Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑύξηση μισθών με εξώδικο ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου

Αύξηση μισθών με εξώδικο ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου

Το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα Ρόδου κατέθεσε εξώδικο στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου με βασική απαίτηση την αύξηση των μισθών κατά 12%. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της τοπικής […]

Το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα Ρόδου κατέθεσε εξώδικο στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου με βασική απαίτηση<...> την αύξηση των μισθών κατά 12%.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας “Ροδιακή” με βάση το εξώδικο, η ΕΞΡ θα πρέπει εντός των ημερών, να ορίσει τους αντιπροσώπους της, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε περίπου 15 ημέρες. Ως μέρα πρώτης συνάντησης, ορίστηκε η Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου.

Μεταξύ άλλων το σωματείο αναφέρει στην πρόταση και τα εξής: “Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου μας στη συνεδρίαση της 10-1-2005, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την υπογραφή νέας τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για το τρέχον έτος 2005, αποφάσισε να καταγγείλει την από 8-7-2004 Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας “για τους όρους αμοιβής και εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων νήσου Ρόδου”, που κατατέθηκε στο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Δωδ/σου με αριθμό 5/9-7-2004 και να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την υπογραφή νέας Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων της νήσου Ρόδου για το 2005. Η διοίκηση του σωματείου μας, συναισθανόμενη τις ευθύνες της απέναντι στα μέλη της και τους ξενοδοχοϋπάλληλους γενικά, ύστερα δε και από τη δυσχερέστερη εξέλιξη του επιπέδου διαβίωσής τους για μια σειρά λόγους και της άμεσης και επιτακτικής ανάγκης αυτής να βελτιωθεί μέσα από την εξασφάλιση και περιφρούρηση της αμοιβής, των όρων εργασίας και γενικότερα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της νήσου Ρόδου, κατάρτισε την παρακάτω Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία έχει βελτιωθεί νομοτεχνικά και προσαρμοσθεί στη μέχρι σήμερα νομολογία των δικαστηρίων. Στόχος της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα και δεν έχουν επιλυθεί από τις εκάστοτε ισχύσασες ΣΣΕ “Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας”, ενόψει και των τοπικών συνθηκών αγοράς, οι οποίες όπως ομολογείται από όλους δημιουργούν αυξημένο κόστος διαβίωσης αυτών, η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την Πανελλήνια ΣΣΕ, προς όφελος των εργαζομένων, της δικής σας επιχειρηματικής δραστηριότητας και της τοπικής οικονομίας γενικά. Πιστεύοντας ότι τελικά και εσείς θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και θα κατανοήσετε τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων της νήσου Ρόδου, που παραμένουν άλυτα για πολλά χρόνια, δίνοντας την πρέπουσα λύση σ` αυτά με την υπογραφή της παραπάνω Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέσα από τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Κατηγορία Α: υπάλληλος υποδοχής (ρεσεψιονίστ), θυρωρός Α`, νυκτοθυρωρός Α`, σεφ, μαίτρ, υπομαίτρ, μάγειρας Α`, σερβιτόρος, μπάρμαν, ταμπλίστας, μπουφετζής Α`, ζαχαροπλάστης, αρτοποιός, σεφ ντε ρεσεψιόν, αποθηκάριος, υπάλληλος κρατήσεων πωλήσεων και λογαριασμών, υπάλληλος δημοσίων σχέσεων, μαινκουρατιέν, προϊστάμενος υπνοδωματίων και κοινοχρήστων χώρων, ελεγκτής και τηλεφωνητής.
  • Κατηγορία Β: προϊστάμενοι πλυντηρίου και λινοθήκης, βοηθός υποδοχής, θυρωρός υπηρεσίας, μάγειρας Β` και ρουμ σέρβις.
  • Κατηγορία Γ: βοηθός εστιατορίου, μπαρ, μπουφέ, θυρωρείου, ορόφων, λινοθήκης, αρτοποιού, γκρουμ, εξωτερικός θυρωρός, λινοθηκάριος, μάγειρας Γ`, καμαριέρα, πλύντρια, σιδερώτρια, καθαρίστρια κοινοχρήστων χώρων, μοδίστρα, μανταρίστρια, λαντζιέρης, εργάτης πισίνας και παραλίας, ναυαγοσώστης, εργάτης αποθήκης, ντισκ τζόκεϊ.

Οι προτάσεις του Σωματείου είναι:

  • Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί αυξάνονται από 1-1-2005 κατά ποσοστό δώδεκα τα εκατό (12%), το οποίο προστίθεται πάνω στους βασικούς μισθούς όπως έχουν διαμορφωθεί στις 31-12-2004 και είναι όπως αναφέρονται παρακάτω: Βασικοί μισθοί όπως έχουν την: 31-12-2004 από 1-1-2005. Κατηγορία Α: βασικός μισθός: 718,04 ευρώΧ112%= 804,20. Κατηγορία Β: βασικός μισθός: 702,88 ευρώΧ112%= 787,23, Κατηγορία Γ: βασικός μισθός: 688,96 ευρώΧ112%= 771,64.
  • Οι βασικοί μισθοί του μαιτρ, σεφ, σεφ ντε ρεσεψιόν και της προϊσταμένης ορόφων καθορίζονται με ελεύθερη συμφωνία, το ύψος όμως αυτών δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το βασικό μισθό της κατηγορίας Α` προσαυξημένο κατά 20% για το μαιτρ και το σεφ και κατά 10% για το σεφ ντε ρεσεψιόν και την προϊσταμένη ορόφων. Στους βασικούς αυτούς μισθούς προστίθενται και τα επιδόματα της επομένης παραγράφου.
  • Ως ημερομίσθιο των εκτάκτως προσλαμβανομένων προς εξυπηρέτηση επισήμων ή απλών γευμάτων και δεξιώσεων που παρατίθενται σε οποιαδήποτε ξενοδοχειακή επιχείρηση καταβάλλεται το ποσό των 56 ευρώ για τους σερβιτόρους και των 46 ευρώ για τους βοηθούς. Η αμοιβή αυτή καλύπτει εργασία μέχρι οκτώ (8) ωρών, προσαυξάνεται δε κατά 75% αν η έκτακτη αυτή εργασία προσφέρεται την Κυριακή ή τις αργίες και κατά 25% αν προσφέρεται τις νυκτερινές ώρες.
  • Ως προς τις βασικές μηνιαίες αποδοχές των ανηλίκων, δηλαδή των μη συμπληρωσάντων το 18ο έτος της ηλικίας τους, ισχύουν τα προβλεπόμενα από την ΕΓΣΕΕ.
  • Οι βοηθοί σερβιτόρων με τη συμπλήρωση τριών (3) ετών υπηρεσίας προάγονται και αμείβονται ως σερβιτόροι.
  • Χορηγείται ποσοστιαίο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμα του βασικού μισθού και της προϋπηρεσίας των παραπάνω άρθρων 3 και 4.1. στους παρακάτω απασχολούμενους ανεξαρτήτως φύλου ως εξής: α) Στους μαγείρους, μπουφετζήδες και σε όλο το προσωπικό κουζίνας ποσοστό 10% και β) Στους καθαριστές-τριες, κοινοχρήστων χώρων, καμαριέρες, πλύντριες, σιδερωτές-τριες ποσοστό 5%.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024