Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΆμεση "θωράκιση" του τουριστικού προϊόντος με μέτρα ζητά ο ΣΕΤΕ
Α. Ανδρεάδης: Πρέπει να φύγουμε από τα αρνητικά πρωτοσέλιδα

Άμεση "θωράκιση" του τουριστικού προϊόντος με μέτρα ζητά ο ΣΕΤΕ

Στόχο να είναι η Ελλάδα στους 10 καλύτερους τουριστικούς προορισμούς διεθνώς μέχρι το 2021, θεωρεί ο πρόεδρος του ΕΟΤ, ωνσταντίνος Ζήκος.

Τον στόχο ανάδειξης της Ελλάδας στους 10 καλύτερους τουριστικούς προορισμούς διεθνώς μέχρι το έτος 2021, επισήμανε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την 27η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia, ο πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Κωνσταντίνος Ζήκος.

Η Philoxenia, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και του ΕΟΤ, πραγματοποιείται από τις 18 ως τις 20 Νοεμβρίου 2011 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με φορέα διοργάνωσης τη HELEXPO.

Τα εγκαίνια της θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης” την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 20:00 από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, ενώ το πρωινό της ίδιας ημέρας, στις 11:00 ο κ. Γερουλάνος θα παραθέσει συνέντευξη τύπου (επίσης στο Συνεδριακό “Ι. Βελλίδης”).

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ανέλυσε τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού για το 2012, επισημαίνοντας τρία σημεία:

– Την παγκόσμια αβεβαιότητα, η οποία εκπορεύεται από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και την αναιμική ανάπτυξη πολλών Ευρωπαϊκών χωρών. Έτσι πολλές παραδοσιακές αγορές (κυρίως της Γηραιάς Ηπείρου) για τον ελληνικό τουρισμό δεν επιδεικνύουν μέχρι στιγμής ισχυρή δυναμική για την επόμενη θερινή περίοδο και επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και υποχώρηση του τουριστικού ρεύματος από τα κράτη αυτά προς την Ελλάδα. Ωστόσο όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη σύνθεση του τουριστικού ρεύματος αρχίζουν να διαδραματίζουν νέες αγορές, όπως η Ρωσία, ΝΑ Ευρώπη, Κίνα κ.ά.
– Την κάκιστη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, η οποία έλαβε πρωτόγνωρες διαστάσεις κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων εβδομάδων. Ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “πρέπει να φύγουμε από τα αρνητικά πρωτοσέλιδα και τα δελτία ειδήσεων σ’όλο τον κόσμο”, σημειώνοντας μάλιστα πως καταγράφτηκε τις τελευταίες ημέρες τάση μείωσης των προκρατήσεων για τη χώρα μας από την αγορά της Βρετανίας.
– Τη μερική ανάκαμψη της τουριστικής εικόνας των χωρών της Βόρειας Αφρικής, η οποία είχε πληγεί πέρυσι από την πολιτική αστάθεια. Η προσπάθεια χωρών, όπως η Αίγυπτος και το Μαρόκο να ανορθώσουν τη θέση τους ενδέχεται να επηρεάσει τον τουρισμό προς Ελλάδα, όπως και την κρουαζιέρα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ζήτησε παράλληλα την άμεση θωράκιση του τουριστικού προϊόντος με μέτρα, όπως η μείωση του σπατοσήμου, καθώς και του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε πως από 16,5 εκατ. επισκέπτες και εφόσον εφαρμοστούν μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως τα παραπάνω, μπορούν να αυξηθούν οι τουρίστες σε 20 εκατ. ετησίως και να κερδίσει ο ρυθμός ανάπτυξης 2-3 μονάδες επί του ΑΕΠ χωρίς να απαιτηθεί η δημιουργία νέων κλινών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO, κ. Πάρις Μαυρίδης, τόνισε πως η βαρύτητα της Philoxenia αποδεικνύεται από το γεγονός ότι για μία ακόμη χρονιά συγκεντρώνει πολυάριθμες κρατικές συμμετοχές, όπως από την Ινδία, Βραζιλία, ΗΠΑ, Κύπρο, Αίγυπτο, Τυνησία, Μόσχα (Ρωσία), Βουλγαρία, Τουρκία και Βελιγράδι (Σερβία). Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κ. Α. Θωμόπουλος, υπογράμμισε πως στη συμπρωτεύουσα καταγράφεται αύξηση της ροής τουριστών από τη Ρωσία, το Ισραήλ και τις Βαλκανικές χώρες, ενώ έκρουσε τον “κώδωνα του κινδύνου” για τη βιωσιμότητα τοπικών ξενοδοχειακών μονάδων, κάποιες από τις οποίες απειλούνται με “λουκέτο”. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, κ. Δ. Μαντούσης, καυτηρίασε το γεγονός πως η αρνητική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, επιδρά καταλυτικά και δυσμενώς στην προσπάθεια διεύρυνσης του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας.

Τέλος, η αντιπρόεδρος του HATTA, κα Δ. Αμαραντίδου, αναφέρθηκε στις προοπτικές του συνεδριακού τουρισμού, σημειώνοντας ότι δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται κατακόρυφη υποχώρηση του αριθμού των διεθνών συνεδρίων, που φιλοξενεί η πόλη.

Στη φωτογραφία, από αριστερά προς τα δεξιά: Η αντιπρόεδρος του HATTA κα Δέσποινα Αμαραντίδου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Κωνσταντίνος Ζήκος, ο πρόεδρος και διευθύνων δύμβουλος της HELEXPO, κ. Πάρις Μαυρίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, κ. Δημήτρης Μαντούσης,

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/10/2023
29/09/2023
28/09/2023
27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023