, που εκπροσωπούν συλλογικά δεκάδες χιλιάδες προορισμούς από όλο τον κόσμο, έχουν πλέον ενταχθεί στη Basics ως εναρκτήριοι εταίροι. Οι πρώτοι ξενοδοχειακές ομάδες περιλαμβάνουν ομίλους όπως η Accor, η Jin Jiang International, η Louvre Hotels Group, η Meliá Hotels International, η Meininger και η Radisson Hotel Group.

Η Julia Simpson, πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που λανσάρουμε το πρόγραμμα Hotel Sustainability Basics. Η πρωτοβουλία έρχεται ως απάντηση στην ανάγκη του κλάδου για την εισαγωγή των απαιτητικών προτύπων βιωσιμότητας. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν επίγνωση της ευθύνης τους απέναντι στο περιβάλλον, αλλά χρειάζονται έναν οδηγό βήμα προς βήμα που να είναι επιστημονικά επαληθεύσιμος. Απόδειξη αυτού είναι ότι ήδη χιλιάδες ξενοδοχειακά καταλύματα από όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν τα Basics και από σήμερα μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία επαλήθευσης».

Green Lodgings

Το WTTC πραγματοποίησε μια εκτεταμένη διεθνή άσκηση συγκριτικής αξιολόγησης μέσω της Έκθεσης Τάσεων Green Lodgings, μαθαίνοντας από 27.000 παρόχους καταλυμάτων για το πώς αντιμετωπίζουν επί του παρόντος τα 12 κριτήρια. Κυρίως, αυτό το σημείο αναφοράς θα επιτρέψει στο WTTC να παρακολουθεί την πρόοδο των Βασικών με την πάροδο του χρόνου. Σχεδόν το 100% των παρόχων καταλυμάτων εφαρμόζουν τουλάχιστον μία πρωτοβουλία για τη μείωση της ανισότητας και το 96% έχει υιοθετήσει προγράμματα επαναχρησιμοποίησης λευκών ειδών. Η έκθεση έδειξε επίσης ότι πολλοί ξενοδόχοι καθιερώνουν βιώσιμες πρακτικές, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος για να γίνουν κοινές σε ολόκληρο τον κλάδο. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων έχουν ήδη αρχίσει να εξαλείφουν τη χρήση ορισμένων πλαστικών μιας χρήσης όπως τα καλαμάκια και να εφαρμόζουν άλλες πρωτοβουλίες μείωσης των απορριμμάτων. Στην έκθεση επισημάνθηκαν επίσης οι αναδυόμενες πρακτικές. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες έχουν αντικαταστήσει μικρά πλαστικά μπουκάλια καλλυντικών με χύμα διανομείς και το ένα τρίτο παρέχει πλέον επιλογές για χορτοφάγους για κάθε μάθημα στην παροχή τροφίμων και ποτών.

Επίσης, το WTTC συνεργάστηκε με βασικά στελέχη του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της Greenview, των ξενοδοχειακών μελών του WTTC, της Expedia, του Global Sustainable Tourism Council (GSTC), της Sustainable Hospitality Alliance και της Trip.com Group, καθώς και των φορέων πιστοποίησης SGS και Green Key.

Ορισμένοι παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί έχουν ήδη αναγνωρίσει τη δύναμη Hotel Sustainability Basics για την ανάπτυξη των ξενοδοχείων και έχουν επιδείξει τη δέσμευσή τους στη σωστή εφαρμογή τους. Το Αζερμπαϊτζάν ήταν ο πρώτος Εταίρος Προορισμού που υποστήριξε τα Basics, ακολουθούμενο από άλλους υποστηρικτές όπως το Μπελίζ, η Κολομβία και ο Μαυρίκιος.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024