Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑνοιχτή συζήτηση εφ` όλης της ύλης στο Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της ΠΟΞ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

Ανοιχτή συζήτηση εφ` όλης της ύλης στο Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της ΠΟΞ

Με συμμετοχή των προέδρων και εκπροσώπων περισσότερων από 50 Ενώσεων Ξενοδόχων από όλες τις περιοχές της χώρας και επίσημη προσκεκλημένη την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ολοκληρώθηκαν οι εργασίεςτου […]

Με συμμετοχή των προέδρων και εκπροσώπων περισσότερων από 50 Ενώσεων Ξενοδόχων από όλες τις περιοχές της χώρας και επίσημη προσκεκλημένη την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες<...>του 3ου Συμβουλίου Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.) που διοργανώθηκε την Παρασκευή 20 Απριλίου στο περιθώριο της 12ης έκθεσης «Τουριστικό Πανόραμα 2007», στον πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναϊς» στην Αθήνα.

Τις εισηγήσεις του Συμβουλίου έθεσε ενώπιον της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης και του Γ.Γ. του Ε.Ο.Τ., κ. Αθανάσιου Οικονόμου, ο πρόεδρος της Π.Ο.Ξ., κ. Ανδρέας Ανδρεάδης κατά τη διάρκεια ανοικτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης άκουσε τα ζητήματα που ετέθησαν και τοποθετήθηκε επί των περισσοτέρων εξ αυτών. Η κυρία Πετραλιά, αφού υπογράμμισε το ολοένα εντεινόμενο ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά για τον τομέα τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:


