Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑντίθετος στα πολυώροφα ξενοδοχεία ο ΣΕΤΕ που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης

Αντίθετος στα πολυώροφα ξενοδοχεία ο ΣΕΤΕ που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης

Την αντίθεσή του στην κατασκευή πολυώροφων ξενοδοχείων σε παραθαλάσσιες περιοχές που προωθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, εκφράζει ο ΣΕΤΕ στο υπόμνημά που απέστειλε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου […]

Την αντίθεσή του στην κατασκευή πολυώροφων ξενοδοχείων σε παραθαλάσσιες περιοχές που προωθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, εκφράζει<...> ο ΣΕΤΕ<.> στο υπόμνημά που απέστειλε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ποιότητα και κτίρια ύψους 13,5+2 μέτρων σε παραθαλάσσιες περιοχές είναι δύο έννοιες από τη φύση τους ασυμβίβαστες. "Εάν υιοθετήσουνε ένα τέτοιο μέτρο" τονίζει στο υπόμνημά του ο ΣΕΤΕ "θα επανέλθουμε σε ένα καθεστώς πενταόροφων ή και εξαώροφων κτιρίων που τόση ζημιά έκαναν στην ποιοτική εικόνα του τουρισμού μας, όταν και για όσο διάστημα ήταν σε ισχύ. Τα πολυώροφα κτίρια ανήκουν στα μοντέλα τουριστικής ανάπτυξης των δεκαετιών ΄60 και ΄70. Η Ισπανία εδώ και τρία χρόνια έχει ξεκινήσει την απόσυρσή τους, ενώ η Τουρκία, η οποία έχει υιοθετήσει σε ορισμένες περιπτώσεις το μοντέλο των πολυώροφων κτιρίων, είναι για την ώρα ανταγωνιστική και μόνο λόγω χαμηλών τιμών. Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά".

Το μοντέλο των πολυώροφων κτιρίων, συνεχίζει ο ΣΕΤΕ, το συναντάμε σε μεγάλο βαθμό στη Ρόδο όπου για τα ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών, η απόδοση ανά κλίνη και ανά τουριστική περίοδο κυμαίνεται από 1,5 έως 3 εκατομμύρια. Για την Κρήτη, όπου κυριαρχούν τα κτίρια χαμηλών όγκων, τα αντίστοιχα μεγέθη κυμαίνονται μεταξύ 4 και 10 εκατομμυρίων.

Ως προς τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος, είναι προφανές ότι οι χαμηλοί όγκοι κτισμάτων και η μεγαλύτερη χωροταξική διασπορά τους απαιτούν σαφώς και περισσότερο προσωπικό απ' ότι τα κεντρικά κτίρια.

Το επιχείρημα περί δημιουργίας πρόσθετων ελεύθερων χώρων από την καθ ύψος δόμηση, κάθε άλλο παρά ισχυρό είναι, διότι με βάση τους ισχύοντες συντελεστές δόμησης, σε καμία περίπτωση δεν προστίθεται περισσότερο από 2% ελεύθερος χώρος και μάλιστα σε βάρος της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών, δημιουργώντας προφανώς οπτικά εμπόδια προς τον αιγιαλό.

Επίσης ο ΣΕΤΕ χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ανησυχητική τη διάταξη που προβλέπει να γίνονται κατά περίπτωση ρυθμίσεις με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ διότι έτσι διαιωνίζεται το μόνιμο πρόβλημα έλλειψης σταθερών επενδυτικών κανόνων με όποιες δυσλειτουργίες επιφέρει αυτό στην αγορά.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024