Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΞεκίνησε η Γενική Συνέλευση του ΠΟΤ στο Ντακάρ

Ξεκίνησε η Γενική Συνέλευση του ΠΟΤ στο Ντακάρ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – Γ.Σ. ΠΟΤ 2005 – ΝΤΑΚΑΡ: Με περισσότερους από 600 συμμετέχοντες από 150 χώρες οι οποίες εκπροσωπούνται στην πλειονότητά τους σε υπουργικό επίπεδο ξεκίνησε εχθές η 16η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (World Tourism Organisation – WTO) για πρώτη φορά στην καρδιά της Αφρικής στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – Γ.Σ. ΠΟΤ 2005 – ΝΤΑΚΑΡ: Με περισσότερους από 600 συμμετέχοντες από 150 χώρες οι οποίες εκπροσωπούνται στην πλειονότητά τους σε υπουργικό<...> επίπεδο ξεκίνησε εχθές η 16η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (World Tourism Organisation – WTO) για πρώτη φορά στην καρδιά της Αφρικής στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης το Ντακάρ. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά αφρικανική χώρα διοργανώνει μίας τέτοιας εμβέλειας συνεδρίαση και καταφέρνει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έθεταν όσοι δεν πίστευαν ότι θα μπορεί να ανταπεξέλθει εξείρε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Francesco Frangialli στην ομιλία του στα επίσημα εγκαίνια της Γ.Σ. του ΠΟΤ.

Η φετινή Γ.Σ. του ΠΟΤ έχει ιστορική σημασία για τρεις λόγους σύμφωνα με τον κ. Frangialli. Όπως αναφέρει και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων εθνών Kofi Annan σε μήνυμά του προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού η φετινή συνεδρίαση έχει ιστορικό χαρακτήρα ως η πρώτη του ΠΟΤ ως εξειδικευμένο όργανο των Ηνωμένων Εθνών για τον Τουρισμό, ιδιότητα την οποία απέκτησε ως αναγνώριση της σημασίας που έχει ο Τουρισμός για την παγκόσμια οικονομία, την αειφόρο ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχιας από τον πλανήτη.

Ο δεύτερος λόγος που χαρακτηρίζει τη συνεδρίαση αυτή ιστορικής σημασίας όπως ανέφερε ο κ. Frangialli είναι η διοργάνωσή της από χώρα της υπο-Σαχάρας Αφρικής, τη Σενεγάλη, που υποδηλώνει την ανάπτυξη της ηπείρου αποδεινκύοντας ότι έχει την ικανότητα να διεκδικήσει και να διοργανώσει επάξεια μεγάλης εμβέλειας συνέδρια και αθλητικά γεγονότα, όπως έκανε και η Τυνησία που μόλις φιλοξένησε την παγκόσμια συνέλευση της Κοινωνίας της Πληροφορίας, ενώ επίσης το 2010 το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου θα διοργανωθεί στη Νότιο Αφρική και κάποια στιγμή ίσως δούμε και τους Ολυμπαικούς Αγώνες να διοργανώνονται σε χώρα της Αφρικής.

Τέλος, ο τρίτος λόγος που χαρακτηρίζει τη συνέλευση αυτή ιστορικής σημασίας είναι το κεντρικό της θέμα που αφορά στην συμβολή του τουρισμού στην αειφόρο ανάπτυξη και την εξάλλειψη της φτώχειας. Έτσι, ο Τουρισμός μέσω το ανώτερου οργάνου του που είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αναδικνύει τη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων της χιλιετίας που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη για αειφόρο ανάπτυξη την εξάλλειψη της φτώχειας. «Εδώ στο Ντακάρ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΠΟΤ, «δίνουμε το μήνυμα ότι όπου ο Τουρισμός προχωράει, η φτώχεια υποχωρεί».

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σενεγάλης Abdoulaye Wade, ο οποίος τόνισε την ανάγκη αύξησης του μεριδίου της Αφρικής στον παγκόσμιο τουρισμό από 2% που είναι σήμερα τουλάχιστον στο 5% δίνοντας έμφαση στην πρόκληση και στις προοπτικές της μαύρης ηπείρου να καλύψει το κενό και κάλεσε τους επιχειρηματίες της Σενεγάλης να συνεργαστούν με ξένους επενδυτές για να επενδύσουν στον τουρισμό της χώρας και της Αφρικής γενικότερα.

