Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑπεργία των ιδιωτικών υπαλλήλων για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές
Τουρισμός και οικονομία

Απεργία των ιδιωτικών υπαλλήλων για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές

Απεργούν την προσεχή Κυριακή, 12 Ιουλίου, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία εξήγγειλε, για την Κυριακή 13 Ιουλίου, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Γ. Γιακουμάτου, σύμφωνα με την οποία απελευθερώνεται η λειτουργία των καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, “η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων με απόφαση της Διοίκησής της προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο, την Κυριακή 13.7.2014, ενάντια στην απόφαση της Κυβέρνησης και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γ. Γιακουμάτου, με την οποία απελευθερώνεται σε 10 περιοχές της χώρας και υπό το πρόσχημα του τουρισμού, η λειτουργία των καταστημάτων. Ήδη οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες (ΟΙΥΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) έχουν καταθέσει κοινή προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Υπουργικής Απόφασης με την οποία ζητούνται ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή αναστολή της απόφασης.

Με κοινό μέτωπο, οι οργανώσεις που εκπροσωπούν το εμπόριο (ΟΙΥΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) επισημαίνουν ότι, η Υπουργική Απόφαση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ στη πραγματικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων, που με όχημα τις ‘ελεύθερες Κυριακές’, θα σβήσουν από το χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του Εμπορίου, οι οποίες αποτελούν το 95% και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζομένων.

Η Υπουργική Απόφαση του υφυπ. Ανάπτυξης είναι μια απόφαση που επιβλήθηκε από την Τρόικα, μέσω της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, και είναι πράξη απόλυτα εχθρική ενάντια στους εργαζόμενους.

  • Είναι μια απόφαση προάγγελος ότι από την επόμενη χρονιά, θα υπάρξει η πλήρης, παντελώς ‘ελεύθερη’ και χωρίς όρια λειτουργία κατά τις Κυριακές όλων των καταστημάτων, όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε όλες τις περιοχές της χώρας.
  • Είναι μια απόφαση εξυπηρέτησης των συμφερόντων μόνο των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων, που με όχημα τις ‘ελεύθερες Κυριακές’, θα σβήσουν από το χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του Εμπορίου, οι οποίες αποτελούν το 95% και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζομένων. Είναι μια απόφαση, που θα αποσυνθέσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες και ακραίες καταστάσεις ευελιξίας με φθηνή κακοπληρωμένη εργασία ή/και αδήλωτη απασχόληση.
  • Είναι τέλος μια απόφαση, η οποία είναι εντελώς αντιδημοκρατική, παρακάμπτει τις οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων ιδιαίτερα, αφού οι εργαζόμενοι εξαιρούνται και καταργούνται από συνομιλητές. Δημιουργεί τεράστια προβλήματα παραβιάζοντας το δικαίωμα στην οικογενειακή, προσωπική ζωή και στον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων και παράλληλα διαλύει τον οικογενειακό ιστό, μιας και η πλειοψηφία του κλάδου του εμπορίου είναι γυναίκες και μάλιστα μητέρες. Εξάλλου είναι αποδεδειγμένο, ότι κανείς μας δεν πάσχει από αγοραστικό χρόνο, αλλά από αγοραστική δύναμη, μιας και έχουν λεηλατηθεί τα εισοδήματά μας. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο αντιστεκόμαστε στην καθολική διάλυση των εργασιακών μας σχέσεων και απεργούμε.

Καλούμε την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τις κοινωνικές συλλογικότητες, όλους τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας και ειδικά αυτούς που περιλαμβάνει η Υπ. Απόφαση να συμπαραταχθούν μαζί μας, ενάντια σε αυτήν την καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης, που καταστρέφει τον κλάδο και τους εργαζόμενους”.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

21/03/2023
20/03/2023
17/03/2023
16/03/2023
15/03/2023
14/03/2023