  • Για το μείζον ζήτημα των πολεοδομικών υπερβάσεων και του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, υπογράμμισε ότι στο Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. έχουν υποβληθεί από καιρού οι θέσεις του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης οι οποίες έχουν συζητηθεί και σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων ενώ έχει τεθεί και συζητηθεί και το θέμα της δυνατότητας προώθησης κάποιας μορφής προσωρινής «λειτουργικής νομιμοποίησης» των ξενοδοχείων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μέχρις ότου αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα. Η κα Πετραλιά, εξέφρασε την αισιοδοξία της για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς όμως να μπορεί να δεσμευτεί χρονικά, υπενθυμίζοντας, μάλιστα, ότι ύστερα από τις ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά της Ομοσπονδίας, έχει θέσει το ζήτημα και στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και σε δύο συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής. Επιπρόσθετα, η κα Πετραλιά εξέφρασε τον προβληματισμό της και υπογράμμισε ότι θα πρέπει παράλληλα με την δρομολόγηση λύσης του προβλήματος να προβλεφθούν αυστηρά μέτρα προκειμένου να αποτραπεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων κατασκευών.
  • Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός ξενοδόχων οι οποίοι μολονότι υπέβαλαν αιτήματα για ένταξη επενδύσεών τους στα Μέτρα 2.2.2/3 του ΕΠΑΝ τα οποία και αξιολογήθηκαν, εν τούτοις ενημερώνονται ότι οι αιτήσεις τους δεν πρόκειται να προχωρήσουν λόγω έλλειψης κονδυλίων, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε με το Υπουργείο Ανάπτυξης η δυνατότητα κατάθεσης εκ νέου των σχετικών αιτημάτων στο ΕΠΑΝ ΙΙ, με τις ίδιες μελέτες (διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν θα είναι δυνατή και η «μεταφορά» προς έγκριση στο νέο ΕΠΑΝ τυχόν τιμολογίων εργασιών που είχαν, ήδη, εκδοθεί). Όπως εξήγησε, ο 9ος και τελευταίος κύκλος των Μέτρων προσέλκυσε 10πλάσιο αριθμό αιτημάτων από τους προηγούμενους, αλλά ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός έφθανε μόλις τα 5 εκατ. ευρώ και παρά τις συντονισμένες ενέργειες των δύο υπουργείων, κατέστη δυνατή η αύξηση του μόνον κατά 12,5 εκατ. ευρώ.
  • Το υπουργείο Μεταφορών και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα επεκτείνουν σε 24ωρη τη λειτουργία αρκετών αεροδρομίων της περιφέρειας, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα. Το υπουργείο Μεταφορών έχει, ήδη, συμφωνήσει στην υλοποίηση πρακτικών λύσεων (π.χ. κλιματιζόμενα στέγαστρα, περισσότερα γκισέ, κ.λπ.) για την καλύτερη εξυπηρέτηση επιβατών σε αεροδρόμια που παρουσιάζουν προβλήματα την περίοδο αιχμής.
  • Στο θέμα των αεροπορικών συνδέσεων, επισήμανε ότι αυξάνονται από φέτος οι απευθείας πτήσεις με προορισμούς των Η.Π.Α. και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία για απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Πεκίνου, μέσω της Air China βρίσκεται πολύ κοντά. Αποκάλυψε επίσης ότι επίσημη πρόταση για απευθείας αεροπορικές συνδέσεις Ελλάδας-Ιαπωνίας, κυρίως τις περιόδους αιχμής, υποβλήθηκε και στην Ιαπωνική κυβέρνηση μόλις προ ημερών. Για την προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, ανέφερε πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με εταιρίες του χώρου. Ήδη, υπάρχει πλέον ολοκληρωμένη πρόταση από την Ryannair η οποία έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Μεταφορών.
  • Για το ζήτημα μιας σειράς τελών υπέρ Ο.Τ.Α. και ιδίως για το Τέλος Παρεπιδημούντων υποστήριξε ότι η αναθεώρηση του σημερινού καθεστώτος βρίσκεται εν εξελίξει, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Π. Παυλόπουλου και του Υφυπουργού Α. Νάκου, για άμεση επίλυση συμπληρώνοντας ότι αναμένεται, κατόπιν της απάντησης από το Υπουργείο Οικονομίας στο οποίο βρίσκεται ο φάκελος, η προώθηση του νέου θεσμικού πλαισίου.
  • Για τις διαδικασίες χορήγησης Βίζα, τόνισε ότι στη Μόσχα έχει βελτιωθεί η εικόνα σε σημαντικό βαθμό προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θεωρείται, πλέον, σήμερα ταχύτερη στις σχετικές διαδικασίες μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται αυτό το διάστημα στην ανάλογη ενίσχυση των προξενικών αρχών στην Αγ. Πετρούπολη. Ωστόσο, όπου υπάρχουν ακόμα προβλήματα σε άλλες περιοχές, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, θα αντιμετωπιστούν σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά σε ότι αφορά το Κίεβο Ουκρανίας, υπάρχει δέσμευση του ΥΠΕΞ ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
  • Για τον Αναπτυξιακό Νόμο και το ζήτημα της ενδεχόμενης επιδότησης νέων ξενοδοχειακών μονάδων πολυτελείας στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ότι μεταξύ των διευκρινιστικών του νόμου διατάξεων οι οποίες θα εκδοθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι και αυτή που θα διευθετεί οριστικά το θέμα.
  • Για το ζήτημα της δημιουργίας ελεύθερου χώρου στάσης έμπροσθεν των ξενοδοχείων, δεσμεύτηκε να το θέσει εκ νέου στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους που θα πραγματοποιηθεί εντός των επομένων ημερών. Παράλληλα, θα θέσει και το θέμα των αρμοδιοτήτων και του θεσμικού πλαισίου της Τουριστικής Αστυνομίας, η οποία ενισχύεται αυτό το διάστημα με νέο προσωπικό.
  • Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έχει εισηγηθεί και ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού, να ισχύσει το διευρυμένο καθεστώς λειτουργίας των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων που εφαρμόστηκε το 2004. Χαρακτήρισε «δυσάρεστο» το γεγονός να παραμένουν κλειστά ή να λειτουργούν για ελάχιστες ώρες τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι τα Σαββατοκύριακα και τις Αργίες, ιδίως κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Επίσης χαρακτήρισε «ώριμο θέμα» προς οριστική διευθέτηση το ζήτημα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, που απασχολεί χιλιάδες ξενοδοχεία της χώρας.
  • Για τα φαινόμενα διαφορετικής ερμηνείας των νόμων και των σχετικών εγκυκλίων του Ε.Ο.Τ., σχετικά με θέματα αδειοδοτήσεων και λειτουργίας των ξενοδοχείων, από ορισμένες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού, ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. Α. Οικονόμου ανέφερε ότι η Διοίκηση του Οργανισμού είναι ανήμερη για το που εντοπίζονται τα προβλήματα, τόνισε ότι έχουν δοθεί ρητές εντολές για απαρέγκλιτη τήρηση των εγκυκλίων και κάλεσε τους ξενοδόχους να ενημερώνουν, αν χρειαστεί και απευθείας τον ίδιο, για τέτοιου είδους περιστατικά.

