Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑειφόρος τουρισμός πάνω σε ποδήλατο
Πράσινη πρόταση 6.800 χιλιομέτρων

Αειφόρος τουρισμός πάνω σε ποδήλατο

Συνολική σχετική πρόταση ποδηλατικού τουρισμού για όλη την Ευρώπη κατάθεσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη οι Οικολόγοι Πράσινοι, με την παρουσία του Πράσινου Γερμανού Ευρωβουλευτή Michael Cramer. “Η πρότασή […]

Συνολική σχετική πρόταση ποδηλατικού τουρισμού για όλη την Ευρώπη κατάθεσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη οι Οικολόγοι Πράσινοι, με την παρουσία<…> του Πράσινου Γερμανού Ευρωβουλευτή Michael Cramer.

“Η πρότασή μας είναι να προωθηθεί μια ποδηλατική διαδρομή 6.800 χιλιομέτρων μέσα σε ανέγγιχτες φυσικές περιοχές, ως μνημείο του διαχωρισμού της Ευρώπης. Διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 2005 από τον Πράσινο Ευρωβουλευτή Michael Cramer στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο αναγνώρισε ότι η ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στους δύο ψυχροπολεμικούς συνασπισμούς, που αποκαλέστηκε `Σιδηρούν Παραπέτασμα`, μπορεί να αποτελέσει μοντέλο ανάπτυξης αειφορικού τουρισμού με την υποστήριξη των κρατών μελών”, ανέφερε ο κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων. “Αντίθετα με όσους μένουν στο παρελθόν και προχωρούν στην αναδρομική αποκατάσταση του Στάλιν, εμείς καταθέτουμε άμεσα εφαρμόσιμες οικολογικές προτάσεις και οικοδομούμε ένα βιώσιμο και ειρηνικό μέλλον”, τόνισε.

“Για μισό σχεδόν αιώνα, η νεκρή αυτή ζώνη έμεινε έξω από την άγρια ανάπτυξη της εποχής και σταδιακά εξελίχθηκε σε σημαντικό καταφύγιο άγριας ζωής. Η πρόταση των Πράσινων για την ποδηλατική διαδρομή, πρόταση που υποστηρίζεται και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει ως κύριο στόχο τη διατήρηση αυτού του κεκτημένου, που περιλαμβάνει και ελληνικές περιοχές με μεγάλη φυσική αξία, όπως ο ορεινός όγκος της Ροδόπης”, δήλωσε ο κ. Cramer και παρουσίασε την ανάγκη για ενίσχυση του αειφορικού μοντέλου στις μεταφορές και τον τουρισμό.

Το “μονοπάτι” αυτό διασχίζει πολλά εθνικά πάρκα με ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα και συνδέει πολλά μοναδικά τοπία, τα οποία, εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκονταν εντός της ζώνης των συνόρων ή πολύ κοντά σε αυτά, είναι σχεδόν ανέγγιχτα από ανθρώπινες επεμβάσεις. Πρόκειται για μια εξαιρετική διαδρομή, που συνδέει πολλά μνημεία, μουσεία και εγκαταστάσεις που υπενθυμίζουν την ιστορία της διαίρεσης της Ευρώπης, η οποία τελείωσε με μια ειρηνική επανάσταση στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτή η “Πράσινη Ζώνη” αγγίζει 150 φυσικά πάρκα, 150 περιοχές με χλωρίδα και πανίδα, τρεις προστατευόμενες περιοχές του Έλβα, του Schaalsee (Σαάλζε) και του Ρήνου και το Εθνικό Πάρκο των βουνών Harz (Χαρτζ). Ένας ταξιδιώτης περνά από τη Βαλτική στα σύνορα της Τσεχίας, διαπερνά αμέτρητα ποτάμια, ρέματα και λίμνες και συνεχίζει στα υψηλότερα τμήματα των βουνών Harz και μέσα από τα δάση της Θουριγγίας. Περνώντας από πολλά μνημεία και μουσεία που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, αλλά και από διάφορους εναπομείναντες πύργους-παρατηρητήρια, αποκτά και μια γεύση από την ιστορία του ευρωπαϊκού Ψυχρού Πολέμου.

Ο κ. Τρεμόπουλος τόνισε τα οφέλη που μπορούν να υπάρξουν για τους τοπικούς πληθυσμούς με την υλοποίηση της πρότασης αυτής. “Σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, τόνισε, “έχουν σχεδιαστεί 12 διεθνείς ποδηλατικές διαδρομές με συνολικό μήκος 60.000 χλμ. και κατασκευάστηκαν ήδη τα 44.000 χλμ. Παρόλο που δύο από τις διαδρομές αυτές αφορούν την Ελλάδα, καμιά από αυτές δεν έχει προχωρήσει στο ελληνικό έδαφος. Αίτημα των Πράσινων είναι χρηματοδοτική υποστήριξη ολόκληρου του έργου από την Ε.Ε., στο οποίο προσθέτουμε τώρα και μια 13η”.

Η συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη έκλεισε το σχετικό διήμερο των Οικολόγων Πράσινων στη Θράκη, που κορυφώθηκε την Κυριακή 12 Απριλίου με διεθνή ποδηλατοπορεία 90 χλμ. και συμμετοχή εκατοντάδων ποδηλατών από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Ελλάδα από τα σύνορα μέχρι την Ορεστιάδα, όπου είχαν διοργανωθεί ποδηλατικές εκδηλώσεις από τη Νομαρχία Έβρου και το Επαρχείο του Β. Έβρου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024