Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΧ. Θεοχάρης: ‘Την επόμενη μέρα εστιάζουμε στο brand της χώρας και την ποιότητα’
Τουριστική πολιτική

Χ. Θεοχάρης: ‘Την επόμενη μέρα εστιάζουμε στο brand της χώρας και την ποιότητα’

'Ο κόσμος του τουρισμού αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης. Η προστασία του είναι υποχρέωση της Πολιτείας, όμως ο πρωθυπουργός το έριξε στο φιλότιμο και την αυτοπεποίθηση. Χρειάζεται όμως και ριζικός ανασχεδιασμός της τουριστικής πολιτικής της χώρας, είπε η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κα Κατερίνα Νοτοπούλου.

Για τις δύσκολες αποφάσεις που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί το άνοιγμα του τουρισμού, βάζοντας σε προτεραιότητα την κοινωνία και την υγεία των πολιτών και με γνώμονα τα επιδημιολογικά στοιχεία και όχι με όρους τουρισμού, μίλησε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στo Τhessaloniki Helexpo Forum με θέμα τον τουρισμό και τις νέες συνήθειες, στο πλαίσιο του φόρουμ “Πολιτική Οικονομία και Κοινωνία Αναζητώντας την Ισορροπία”.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο υπουργός τόνισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν δύσκολες και ότι θα υπάρξει οικονομικό ζήτημα τόσο τον χειμώνα που έρχεται, όσο και την άνοιξη αλλά έγινε κτήμα όλων η σημασία του τουρισμού και γιατί έπρεπε να ανοίξει. Ο κ.Θεοχάρης επεσήμανε ότι οι περιοχές που για τις οποίες ελήφθησαν αυστηρότερα μέτρα θα στηριχθούν περισσότερο επικοινωνιακά και σε επίπεδο προβολής. “Για την επόμενη μέρα θα εστιάσουμε στο brand της χώρας μας και στην ποιότητα αλλά και σε όλους τους τρόπους με τους οποίους θα αξιοποιήσουμε το εργαλείο των 32 δισ. ευρώ”, πρόσθεσε.

“Η επόμενη μέρα δε θα είναι εύκολη ακόμη κι αν ξεπεράσουμε την πανδημία”, ανέφερε ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece κ. Γιώργος Βήλος, καθώς θα ενταθεί πολύ ο ανταγωνισμός. Ο κ. Βήλος ανέφερε μείωση της επιβατικής κίνησης το 8μηνο του 2020 και στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece σε ποσοστό 75% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, υπενθυμίζοντας συνολικά ότι τα αεροδρόμια της Fraport είχαν υποδεχθεί 30,1 εκατ. επιβάτες το 2019. Ο κ. Βήλος τόνισε ακόμη μια φορά τη δυναμική της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού, υπενθυμίζοντας ότι το 2019 η κίνηση αυξήθηκε σε σχέση με το 2018 κατά 8,6%. Σε ό,τι αφορά στην επένδυση στα αεροδρόμια, ο κ.Βήλος είπε ότι από τα 14 αεροδρόμια έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στα 11. Απομένουν κάποιες εργασίες στην Κω ενώ μέχρι τέλος του 2020 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και αρχές του 2021 θα είναι έτοιμο και το αεροδρόμιο της Σαντορίνης.

Για την ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο του τουρισμού, κάτι το οποίο η πανδημία έφερε στο προσκήνιο εκ νέου, μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Κατερίνα Νοτοπούλου, τονίζοντας τη σημασία ύπαρξης ρευστότητας και στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και του ριζικού επανασχεδιασμού του τουριστικού προϊόντος. “Μεγάλο το πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη, στο απόσπασμα ο ελληνικός τουρισμός” δήλωσε. “Χάσαμε το στοίχημα της επανεκκίνησης του τουρισμού και μαζί χάσαμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, της ασφαλούς χώρας, που  με τόσο κόπο χτίσαμε στην αρχή με την συνεπή στάση των πολιτών”, είπε μεταξύ άλλων, “Ο κόσμος του τουρισμού αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης. Η προστασία του είναι υποχρέωση της Πολιτείας, όμως ο πρωθυπουργός το έριξε στο φιλότιμο και την αυτοπεποίθηση. Χρειάζεται όμως και ριζικός ανασχεδιασμός της τουριστικής πολιτικής της χώρας. Ο Στρατηγικός σχεδιασμός για την τουριστική βιομηχανία της χώρας θα πρέπει να ενσωματώνει βασικές αρχές τουριστικής ανάπτυξης ώστε να  μεταβούμε από ένα μαζικό, αδιαφοροποίητο, μονοθεματικό και χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμό σε ένα ποιοτικό, διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο. Θα πρέπει ο τουρισμός θα πρέπει να διασυνδεθεί και να υποστηρίξει τομείς της ελληνικής οικονομίας με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως ο πρωτογενής τομέας Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης, όμως λείπε ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα ενσωματώνει επιπλέον και θα ενισχύει την τοπική παραγωγική δραστηριότητα”.

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Ανδρέας Μανδρίνος, οι πληρότητες το 8μηνο του 2020 κινήθηκαν στο 32% ενώ τον Αύγουστο στο 20%. “Ο μέσος ετήσιος τζίρος του 2020 δεν θα ξεπερνά το κόστος μισθοδοσίας του 2019 με ο,τι αυτό σημαίνει για την επόμενη μέρα και τις θέσεις εργασίας”, σημείωσε. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και στην ανάγκη ύπαρξης ουσιαστικού διαλόγου για την επόμενη μέρα αλλά και στήριξης των επιχειρήσεων του τουρισμού συνολικά μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, ενώ ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Θάνος σημείωσε ότι η περιφέρεια εκπονεί μια ποιοτική και ποσοτική έρευνα για την αξιολόγηση της κατάστασης. Η επένδυση στην ψηφιακή προβολή της πόλης που γίνεται τα τελευταία 4 χρόνια φάνηκε πάντως ιδιαίτερα αποτελεσματική με την πανδημία, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης και αντιπεριφερειάρχης κα Βούλα Πατουλίδου.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024