Το Συμβούλιο Προέδρων

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Προέδρων της Π.Ο.Ξ., ο πρόεδρος Α. Ανδρεάδης και οι κ.κ. Σπύρος Γαλιατσάτος (Γενικός Γραμματέας), Αριστοτέλης Θωμόπουλος (Α’ Αντιπρόεδρος), Νίκος Πουλιού (Β’ Αντιπρόεδρος) και η κα Μαριλένα Μαμιδάκη (Έφορος Δημοσίων Σχέσεων) ενημέρωσαν τους Προέδρους και εκπροσώπους των Ενώσεων Ξενοδόχων της χώρας αφενός μεν για τις παρεμβάσεις στις οποίες έχει προβεί η Ομοσπονδία το τελευταίο διάστημα επί θεμάτων που απασχολούν τους Ξενοδόχους αλλά και τον Τουριστικό κλάδο γενικότερα αφετέρου δε, για τις τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και υλοποιεί η διοίκησή της:


  1. Κατόπιν εκτενών και σκληρών διαπραγματεύσεων, προχώρησε η ανάθεση στην τράπεζα «EUROBANK» του project για τη δημιουργία ειδικής κάρτας επονομαζόμενης στην αγορά ως κάρτας «Β to B». Ήδη αυτή την περίοδο τρέχει πιλοτικό πρόγραμμα σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή παραμετροποίηση των όρων και διαδικασιών, κυρίως, υπέρ των μικρομεσσαίων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και του κλάδου γενικότερα.

  2. Έγινε η ανάθεση του σχεδιασμού του δικτυακού τόπου της Ομοσπονδίας στην εταιρεία H.O.L., ύστερα από εις βάθος έρευνα μεταξύ των κορυφαίων εταιριών της αγοράς και διαδοχικές διαπραγματεύσεις.

  3. Υλοποιήθηκε πρωτοβουλία για την ενημέρωση των ξενοδόχων στους σύγχρονους τρόπους προώθησης του προϊόντος τους, μέσω του δια-δικτύου. Σε στάδιο υλοποίησης βρίσκεται (έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εννιά work shops με μεγάλη ανταπόκριση ξενοδόχων) η πρώτη στρατηγικής φύσεως συνεργασία με την expedia.com και στόχος μας είναι να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες, με γνώμονα πάντα τη βελτίωση της θέσης του ξενοδόχου στη διαρκώς μεταβαλλόμενη σύγχρονη τουριστική αγορά.


Συνοπτικά τα άλλα ζητήματα που τέθηκαν στις εργασίες του Συμβουλίου είναι:
  1. Πολεοδομικές εκκρεμότητες/ Ειδικό Σήμα Λειτουργίας: Εντείνεται η προσπάθεια και ασκείται ισχυρότερη πίεση για την εξεύρεση οριστικής, δίκαιης και ρεαλιστικής λύσης στο ζήτημα της λειτουργικής τακτοποίησης ξενοδοχειακών καταλυμάτων με πολεοδομικές εκκρεμότητες. Το ζήτημα τίθεται επισταμένα και επανειλημμένα και έχει υποβληθεί και αίτημα να βρεθεί τρόπος – προσωρινού, έστω χαρακτήρα – προκειμένου όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, ενόψει, μάλιστα, και της νέας θερινής περιόδου, να αποκτήσουν ειδικό σήμα λειτουργίας.