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης ανακοικώθηκε ότι η Μεγάλη Βρετανία με τη Βόρειο Ιρλανδία και οι Μπαχάμες είναι επίσημα πλήρη μέλη του ΠΟΤ από 25 Νοεμβρίου, ενώ εκρίθηκε και η αίτηση του Τιμόρ-Λέστε και της Παπούα Νέα Γουινέα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να ανακυρηχθούν επίσημα μέλη. Πολύ κοντά σε συμφωνία επίσης βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις του ΠΟΤ με τις ΗΠΑ για να να ξαναγίνουν μέλος. Ο ίδιος ο George Bush σε ομιλία του στις 14 Νοεμβρίου αναγνώρισε τις προσπάθειες του ΠΟΤ για την παγκόσμια ασφάλεια στα ταξίδια μετά από τις τρομοκρατικές ενέργειες και τις καταστροφές που συμβαίνουν ανά τον κόσμο καθώς και τα ωφέλη που μπορούν να έχουν οι ΗΠΑ από τη συμμετοχή τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Επίσης, οριστικοποιήθηκε η έγκριση από την Ολομέλεια 41 νέων συνδεδεμένων μελών του ΠΟΤ μεταξύ των οποίων μοναδική εταιρία από την Ελλάδα είναι η Travel Media Applications.

Τις επόμενες ημέρες μέχρι την Παρασκευή που ολοκληρώνεται η Γενική Συνέλευση θα εξετασθούν μεταξύ άλλων και οι υποψηφιότητες της Κολομβίας και της Μαλαισίας για την διοργάνωση της επόμενης Γενικής Συνέλευσης το 2007. Τα μηνύματα μέχρι τώρα δείχνουν την Κολομβία επιλαχέστερη δεδομένου ότι και το 2003 και το 2001 η Γ.Σ. του ΠΟΤ είχε διοργανωθεί σε ασιατικά κράτη, Κίνα και Κορέα-Ιαπωνία αντίστοιχα, ενώ χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει να διοργανώσει Γ.Σ. του ΠΟΤ από την χρονιά της Αργεντινής το 1991. Η Τσεχία που ήταν αρχικά και αυτή υποψήφια, αποσύρθηκε υπέρ της Κολομβίας γι αυτό το λόγο. Να θυμίσουμε ότι το 2001 η Ελλάδα διεκδίκησε αποτυχημένα με λανθασμένη στρατηγική τη διοργάνωση για το 2003, η οποία κατέληξε τελικά στην αναερχόμενη τότε Κίνα, και από τότε δεν έχει επανέλθει. Όλο το ιστορικό της τότε διεκδίκησης και των τότε κινήσεων της Ελλάδας είχαμε παρουσιάσει στο TravelDailyNews με τίτλο: Τέσσερις χώρες διεκδικούν την επόμενη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και Η Ελλάδα έχασε τη μάχη με την Κίνα για τη διοργάνωση της 15ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Η επίσημη ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον υφυπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιο Λιάσκο καταυθάνει σήμερα. Ήδη από το Σάββατο βρίσκεται στο Ντακάρ ο κ. Ζαχαρόχλου, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του ΥΤΑΝ ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα θέματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού παρευρισκόμενος για πολλά χρόνια ως εκπρόσωπος της Ελλάδας. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ευρώπη που έγινε το περασμένο Σάββατο η Ελλάδα επανεκλέχτηκε ως αντιπρόεδρος με νέα πρόεδρο την Κροατία και δεύτερη αντιπρόεδρο τη Γαλλία, ενώ εκλέχτηκε επίσης αντιπρόεδρος στην Επιτροπή για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Σήμερα το απόγευμα ο Έλληνας υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης θα έχει το λόγο ενώπιων της Ολομέλειας όπου αναμένεται μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα παρουσιάσει να θίξει και το θέμα των υποψηφιοτήτων των μη αναγνωρισμένων ως επίσημα κράτη από τον ΟΗΕ περιοχών.

Την ελληνική αποστολή συμπληρώνει και ο ΣΕΤΕ εκπροσωπούμενος από τον γενικό διευθυντή του Γιώργο Δρακόπουλο. Ο ΣΕΤΕ για τέσσερεις συνεχείς Γενικές Συνελεύσεις εκλέγεται ως ένας εκ των αντιπροέδρων του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (World Tourism Organisation Business Council – WTOBC) κάτι που αναμένεται ότι θα γίνει και για πέμπτη συνεχή φορά στις φετινές εκλογές στις οποίες αναμένουμε και την εκλογή του νέου προέδρου του WTOBC.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024