Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑλ. Αυλωνίτης (ΣΥΡΙΖΑ): 'Νέα δεδομένα και για την τουριστική αγορά από τη ρωσο-ουκρανική κρίση'
Τουριστική πολιτική

Αλ. Αυλωνίτης (ΣΥΡΙΖΑ): 'Νέα δεδομένα και για την τουριστική αγορά από τη ρωσο-ουκρανική κρίση'

Οι επαγγελματίες του κλάδου εξηγούν τις συνέπειες στην πληρωμή για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις που θα υπάρξουν με αφορμή το μπλοκάρισμα ρωσικών τραπεζών από το σύστημα πληρωμών SWIFT. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να μεριμνήσει για τη διασφάλιση των οικονομικών συναλλαγών, τονίζει ο αναπλ. τομέαρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η ρωσο-ουκρανική κρίση και η πολεμική κλιμάκωσή της δημιουργεί νέα δεδομένα και για την τουριστική αγορά από τις εμπλεκόμενες χώρες για τη φετινή σεζόν. Ακυρώσεις κρατήσεων αλλά και επαναδιαπραγματεύσεις για όρους συμβολαίων που έχουν συναφθεί με τη Ρωσία και την Ουκρανία προκαλούν σημαντικές απώλειες για την ώρα, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και κυρίως της Πιερίας και της Χαλκιδικής. Οι προκρατήσεις που τέτοια περίοδο είχαν κάνει αισθητή την εμφάνισή τους από τη ρωσική αλλά και την ουκρανική αγορά, σήμερα εκλείπουν καθολικά”. Τα παραπάνω δήλωσε ο αναπλ. τομέαρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Κερκύρας κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Και συνέχισε: “Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο ενός παρατεταμένου κλείσιμου ευρωπαϊκών αεροδρομίων για ρωσικές αερογραμμές, αλλά και τη νέα αύξηση στην ήδη υπερτιμολογημένη ενέργεια συνθέτουν ένα πλαίσιο ασύμμετρης απειλής που θα δεχθεί όσο ερχόμαστε πιο κοντά στην έναρξη της νέας σεζόν, ο τουρισμός στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά και πιθανότατα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η επιβράδυνση, η διστακτικότητα και το συνολικό πάγωμα στην αγορά συνιστούν αρνητικά δείγματα γραφής για μια ενδεχόμενη αλλαγή κλίματος της ομαλής τουριστικής περιόδου που όλοι περιμέναμε. Είναι επιτακτική η ανάγκη να καταγραφεί το μέγεθος του προβλήματος, να σχεδιαστούν αντίμετρα και να ληφθούν πρωτοβουλίες συνεννόησης με τον ξενοδοχειακό κόσμο και τους ανθρώπους των καταλυμάτων, τώρα που τα πρώτα δυσάρεστα μηνύματα καταφθάνουν.

Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες του κλάδου εξηγούν τις συνέπειες στην πληρωμή για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις που θα υπάρξουν με αφορμή το μπλοκάρισμα ρωσικών τραπεζών από το σύστημα πληρωμών SWIFT. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να συμμεριστεί τις ρεαλιστικές δυσκολίες που καταγράφονται από αυτή τη στιγμή επισήμως και να μεριμνήσει για τη διασφάλιση των οικονομικών συναλλαγών, προκειμένου να μην μείνουν στον αέρα οι πληρωμές υπηρεσιών που θα προκύψουν από την Άνοιξη κιόλας”.

Ο κ. Αυλωνίτης σημειώνει ότι ο υπουργός Τουρισμού, επαναξιολογώντας διαρκώς τις συνθήκες, έχει την ευθύνη να παρουσιάσει έναν συνολικό δίκτυο αντιμετώπισης των πιθανών απωλειών, αλλά και της ακόμα πιο κοστοβόρας ενεργειακής κάλυψης των τουριστικών μας επιχειρήσεων. “Αν λάβουμε όμως υπόψη την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στην πανδημική κρίση, τίποτα δε βοηθά να είμαστε αισιόδοξοι για την επίδοσή της στις αναταράξεις που προκαλεί η ρωσο-ουκρανική περίπτωση”, καταλήγει.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024