Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΑ. Γκερέκου: Προβολή της κλασικής Ελλάδας ως αγαπητού τουριστικού προορισμού στην Κίνα
Ομιλία της υφυπουργού Τουρισμού για την έκθεση Shankghai World Expo 2010

Α. Γκερέκου: Προβολή της κλασικής Ελλάδας ως αγαπητού τουριστικού προορισμού στην Κίνα

Η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα Α. Γκερέκου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ζάππειο, ενημέρωσε για τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στην έκθεση Shankghai World Expo 2010 και τις δράσεις που θα αναληφθούν στο πλαίσιο της έκθεσης…

Η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα Α. Γκερέκου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ζάππειο, ενημέρωσε για τη<...> συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στην έκθεση Shankghai World Expo 2010 και τις δράσεις που θα αναληφθούν στο πλαίσιο της έκθεσης.

Στην ομιλία της η υφυπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Η σημερινή μας συνάντηση εδώ, έχει σκοπό την ενημέρωσή σας για την συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στην Shankghai World Expo 2010, σε ό,τι αφορά τις ειδικότερες και παράλληλες δράσεις για τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Τις δράσεις αυτές πρόκειται να υλοποιήσουμε μέσω της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, του ΕΟΤ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού. Η EXPO 2010 στη Σαγκάη θα είναι η πιο σημαντική παγκόσμια έκθεση για φέτος. Αναμένεται, επίσης, να είναι μια `έκθεση-σταθμός` για τη δεκαετία που διανύουμε. Αφού για 184 ημέρες η Σαγκάη θα αποτελεί το κέντρο του εμπορικού κόσμου, οι λόγοι της έντονης παρουσίας της χώρας μας εκεί είναι ευνόητοι.

Με το φορέα που έχει τον κεντρικό συντονισμό, τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) έχουμε ήδη μια εξαιρετική συνεργασία. Το Ελληνικό Περίπτερο σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 1,5 εκατ. επισκέπτες. Ο ιδεατός στόχος λοιπόν για εμάς, είναι αυτοί οι 1,5 εκατ. επισκέπτες του Περιπτέρου μας, να αποτελέσουν και μελλοντικούς επισκέπτες της ίδιας της χώρας μας.

Θα πρέπει να επισημάνω εξ αρχής πως η σημαντικότερη ημέρα για την ελληνική συμμετοχή είναι η 19η Ιουνίου, Ημέρα της Ελλάδος, την οποίαν θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός μας κ. Γιώργος Παπανδρέου. Αυτή η ημέρα θα είναι η κομβική για όλη την παρουσία μας στη Σαγκάη, αφού κατά τη διάρκειά της θα εκτυλιχθούν τα περισσότερα δρώμενα και εκδηλώσεις που οργανώνουμε.

Το κεντρικό θέμα της έκθεσης, το οποίο συμπυκνώνεται σε δυο φράσεις: “Καλύτερη πόλη, καλύτερη ζωή”, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο άμεσο μέλλον πάνω από το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι συγκεντρωμένο στις πόλεις, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ουσιαστικό και καίριο είναι το θέμα της EXPO 2010. Γύρω από αυτό ξετυλίγεται το κύριο concept της ελληνικής παρουσίας: Πόλις–Πολίτης–Πολιτική–Πολιτισμός.

Με βάση αυτό, αλλά και τα κοινά μεταξύ του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού, οργανώσαμε μια σειρά εκθέσεων και πολιτιστικών δρώμενων. Παρουσιάζουμε την Ελλάδα μας στην Κίνα, σε μια χώρα με έναν εξίσου αρχαίο πολιτισμό και μια εξίσου αρχαία παράδοση στην πολεοδομία και στην πολιτική οργάνωση. Παρουσιάζουμε μια χώρα που οι Κινέζοι θαυμάζουν και αγαπούν και την κάνουμε ελκυστική για τουρισμό.

