Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑύξηση του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13%;
Οικονομία και τουρισμός

Αύξηση του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13%;

Το 'πακέτο' των μέτρων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στην Τρόικα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%. Εκτιμάται ότι η αποδοτικότητα του συγκεκριμένου μέτρου ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προχώρησε και σε μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, επιλέγοντας να αυξήσει το ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%. Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση στοχεύει στη γεφύρωση και όχι βέβαια στην πλήρη κάλυψη του δημοσιονομικού χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς παράλληλα να πλήξει τα είδη πρώτης ανάγκης ή τα φάρμακα που βρίσκονται σε καθεστώς χαμηλού ΦΠΑ ή να καταργήσει την έκπτωση του 30% που απολαμβάνουν τα νησιά του Αιγαίου.

Το “πακέτο” των μέτρων που απέστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα περιλαμβάνει:

  • Αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%. Εκτιμάται ότι η αποδοτικότητα του συγκεκριμένου μέτρου ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ. Το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ναι αυτή τη στιγμή το μέτρο είναι εισπρακτικού χαρακτήρα, αλλά σημειώνει ότι η αύξηση αυτή που αφορά μόνο στα ξενοδοχεία, αποτελεί το “μοναδικό σκληρό μέτρο” που υπάρχει στις ελληνικές προτάσεις.
  • Το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί για τους νεοεισερχόμενους από την 1η Ιανουαρίου του 2015, για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών από 1η Ιουλίου και για το σύνολο του Δημοσίου από 1η Ιανουαρίου 2016.
  • Για τις συντάξεις προωθείται σταδιακή κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 με εφαρμογή από το 2019, καθώς και αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ (εξοικονόμηση 80 εκατ. ευρώ). Υπάρχουν κι άλλες δράσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα.
  • Καμία αλλαγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα χρέη προς τις εφορίες, η οποία – όπως απέδειξε με στοιχεία η κυβέρνηση προς την τρόικα – αποδίδει καρπούς.

ΣΕΤΕ: Όχι στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ
“Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην διαμονή όπως και στην εστίαση αποτέλεσαν βασικούς συντελεστές βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τα τελευταία χρόνια. Επαναφέροντας τον ΦΠΑ του εξαγόμενου τουριστικού πακέτου σε επίπεδα ανάλογα με τους ανταγωνιστές μας σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία και σε συνδυασμό και με άλλες δράσεις, η Ελλάδα κατάφερε να υπερτριπλασιάσει, την τελευταία διετία, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, την αύξηση της ροής τουριστικών αφίξεων και εσόδων. Η αύξηση αυτή – που όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και το 2015 – οδήγησε, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια το 2014, τη χώρα μας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης δημιουργώντας παράλληλα 115.000 νέες θέσεις εργασίας”, έχει ήδη δηλώσει προ ημερών ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

“Τώρα, η Τρόικα φαίνεται ότι επαναφέρει εκ νέου θέμα αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ ως προαπαιτούμενο για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Ο ΣΕΤΕ πιστεύει ότι η Κυβέρνηση και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε αλλαγή των υφιστάμενων συντελεστών ΦΠΑ. Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία έχει δει τα θετικά αποτελέσματα και έχει αντιληφτεί τις θετικές επιπτώσεις που είχε η μείωση αυτή στις τοπικές κοινωνίες, στην απασχόληση και στο σύνολο της χώρας”.

Σε σημερινή του, έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Σύνδεσμος τόνισε ότι ο διπλασιασμός του ΦΠΑ της διαμονής από 6,5% σε 13% αναμένεται να επιφέρει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, κατά την ανάλυση οικονομικών σεναρίων για το 2015 που πραγματοποίησε το SETE Intelligence. Σύμφωνα με αυτές, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. στα ταμεία του Κράτους, αλλά θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή θα προκαλέσει καταστροφικές μεταβολές και στις θέσεις εργασίας, αφού για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας, θα χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας.

“Οι ζωτικής σημασίας απώλειες θα προκύψουν διότι επιβάλλοντας διπλάσιο ΦΠΑ, με υπογεγραμμένα τα συμβόλαια και συμφωνημένα τα τουριστικά πακέτα για την σεζόν του 2015, θα υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις σε αναδιαπραγμάτευση με τους Tour Operators, καθιστώντας τον ελληνικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό και σπρώχνοντας την ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της χώρας μας”, τονίζει ο ΣΕΤΕ. “Η αύξηση του ΦΠΑ, θα επιφέρει αναπόφευκτη αύξηση στην τιμή του πακέτου, διότι η πλειοψηφία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, με τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το διπλασιασμό του. Έτσι, η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει. Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο ελληνικός τουρισμός με τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε στήριξε την ελληνική οικονομία και συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα την ελληνική κοινωνία, αναλαμβάνοντας να πληρώσει το χρέος που του αναλογεί. Δεν μπορούμε όμως να δεχθούμε ένα οριζόντιο μέτρο καταστροφής του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΣΕΤΕ είναι η φωνή και δύναμη όλων όσοι εργάζονται στον τομέα του τουρισμού, στηρίζοντας ενεργά και ουσιαστικά τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες κρατάνε την οικονομία της χώρας στα χέρια τους και επιχειρούν σε δύσκολο περιβάλλον. Είναι επιτακτική η ανάγκη, όλες οι αποφάσεις της Ελλάδας να λαμβάνουν υπόψη τους πρωτίστως την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Ο ΣΕΤΕ θα είναι πάντα κοντά σε κυβερνήσεις και θεσμούς που δεν χρησιμοποιούν κατά βούληση το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, δεν φρενάρουν την οικονομία της και δεν βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024