Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤουλάχιστον 80.000 θύματα άφησαν στο πέρασμα τους τα “τσουνάμι” στη ΝΑ Ασία

Τουλάχιστον 80.000 θύματα άφησαν στο πέρασμα τους τα “τσουνάμι” στη ΝΑ Ασία

Ο κατάλογος των θυμάτων της τραγωδίας, που έπληξε τη Ν.Α. Ασία, ολοένα και μακραίνει, καθώς καθημερινά προσθέτονται νέα ονόματα ατόμων, που έχασαν τη ζωή τους. Τα παλιρροϊκά κύματα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 80.000 θύματα

Ο κατάλογος των θυμάτων της τραγωδίας, που έπληξε τη Ν.Α. Ασία, ολοένα και μακραίνει, καθώς καθημερινά προσθέτονται νέα<...> ονόματα ατόμων, που έχασαν τη ζωή τους. Τα παλιρροϊκά κύματα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 80.000 θύματα, ενώ χιλιάδες παραμένουν οι αγνοούμενοι από πολλές χώρες, που είχαν επιλέξει τα τουριστικά θέρετρα αυτής της περιοχής για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών της Ταϊλάνδης, μόνο στη χώρα της Ταϊλανδής, περισσότεροι από 700 τουρίστες δεν έχουν δώσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα σημεία ζωής, ενώ μέχρι χτες είχε επιβεβαιωθεί ο θάνατος 112 παραθεριστών από τη Γαλλία, τη Νορβηγία, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Σουηδία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Γιόσκα Φίσερ δήλωσε χτες ότι “ο αριθμός των γερμανών τουριστών, που αγνοούνται στις πληγείσες περιοχές είναι τουλάχιστον 100. Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Ερυθρός Σταυρός καταβάλλουν προσπάθειες να συντονίσουν την επιχείρηση της διεθνούς αρωγής, ενώ πολύ μεγάλος παραμένει και ο αριθμός των αστέγων, αφού στη Σρι Λάνκα φτάνει το 1 εκατ., στην Ταϊλάνδη τις 29.000 και στην Ινδία τους 1.000, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ερυθρού Σταυρού από τη Γενεύη.

Κίνδυνος επιδημιών

Από την άλλη, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), ο κίνδυνος εξάπλωσης πολλών επιδημιών, που μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο τόσων ανθρώπων, όσων πέθαναν και από τα τσουνάμι, είναι ιδιαίτερα μεγάλος και απειλητικός.

“Για να προληφθεί μια καταστροφή από τις επιδημίες ισάξια σε μέγεθος με αυτή που προκλήθηκε από τα τσουνάμι θα πρέπει να σταλούν κατεπείγοντος συνεργεία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πόσιμο νερό στις χώρες, που έχουν πληγεί περισσότερο από την καταστροφή”, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντέιβιντ Ναμπάρο, που είναι επικεφαλής της ομάδας δράσης για την αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της Υγείας στην ΠΟΥ.

Ακόμα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις χώρες που επλήγησαν, ο τραγικός απολογισμός είναι ο εξής:


  • Σρι Λάνκα: Οι νεκροί στη Σρι Λάνκα αγγίζουν τους 18.700, ανακοίνωσε ο στρατός. Η πρόεδρος κ. Σαντρίκα Κουμαρατούνγκα κήρυξε τη χώρα σε εθνικό πένθος.
  • Ινδία: Οι νεκροί είναι 9.499, από τους οποίους οι 4.500 στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού και 3.000 στα νησιωτικά συμπλέγματα Ανταμάν και Νικομπάρ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων.
  • Ινδία: Στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ, στον κόλπο της Βεγγάλης εκτιμάται ότι αγνοείται η τύχη άλλων 30.000 ανθρώπων.

  • Ινδονησία: Από 30.000 έως 40.000 άτομα υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στα βόρεια της νήσου Σουμάτρας της Ινδονησίας.
  • Ταϊλάνδη: Ο αριθμός των νεκρών, που έχουν επιβεβαιωθεί έφτασε χτες τους 1.473, ενώ 1.200 αγνοούνται, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
  • Μαλαισία: 65 νεκροί και 183 τραυματίες, σύμφωνα με την αστυνομία. Aγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων στο νησί Πενάνγκ.
  • Βιρμανία: Τουλάχιστον 56 νεκροί, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Ρανγκούν, οι οποίες εκφράζουν φόβους για περισσότερους νεκρούς.
  • Μαλδίβες: Τουλάχιστον 52 νεκροί και 68 αγνοούμενοι, σύμφωνα με τις αρχές.
  • Μπαγκλαντές: Σκοτώθηκαν ένας πατέρας με τον γιό του, όταν βυθίστηκε τουριστικό πλοιάριο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
  • Αφρική: Το `τσουνάμι` έπληξε και τις ανατολικές ακτές της αφρικανικής ηπείρου. Στη Σομαλία συγκεκριμένα, οι αρχές αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί 40 άνθρωποι και άλλοι 60 θεωρούνται αγνοούμενοι. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τανζανία. Aλλος ένας άνθρωπος πνίγηκε στην Κένυα.
  • Γερμανία: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι νεκροί είναι τέσσερις.

