Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑντίθετο στην ίδρυση Τουριστικού Επιμελητηρίου το ΕΒΕΑ
Αποσπασματική απόφαση, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους

Αντίθετο στην ίδρυση Τουριστικού Επιμελητηρίου το ΕΒΕΑ

Τη ματαίωση των σχεδίων του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για μετάλλαξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε Τουριστικό Επιμελητήριο ζητά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος με επιστολή του στον υπουργό, αίτημα με το οποίο -όπως λέει- συντάσονται και…

Τη ματαίωση των σχεδίων του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για μετάλλαξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε Τουριστικό Επιμελητήριο ζητά ο πρόεδρος του<...> ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος με επιστολή του στον υπουργό, αίτημα με το οποίο -όπως λέει- συντάσονται και τα υπόλοιπα επιμελητήρια της χώρας. Ο κ. Μίχαλος μιλά για αποσπασματική απόφαση, που μάλιστα ανακοινώθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους εμπλεκόμενους και έμπειρους φορείς, η οποία μάλιστα δεν δίνει λύση σε κανένα από τα κρίσημα προβλήματα του τουρισμού. Ακόμη, εκφράζει φόβους για αποδυνάμωση των εμπορικών επιμελητηρίων που προς το παρόν καλύπτουν και τις τουριστικές επιχειρήσεις μέσω ειδικών τμημάτων τους και προειδοποιεί ότι θα υπάρξει πολυκερματισμός αρμοδιοτήτων και πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αναλυτικότερα, η επιστολή του κ. Μίχαλου αναφέρει:

“Με αρκετή ανησυχία και απορία πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο σας προτίθεται να ενσωματώσει στο σχέδιο νόμου `Αναβάθμιση, ασφάλεια και διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος` διάταξη, σύμφωνα με την οποία μετατρέπεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο σε Τουριστικό, προκειμένου να ενταχθούν σ` αυτό όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, που αδειοδοτούνται από τον ΕΟΤ.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, αλλά εξ`όσων γνωρίζουμε, και όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, είναι αντίθετα στην ίδρυση, με οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε τέχνασμα, ενός Τουριστικού Επιμελητηρίου.

Όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι, με την ευρύτερη έννοια, εμπορικές επιχειρήσεις και η προσπάθεια αφαίμαξής τους από τον φυσικό τους φορέα, τα εμπορικά επιμελητήρια, είναι το λιγότερο απαράδεκτη, αν όχι αποσκοπούσα στην εξασθένηση των εμπορικών επιμελητηρίων.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τα λειτουργούντα σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας Τουριστικά Τμήματα Επιμελητηρίων επιτελούν σημαντικό έργο με επιτυχία και καλύπτουν κάθε ανάγκη του κλάδου αυτού της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να παρίσταται ανάγκη αποκοπής τους σε άλλο φορέα, γεγονός που επιπρόσθετα θα δημιουργήσει πολυκερματισμό αρμοδιοτήτων, πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες, και φυσικά αυξημένες δαπάνες για τις επιχειρήσεις.

Η απόφαση αυτή εκτός των άλλων είναι και αποσπασματική, καθώς ακόμη εκκρεμούν σοβαρότατα ζητήματα αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ.

Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ και στη συνέχεια να υπάρχει ένας ευρύς και δημοκρατικός διάλογος για την αναγκαιότητα ή μη της ίδρυσης ενός Τουριστικού Επιμελητηρίου, που κατά την εκφρασμένη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπροσώπων του Επιμελητηριακού Θεσμού ανά την επικράτεια, μάλλον νέα προβλήματα θα δημιουργήσει στις επιχειρήσεις παρά θα έδινε λύσεις, τουλάχιστον έτσι όπως προκύπτει ότι σχεδιάζεται.

Η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας, δεν έχει ανάγκη από άλλο ένα Επιμελητήριο αλλά από την καλύτερη λειτουργία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ, ο ρόλος του οποίου θα πρέπει να διευρυνθεί κυρίως προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και της εποπτείας της συγκεκριμένης αγοράς.

Η `μεταφορά` επιχειρήσεων από ένα Επιμελητήριο σε κάποιο άλλο και μάλιστα νέο, χωρίς το απαιτούμενο know-how δεν αποσκοπεί σε τίποτα, παρά μόνο δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την σκοπιμότητά του.

Για λόγους δεοντολογίας και σωστής λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα μας, αναμέναμε όπως η εξαγγελία σας για την ίδρυση Τουριστικού Επιμελητηρίου με την μετονομασία του `Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο` σε Τουριστικό Επιμελητήριο είχε ανακοινωθεί στον επιμελητηριακό κόσμο προκειμένου να υπάρξουν οι δέουσες διαβουλεύσεις επί του θέματος. Κάτι τέτοιο όμως δεν έλαβε χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας απαράδεκτος αιφνιδιασμός από την άνευ διαβουλεύσεων πρωτοβουλία σας.

Ο εσκεμμένος κατακερματισμός ενός μακραίωνου θεσμού για την επιχειρηματικότητα στην χώρα μας δεν εξυπηρετεί το αληθές συμφέρον της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά έρχεται να προβάλλει εμπόδια στην συντονισμένη παρουσία των Επιμελητηρίων ως θεσμοθετημένων συμβούλων της Πολιτείας πάνω σε οικονομικής φύσεως, γενικότερα, θέματα.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι βέβαιο ότι η εξαγγελία σας για την ίδρυση Τουριστικού Επιμελητηρίου δεν είχε τέτοιες προθέσεις. Aλλωστε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας σε τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου μας δεν ανακοινώσατε τίποτε πάνω στο θέμα αυτό, το οποίο όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, ιδίως για εκείνα που στηρίζονται στην ύπαρξη του Τουριστικού τους Τμήματος.

Είναι αδιαφιλονίκητο γεγονός ότι η ίδρυση Τουριστικού Επιμελητηρίου, με τη μεθοδευμένη μετονομασία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, η οποία δεν εξυπηρετεί καμιά απολύτως σκοπιμότητα, στρεβλώνει τον επιμελητηριακό θεσμό και στρέφεται κατά της ενότητας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, το οποίο μελετάται να εισαχθεί ολοκληρωμένο και κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών στο εγγύς μέλλον στην χώρας μας.

Πάντως, από πληροφορίες μας, η ύπαρξη Τουριστικού Επιμελητηρίου δεν απαντάται σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου, αντίθετα παντού υπάρχει η τάση της ενοποίησης όλων των παραγωγικών δυνάμεων υπό τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια.

Μετά τα παραπάνω, η ίδρυση Τουριστικού Επιμελητηρίου με την μετονομασία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, που εξυπηρετεί άλλους συγκεκριμένους σκοπούς, θα πρέπει να ματαιωθεί, αντίθετα δε θα πρέπει να καταβληθεί από το Υπουργείο σας κάθε προσπάθεια για την αναβάθμιση των Τουριστικών Τμημάτων των Επιμελητηρίων, κατά τρόπον ώστε να υπάρξει μια ενοποιημένη και περισσότερο έντονη φωνή τους στην γνωμοδοτική τους συνεργασία με την Πολιτεία”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024