Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑρναουτάκης: `Αμεση η ανάγκη εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τον τουρισμό
Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αρναουτάκης: `Αμεση η ανάγκη εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τον τουρισμό

Την ανάγκη της ιδιαίτερης αντιμετώπισης και βοήθειας που χρειάζονται τα ευρωπαϊκά νησιά όχι μόνο για να ξεπεράσουν τις αναπτυξιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η κοινή αγορά και η παγκοσμιοποιημένη οικονομία…

Την ανάγκη της ιδιαίτερης αντιμετώπισης και βοήθειας που χρειάζονται τα ευρωπαϊκά νησιά όχι μόνο για να ξεπεράσουν τις αναπτυξιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες<...>που προσφέρει η κοινή αγορά και η παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τόνισε με χτεσινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ε.Κ. ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν σε νησιωτικές περιοχές, όπως η γεωγραφική απομόνωση, η έλλειψη υποδομών, ο οικονομικός και πληθυσμιακός μαρασμός, ο περιορισμός των πόρων και των επιλογών, καθώς επίσης και στα πλεονεκτήματά που παρουσιάζουν οι περιοχές αυτές όπως ο πολιτιστικός τους πλούτος, τα πλούσια αλλά ευαίσθητα οικοσυστήματα, το φυσικό τους περιβάλλον, ο ιδιαίτερος τρόπος ζωής, τα ποιοτικά προϊόντα, οι παραδοσιακοί τρόποι παραγωγής. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά “αν πράγματι θέλουμε μια ουσιαστική οικονομική κοινωνική και εδαφική συνοχή ανάμεσα στις περιφέρειες της Ένωσης τα πλεονεκτήματα αυτά θα πρέπει να τα υποστηρίξουμε, να τα αναδείξουμε και να τα προβάλουμε μέσα από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως μέσα από την πολιτική Συνοχής”.

Επιπλέον, στη παρέμβασή του υπογράμμισε τη σημασία της χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε νησιωτικές περιφέρειες, όπου το κόστος των καυσίμων και της ενέργειας επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα τους και την άμεση ανάγκη εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τον τουρισμό μέσω της υιοθέτησης και της εφαρμογής μιας πανευρωπαϊκής καμπάνιας ενημέρωσης, αλλά και της δημιουργίας μιας σήμανσης ποιότητας και νησιωτικής προέλευσης. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει τη σπουδαιότητα της εφαρμογής μιας αποτελεσματικής επιχειρηματικής πολιτικής που θα απλουστεύει τις διαδικασίες και θα βελτιώνει τη πρόσβαση στην χρηματοδότηση με τη σωστή εφαρμογή σε περιφερειακό επίπεδο της Πρωτοβουλίας Jeremie όπως επίσης και την ανάγκη της άμεσης δημιουργίας μιας διοικητικής μονάδας για τα νησιά στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακή Πολιτικής με στόχο τη διασφάλιση των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών των νησιών που θα λαμβάνονται υπόψη κατά τη χάραξη των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Σταυρός Αρναουτάκης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να ορίσουν το έτος 2010 ως “ευρωπαϊκό έτος για τα νησιά”.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Σε μία περίοδο που προετοιμάζεται η 4η Έκθεση για την Συνοχή, αλλά και ξεκινά η συζήτηση για το μέλλον της Περιφερειακής Πολιτικής εν όψει της Μεταρρύθμισης των Δημοσιονομικών Προοπτικών το 2008/09, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την έκθεση αυτή υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μεταχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο παρόμοιες καταστάσεις αλλά ούτε διαφορετικές καταστάσεις με παρόμοιο τρόπο. Η Ένωση σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε πρέπει να σταθεί δίπλα και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πιο αδύναμων περιοχών της είτε είναι νησιωτικές, είτε ορεινές είτε αγροτικές είτε απομακρυσμένες, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ίσες ευκαιρίες για όλους”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024