Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑπαραίτητη μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη για τη Λέρο

Απαραίτητη μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη για τη Λέρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΛΕΡΟΣ: Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Μαΐου με θέμα: “Τουριστική Εκπαίδευση και Ποιοτική Εξυπηρέτηση Πελατών”, την οποία διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Σύμπραξη Λέρου και η Δημοτική Επιτροπή […]

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΛΕΡΟΣ: Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Μαΐου με θέμα: “Τουριστική Εκπαίδευση και Ποιοτική Εξυπηρέτηση Πελατών”, την οποία διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Σύμπραξη Λέρου και η Δημοτική Επιτροπή Τουρισμού, ο Επ. Καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά και<...> Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού, κος Χριστόδουλος Κοκκώνης, παρουσίασε το θέμα: «Λέρος Τουρισμός Παρόν και Μέλλον».

Αρχικά μίλησε για τη σημασία του τουρισμού στο νησί: «O τουρισμός έχει πάρει οριστικά τη σκυτάλη ως πρωταγωνιστής στην αναπτυξιακή διαδικασία της Λέρου. Παρά τα όποια προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, έχει σημαντικές δυνατότητες να δημιουργήσει και να παράγει ακολουθώντας μια αναπτυξιακή πορεία. Η Λέρος στηρίζοντας το παρόν και το μέλλον της στον τουρισμό πρέπει να έχει μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που θα σέβεται το φυσικό, πολιτιστικό, ιστορικό και δομημένο περιβάλλον. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει η Λέρος να χάσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού πρέπει να έχει κυρίως ποιοτικούς στόχους με τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών».

Σημείωσε βέβαια τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για την ανάπτυξη. Νέος σχεδιασμός, στρατηγική και τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί για την μελλοντική τουριστική ανάπτυξη της Λέρου, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις της τουριστικής βιομηχανίας. Συμπλήρωσε πως: «Ότι δεν υπάρχει και απαιτείται το δημιουργούμε, ότι δεν χρειάζεται το διαγράφουμε, ότι είναι ελλιπές το συμπληρώνουμε, ότι είναι ανολοκλήρωτο το ολοκληρώνουμε».

Απαραίτητη προϋπόθεση, τόνισε, για το νέο ξεκίνημα είναι η καταγραφή:


  1. Όλων των δραστηριοτήτων, κάθε είδους και κάθε μορφής

  2. Όλων των υπαρκτών και πιθανών πόρων του τουριστικού μας προϊόντος που διατίθενται

  3. Των υπηρεσιών

  4. Των υποδομών

  5. Της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης


Συμπλήρωσε πως ο σχεδιασμός, η δημιουργία και η προώθηση της τουριστικής εικόνας της Λέρου αποτελεί μια σύνθετη και διαρκή διαδικασία που θα επιδιώκει να αξιοποιεί και να προβάλλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού που ανταποκρίνονται στη ζήτηση μέσα στο κατάλληλο πλαίσιο.

Δύο στοιχεία αποτελούν καθοριστικές προϋποθέσεις για την αλλαγή της εικόνας της Λέρου: Εμπλουτισμός και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού. Στροφή προς τη ποιότητα με στόχο τόσο τις προφερόμενες υπηρεσίες, δημόσιες και ιδιωτικές, όσο και το περιβάλλον, φυσικό και δομημένο.

Επίσης μίλησε για την πολυπλοκότητα της εξασφάλισης του ελάχιστου επίπεδου ποιότητας, λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιού. Συνέχισε λέγοντας πως η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος δεν εξασφαλίζεται με το να παρέχεται κατάλυμα, ή φαγητό, ή αναψυχή υψηλής ποιότητας, αλλά θα πρέπει να συνδυάζονται όλα τα παραπάνω με σωστές μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, τράπεζες, εμπόριο, υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης- αποκομιδής απορριμμάτων, υπηρεσίες πληροφόρησης, υγείας κ.λπ., ενώ παράλληλα θα πρέπει το φυσικό και δομημένο περιβάλλον να χαρακτηρίζεται από την ίδια υψηλή ποιότητα.

Επίσης τόνισε πως οι νέες τεχνολογίες, οι αλλαγές στις απαιτήσεις και τη νοοτροπία των πελατών, η παγκόσμια οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση και ο έντονος ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα, δεν είναι παρά ελάχιστες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία, χρειάζονται ειδική παιδεία και κατάρτιση, βαθιά γνώση της ψυχολογίας της συμπεριφοράς, της θεωρίας των κινήτρων και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Τέλος είπε πως: «Στο πλαίσιο αυτό η νέα Δημοτική Επιτροπή Τουρισμού αντιλαμβανόμενη την σημαντικότητα διεύρυνσης της γνώσης στα ειδικά θέματα τουρισμού διοργάνωσε την εν λόγω ημερίδα με την ελπίδα ότι θα συνεισφέρει προσφέροντας την ευκαιρία στους ειδικούς να μεταφέρουν την γνώση τους και στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν σε βάθος για τα τεκταινόμενα στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού που θα λάβουν χώρα στο άμεσο μέλλον».

Συμπερασματικά ο κος Κοκκώνης παρουσίασε την υπάρχουσα κατάσταση στον τουρισμό της Λέρου και τόνισε την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης για την αυξανόμενη και προσοδοφόρα ανάπτυξή του.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024