  2. Ένταξη επενδύσεων στο ΕΠΑΝ: Να διασφαλιστεί η ένταξη στα Μέτρα του ΕΠΑΝ ή η μεταφορά τους στο ΕΠΑΝ ΙΙ των αιτημάτων επενδύσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που έχουν αξιολογηθεί και που δεν προχωρούν λόγω έλλειψης κονδυλίων. Στην πλειονότητά τους οι επενδύσεις αυτές αφορούν σε μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να διευκολυνθούν στην υλοποίηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων.

  3. Στρατηγική Αερομεταφορών: Κύρια αιτήματα είναι η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός αεροδρομίων, η προσέλκυση περισσότερων αεροπορικών εταιριών και μεγαλύτερου αριθμού πτήσεων και η προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους. Να προχωρήσουν ευθύς αμέσως παρεμβάσεις βελτίωσης των συνθηκών εξυπηρέτησης επιβατών στα περιφερειακά αεροδρόμια.

  4. Θέματα Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Επαναρύθμιση στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας αλλά και επί τω δικαιότερω των τελών υπέρ Ο.Τ.Α. σύμφωνα με την δέσμευση που έχει αναλάβει το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. Ειδική μνεία έγινε για το θέμα των Βιολογικών Καθαρισμών, η εγκατάσταση των οποίων χαρακτηρίζεται καθοριστική για το τουριστικό μέλλον, ολόκληρων περιοχών. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης για σειρά θεμάτων υπευθυνότητας τους που επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα (καθαριότητα, αισθητική, σήμανση, διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων, αστυνόμευση, περιορισμός γραφειοκρατίας κ.ο.κ.) και να καταστρώσουν σχέδια δράσης σε συνεργασία με τους ιδιωτικούς φορείς εν όψει, μάλιστα, της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου.

  5. Διαδικασίες Χορήγησης Visa Schengen: Διαπιστώνεται ικανοποιητική βελτίωση της κατάστασης και των διαδικασιών στη Μόσχα. Ζητείται, ωστόσο, περαιτέρω απλούστευση διαδικασιών (ορθολογισμός απαιτούμενων δικαιολογητικών, τρόπος αντικατάστασης χαρτοσήμων, η επικόλληση των οποίων σε κάθε διαβατήριο είναι χρονοβόρος) αναδιοργάνωση και καλύτερη στελέχωση Προξενείων, ιδίως σε χώρες όπου παρατηρούνται ακόμα προβλήματα όπως η Ουκρανία και η Σερβία.

  6. Πύλες Εισόδου: Η κατάσταση που εμφανίζουν οι κύριες πύλες εισόδου της χώρας, ιδίως στα βόρεια σύνορα είναι απαράδεκτη. Παρέμβαση προς τις Περιφέρειες, καθώς αυτές είναι πλέον αρμόδιες για την εικόνα και τις εγκαταστάσεις των μεθοριακών σταθμών.

  7. Θέματα λειτουργίας Ξενοδοχείων: Θεσμοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για δημιουργία ελεύθερου χώρου στάσης έμπροσθεν ξενοδοχείων, αποκλειστικά για την ασφάλεια των πελατών κατά την απο/ επιβίβασή τους.

Με την ευκαιρία της διοργάνωσης της εκδήλωσης στον πολυχώρο «Αθηναϊς», η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο γ.γ. του Ε.Ο.Τ., κ. Αθανάσιος Οικονόμου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Π.Ο.Ξ. και οι πρόεδροι των Ενώσεων απόλαυσαν την ξενάγηση από την κα Μαριλένα Μαμιδάκη στις εκθέσεις έργων τέχνης του Giorgio de Chirico και της Patrizia Molinari, που φιλοξενούνται με μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, στο Μουσείο της «Αθηναϊδας», γεγονός που υποδηλώνει την άρρηκτη σχέση του τουρισμού με τον πολιτισμό. Η βραδιά έκλεισε με επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προς τιμή των παρευρισκομένων.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024