Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΑ. Γκερέκου: Απαιτείται επένδυση για να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στον τουρισμό
Χαιρετισμός της υφυπουργού Τουρισμού στα εγκαίνιας της 5ης HORECA

Α. Γκερέκου: Απαιτείται επένδυση για να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στον τουρισμό

Στο χαιρετισμό της κατά τα εγκαίνιας της 5ης έκθεσης HORECA, η υφυπουργός Τουρισμού, κα Aντζελα Γκερέκου, υπογράμμισε ότι για πολλά χρόνια όμως, εμπλεκόμενοι στον χώρο του τουρισμού είχαν “καλομάθει” στο να έχουν θετικά αποτελέσματα, χωρίς να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια. Αυτό οδήγησε στο να έχουμε τελικά…

Στο χαιρετισμό της κατά τα εγκαίνιας της 5ης έκθεσης HORECA, η υφυπουργός Τουρισμού, κα Aντζελα Γκερέκου, υπογράμμισε ότι για πολλά<...> χρόνια όμως, εμπλεκόμενοι στον χώρο του τουρισμού είχαν “καλομάθει” στο να έχουν θετικά αποτελέσματα, χωρίς να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια. Αυτό οδήγησε στο να έχουμε τελικά ένα “τουριστικό προϊόν”, το οποίο κατά κάποιο τρόπο “λειτουργούσε από μόνο του”, χωρίς να απαιτεί πολλά από την Πολιτεία. Όμως, από το ένα μέρος η αύξηση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του πεδίου του τουρισμού και από το άλλο μέρος, η οικονομική κρίση που έπληξε όλους τους παραγωγικούς κλάδους και φυσικά τον τουρισμό, έδειξαν πόσο λάθος αντιμετωπιζόταν το συγκεκριμένο τομέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε στην παρουσία της στο 5ο Διεθνές Forum με θέμα τις προοπτικές και τις προκλήσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη το 2010-2011, που συνδιοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και την Exceltur, όπως και στη σημαντική έκθεση Fitur στην Μαδρίτη. “Εκεί είχα σειρά επαφών τόσο με μεγάλους ταξιδιωτικούς πράκτορες, όσο και με φορείς του τουρισμού από όλο τον κόσμο. Ανέδειξα τις προτεραιότητές μας για τη νέα τουριστική ταυτότητα της χώρας, που θα βασίζεται στην `πράσινη ανάπτυξη`, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ένα νέο νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, δημιουργία ενός διοικητικού τουριστικού πρωτοκόλλου επικεντρωμένου στον πελάτη, και κίνητρα για επενδύσεις στον πράσινο τουρισμό. Επίσης, περιλαμβάνει συνεργασία με τον ευρύτερο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και συνέργειες με τους τομείς του πολιτισμού και αθλητισμού.

Θέλω να επισημάνω ότι στην Ισπανία διαπίστωσα ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης προς την χώρα μας, όχι μόνο από την Ισπανία, αλλά και από τις ισπανόφωνες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Συζητήσαμε με εκπροσώπους της ισπανικής αεροπορικής βιομηχανίας, διαπίστωσα το ενδιαφέρον και τις προοπτικές που υπάρχουν και δημιουργήθηκαν οι βάσεις για την διεύρυνση της συνεργασίας μας στον τουρισμό. Στην συνάντηση που είχα με τον Ισπανό υπουργό Τουρισμού κ. Χουάν Μεσκίδα Φεράντο συζητήσαμε σημαντικά διμερή θέματα διαπιστώνοντας το εύρος των δυνατοτήτων που έχουμε για την τόνωση της τουριστικής αγοράς, ειδικά τώρα που η Ισπανία έχει την Προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Με αφορμή την πρόσφατη αυτή επίσκεψη στην Ισπανία θέλω να σας επισημάνω ότι οι επαφές που κάνουμε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι συνεχείς και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε τον στόχο μας που δεν είναι άλλος από τη δημιουργική συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να χτίσουμε μαζί το μέλλον του ελληνικού τουρισμού”.

Η κα Γκερέκου τόνισε ότι δεν αρνείται κανείς ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση, οδηγεί τη χώρα σε μία ακόμη κάθε άλλο παρά `εύκολη` σεζόν για τον τουρισμό. “Για όλους μας τα πράγματα δε θα είναι εύκολα- για την πολιτική ηγεσία, για τους επιχειρηματίες, αλλά και για τους εργαζομένους στον τουρισμό. Όμως, μέσα από στο `πρόβλημα` της κρίσης, μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε και τη λύση για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας στο άμεσο μέλλον. Κι αυτή δεν είναι άλλη, από τη βελτίωση της ποιότητας των παρερχομένων υπηρεσιών μας προς τους επισκέπτες και φυσικά από τη βελτίωση της σχέσης ποιότητας-τιμής.

Βεβαίως, δε νοούνται να γίνουν όλα αυτά, χωρίς την ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών: ποιοτικός τουρισμός, χωρίς ανάλογες υποδομές, δεν υφίσταται. Σε ό,τι αναλογεί στην πλευρά της Πολιτείας στο θέμα των υποδομών, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι κάνουμε καθετί δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση – έστω και αυτή τη δύσκολη στιγμή της οικονομικής στενότητας για το κράτος. Αναμένουμε ότι και ο κόσμος του τουρισμού, θα πράξει το ίδιο ως προς τη βελτίωση των ιδιωτικών επιχειρηματικών τουριστικών υποδομών.

Γιατί κακά τα ψέματα φίλες και φίλοι… για να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στην τουριστική δραστηριότητα, απαιτείται επένδυση – και εννοώ σε όλα τα επίπεδα και από όλες τις πλευρές. Ίσως τη στιγμή αυτή, η πρόσκληση σε `επένδυση` στον τουρισμό να ακούγεται κάπως `περίεργη`, όμως αν θέλουμε να κάνουμε το «βήμα προς τα μπροστά» και να βγούμε κερδισμένοι από την κρίση κι όχι απλά να διαχειριστούμε τα αρνητικά της, θα πρέπει να επενδύσουμε – όσα και όπου μπορούμε αποδοτικότερα.

Παρά τις δυσκολίες λοιπόν, οι σκέψεις όλων μας οφείλουν να είναι θετικές και είμαι βέβαιη ότι και φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα βρεθεί ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών και εμείς θα ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στην επιλογή τους αυτή”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

21/06/2024
20/06/2024
19/06/2024
18/06/2024
17/06/2024
14/06/2024