  • Σουηδία: Έξι νεκροί, αγνοούνται 1.500 τουρίστες.
  • Αυστρία: Πέντε νεκροί και 55 αγνοούμενοι.
  • Ελβετία: Δώδεκα αγνοούμενοι και 50 τραυματίες στη νήσο Πουκέτ.
  • Ρωσία: Δύο νεκροί και 120 αγνοούμενοι.
  • Νορβηγία: Δεκατρείς νεκροί και περίπου 100 αγνοούμενοι.
  • Ιταλία: Δεκατρείς νεκροί και 100 αγνοούμενοι.
  • Ισπανία: Δεκατρείς τραυματίες.
  • Πορτογαλία: Πέντε αγνοούμενοι και 10 τραυματίες
  • .

  • Τουρκία: Δύο τραυματίες και 41 αγνοούμενοι.
  • ΗΠΑ: Δώδεκα νεκροί.
  • Καναδάς: Τρεις νεκροί, 13 αγνοούμενοι.
  • Αυστραλία: Επτά νεκροί.
  • Βρετανία: Δεκαπέντε Βρετανοί.
  • Γαλλία: Δεκατέσσερις νεκροί και 20 αγνοούμενοι.
  • Κύπρος: 20 αγνοούμενοι.

Τουρίστες από τη Δύση τα μισά από τα θύματα των `τσουνάμι` στην Ταϊλάνδη Αν και η συγκέντρωση και η αναγνώριση των πτωμάτων γίνεται δυσκολότερη από μέρα σε μέρα, εντούτοις, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της Κυβέρνησης της Ταϊλάνδης, τουλάχιστον το ήμισυ των νεκρών είναι πιθανόν ξένοι τουρίστες, αντίθετα με τις υπόλοιπες πληγείσες χώρες της περιοχής – Ινδονησία, Ινδία – Σρι Λάνκα – όπου οι νεκροί, που έχουν καταγραφεί προέρχονται κυρίως από τους τοπικούς πληθυσμούς.

“Σε ό,τι αφορά τους τουρίστες, η ομάδα που έχει πληγεί περισσότερο είναι οι Βορειοευρωπαίοι, κυρίως οι Σκανδιναβοί, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης κ. Τακσίν Σιναουάτρα, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών στην Ταϊλάνδη έφθασε χτες τους 1.574, από τους οποίους, οι 700 είναι ξένοι τουρίστες, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

“Θεωρώ ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.500 αγνοούμενοι και ότι οι περισσότεροι είναι ξένοι τουρίστες που βρίσκονταν στη θάλασσα την ώρα που χτύπησε το κύμα”, δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πρόληψης των Φυσικών Καταστροφών της Ταϊλάνδης κ. Σουντόρν Ριουλουάνγκ. “Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 1.600 πτώματα. Στο Κράμπι και το Φανγκ Νγκα οι περισσότεροι νεκροί είναι αλλοδαποί” εξήγησε ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι στην επαρχία Φανγκ Νγκα, όπου βρίσκεται και το Χάο Λακ, εντοπίζονται οι μεγαλύτερες απώλειες με 986 νεκρούς και ακολουθούν το Πουκέτ με 233 νεκρούς, το Κράμπι με 198 και το Ρανόνγκ με 146 νεκρούς. Σύμφωνα μάλιστα με μεταδόσεις του BBC, στο ξενοδοχείο Sofitel του Χάο Λακ στην Ταϊλάνδη διέμεναν 185 τουρίστες, που επέζησαν της καταστροφής και έχουν βρεθεί, σύμφωνα με τον απολογισμό του ξενοδοχειακού ομίλου Accor από το Παρίσι. Βέβαια, τη στιγμή της καταστροφής στο ξενοδοχείο διέμεναν 415 πελάτες, από τους οποίους οι 230 αγνοούνται ακόμα.

Ο κ. Σουντόρν Ριουλουάνγκ πρόσθεσε ακόμη ότι “τα σωστικά συνεργεία αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στον διαχωρισμό, μετά τη συγκέντρωση των πτωμάτων, ανάμεσα σε Ταϊλανδούς και αλλοδαπούς, καθώς τα πτώματα, όπως σημείωσε βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης και χρειάζεται πλέον η διενέργεια τεστ DNA, προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητα των ατόμων”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024