Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΞενάγηση Πετραλιά στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Ξενάγηση Πετραλιά στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης

Το Μουσείο Ερμιτάζ, όπου ξεναγήθηκε στη νέα έκθεση του Μουσείου, την πρώτη της φετινής περιόδου με θέμα «Αλέξανδρος ο Μέγας: Ο Δρόμος προς την Ανατολή» επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου […]

Το Μουσείο Ερμιτάζ, όπου ξεναγήθηκε στη νέα έκθεση του Μουσείου, την πρώτη της φετινής περιόδου με θέμα «Αλέξανδρος ο Μέγας: Ο Δρόμος προς την Ανατολή» επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου η υπουργός<...>Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της στη Ρωσία. Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 600 εκθέματα, αρχαιολογικά ευρήματα, εικαστικά και γλυπτά έργα, σπάνιες εκδόσεις, κοσμήματα, κ.α τα οποία συνδέονται με τον Αλέξανδρο τον Μέγα και την επιρροή που άσκησε στην ιστορία, αλλά και στην τέχνη της Ρωσίας.

«Η σφραγίδα και η παρουσία της Ελλάδας είναι πολύ έντονη στην Αγία Πετρούπολη/b>. Αυτή η μοναδική έκθεση αποδεικνύει τη διαχρονικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλα αυτά τα ευρήματα της αρχαιολογικής σχολής του Ερμιτάζ από την κεντρική Ασία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αποδεικνύουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ο Έλληνας, ο Μακεδών είναι εκείνος που ένωσε τη Δύση με την Ανατολή, δίνοντας στον ελληνικό πολιτισμό μια παγκοσμιότητα. Είμαστε όλοι συγκινημένοι και υπερήφανοι βλέποντας την επιρροή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ρωσική τέχνη και ιστορία. Ακόμη, είναι ιδιαιτέρα εντυπωσιακή η επισκεψιμότητα της έκθεσης αυτής, που δείχνει το ενδιαφέρον για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό». Ανέφερε σε δηλώσεις της μετά το τέλος της ξενάγησης η υπουργός.

Στην συνέχεια η κ. Πετραλιά απέτισε φόρο τιμής και κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια, επ ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Αμέσως μετά η υπουργός δήλωσε: «Όταν εορτάζεις μια εθνική επέτειο σε μια ξένη χώρα αισθάνεσαι περισσότερο τη δύναμη της ελληνικής ψυχής και το μεγαλείο του ελληνισμού. Βρισκόμενη στην Αγία Πετρούπολη δεν θα μπορούσα παρά να καταθέσω ένα στεφάνι τιμής και μνήμης στον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, γιατί η 25η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης για εμάς τους Έλληνες και ημέρα εθνικής αυτογνωσίας. Ο Ιωάννης Καποδίστριας έβαλε τα θεμέλια του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Μας έδωσε ένα παράδειγμα και ένα δίδαγμα γιατί στάθηκε πάνω από προσωπικά συμφέροντα και μικροψυχίες. Το μήνυμα του είναι ότι πρέπει να παραμερίσουμε το εγώ και να δούμε το εμείς, να παραμερίσουμε τις εντάσεις και τις εμπάθειες και να καταλάβουμε πάνω από όλα ότι η Ελλάδα του μέλλοντος είναι υπόθεση όλων μας».

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Αθήνα…Η Ψυχή του Κόσμου»

Το βράδυ του Σαββάτου η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης εγκαινίασε στο Μουσείο Επικοινωνιών της Αγίας Πετρούπολης την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Αθήνα…Η Ψυχή του Κόσμου». Η έκθεση προβάλλει την πολεοδομική, αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη της Αθήνας στη διαδρομή της μέσα στο χρόνο, από την εποχή που ήταν πόλη-κράτος, τον 5ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 20ο.

Στα εγκαίνια της έκθεσης η υπουργός τόνισε τη σημασία του τουρισμού των πόλεων, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η Αθήνα αποτελεί ιδανικό προορισμό city break γιατί συνδυάζει αρμονικά τον πολιτιστικό, τον συνεδριακό, τον αθλητικό και τον τουρισμό πολυτέλειας. Η πολυμορφία και η πολυμέρεια της Αθήνας την καθιστούν ιδανικό προορισμό για ολιγοήμερες και όχι μόνο διακοπές. Σήμερα ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τουρισμός είναι ο τουρισμός των πόλεων και αποτελεί στοίχημα για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας».

Η κυρία Πετραλιά τόνισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αθήνας και της Ελλάδας είναι η φιλοξενία της που προσδίδει στον τουρισμό ανθρώπινο πρόσωπο, καθώς επίσης ότι: «η Ελλάδα δεν είναι ακόμη μια χώρα για διακοπές. Η Ελλάδα είναι εμπειρία». Ακόμη επισήμανε την αύξηση της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία στην Ελλάδα, που το 2006 ήταν περίπου 50% και εξέφρασε την αισιοδοξία της για ανάλογη πορεία και το 2007 δηλώνοντας ότι: «Αποτελεί δέσμευση μας η ενδυνάμωση του ελληνικού προξενείου της Αγίας Πετρούπολης με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για βίζες».

Σε συνέντευξή της στο μεγαλύτερο κρατικό κανάλι της Ρωσίας η κυρία Πετραλιά ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Αθήνα γέννησε τη δημοκρατία, τις τέχνες και τη φιλοσοφία. Οι Ρώσοι αγαπούν την Ελλάδα και σέβονται τον πολιτισμό της, όπως και οι Έλληνες αγαπούν τη Ρωσία αντίστοιχα».

Στη συνέχεια η υπουργός παρακολούθησε τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, η οποία ερμήνευσε μελοποιημένη ποίηση των Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Μανώλη Αναγνωστάκη και Ναζίμ Χικμέτ σε μουσική των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζηδάκη, καθώς επίσης και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024