Η όλη παρουσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δομείται σε τέσσερα επίπεδα:

  • τις δύο μεγάλες εκθέσεις που προβάλλουν τον πολιτισμό μας και τον τουρισμό μας.
  • Στα πολιτιστικά δρώμενα που τις πλαισιώνουν και κορυφώνονται κατά την ημέρα της Ελλάδας, τη 19η Ιουνίου, αλλά και κατά την ημέρα της Ευρώπης, την 9η Μαΐου.
  • Στη συμμετοχή μας σε δύο πολύ σημαντικά Συνέδρια: α) στο Συνέδριο για τη Ιατρική, τα ιαματικά βότανα και τον Ιπποκράτη, με συμμετοχή ελλήνων και κινέζων επιστημόνων, και β) στο Συνέδριο που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Βιώσιμο Τουρισμό. Επίσης, οργανώνουμε ένα πολύ σημαντικό Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό. Το θέμα του Συνεδρίου αυτού θα είναι: `Αειφόρος Τουρισμός και Αστική Αναζωογόνηση: ο δρόμος για την ανάπτυξη` (`Sustainable Tourism and Urban Regeneration: the way to growth`).
  • Στη συμμετοχή μας στις δράσεις της Ε.Ε. στη Σαγκάη, όπου προβάλλουμε την Ελλάδα, το Ιόνιο και το Αιγαίο, ως Πύλη της Ευρώπης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού συμμετέχει στην ΕΧΡΟ με δύο εκθέσεις και με πληθώρα άλλων διοργανώσεων. Έχει συγκροτήσει μια εξαιρετική έκθεση που έχει θέμα `Η Ακρόπολη της Αθηνάς και η πόλη της Αθήνας: Από την Αρχαιότητα στον 21ο αιώνα`. Η έκθεση δομείται με άξονα την αρχαία και τη σύγχρονη πόλη, την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Παρουσιάζει, όμως, και τους θεσμούς της `ιδεατής` κλασικής πόλης, οι οποίοι με τη σειρά τους βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στον πυρήνα της σύγχρονης πολιτικής σκέψης. Προβάλλει και αξιοποιεί την αντίστιξη του αρχαίου με το νέο, αλλά και την έννοια της παράδοσης και της συνέχειας.

θα ήθελα μόνο να υπογραμμίσω ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το κεντρικό μοτίβο της έκθεσης, την πόλη, και προβάλλει την αρχαιολογική κληρονομιά της χώρας με φρέσκια και καινοτόμα ματιά.

Είναι πολύ κρίσιμη η παρουσία της εκεί, διότι βάζει την Ελλάδα, μια μικρή χώρα του σύγχρονου κόσμου, στο κέντρο της μεγάλης δυτικής παράδοσης, την οποία θαυμάζουν οι Κινέζοι, αλλά και την ανακαλύπτουν τώρα ως επισκέπτες. Με άρτιο τρόπο προβάλλει την κλασική Ελλάδα ως την αφετηρία της σημερινής Δύσης, ενός αγαπητού τουριστικού προορισμού.

Τα ανταποδοτικά οφέλη της παρουσίας μας στην Shankghai World Expo 2010 θα είναι πολλαπλά. Εκείνο που κυρίως επιδιώκουμε να επιτύχουμε, είναι να έχουμε μια ισχυρή παρουσία εκεί και να υπενθυμίσουμε ότι, παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε στην τωρινή συγκυρία, η Ελλάδα είναι μια χώρα με σημαντική παρουσία στα διεθνή γεγονότα. Έχω τη βεβαιότητα ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας στην EXPO.

Έχω τη βεβαιότητα ότι η ελληνική παρουσία στην EXPO 2010 θα αποτελέσει μια καλή αρχή για την καθιέρωση της Ελλάδας ως υπολογίσιμου τουριστικού προορισμού στην Κίνα. Καθώς έχουμε ήδη δρομολογήσει τις ενέργειες για την απλοποίηση και διευκόλυνση της χορήγησης βίζας από σε Κινέζους πολίτες, αισιοδοξώ ότι με την παρουσία μας εκεί θα έχουμε θέσει έτσι τις βάσεις για ένα μόνιμο τουριστικό ρεύμα από την Κίνα.

Τελειώνοντας, θέλω από τη θέση αυτή να ευχαριστήσω όλους τους φορείς και τα ιδρύματα που θα συνεργαστούν μαζί μας, για τη διοργάνωση αυτής της –πολύ επιτυχημένης ελπίζουμε- Ελληνικής Εβδομάδας Τουρισμού”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024