Τελευταία νέα
Οι τουρίστες παρέμειναν στα δωμάτια των ξενοδοχείων, κατόπιν σύστασης

Χάος στην πρωτεύουσα

Επεισόδια μεγάλης έκτασης στο κέντρο της Αθήνας χθες το βράδυ, κυρίως στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου, από το Σύνταγμα έως την Ομόνοια, τους κάθετους δρόμους, αλλά και την πλατεία Κάνιγγος…

Επεισόδια μεγάλης έκτασης στο κέντρο της Αθήνας χθες το βράδυ, κυρίως στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου, από το<...> Σύνταγμα έως την Ομόνοια, τους κάθετους δρόμους, αλλά και την πλατεία Κάνιγγος. Στις φλόγες το Κολωνάκι και πολυκατοικία στην Ακαδημίας. Μεγάλες οι καταστροφές, ενώ λεηλατήθηκε το οπλοπωλείο “Ελλας” στην Ομόνοια.

Πολύ μεγάλες καταστροφές και ζημιές έχουν υποστεί τα καταστήματα γύρω από την πλατεία Συντάγματος, ενώ συμπλοκές έγιναν από αποκομμένες ομάδες διαδηλωτών στη Φιλελλήνων, τη Λεωφόρο Αμαλίας, τη Σταδίου και την Ερμού. Δύο τουλάχιστον κτίρια πυρπολήθηκαν στην οδό Φιλελλήνων και προσπαθούν να κατασβέσουν πυροσβεστικές δυνάμεις. Οι ρίψεις δακρυγόνων είναι συνεχείς. Φωτιές έχουν ανάψει και σε σημεία της πλατείας μπροστά από το σταθμό του Μετρό, ενώ μεταξύ άλλων πυρπολήθηκε και κάηκε ολοσχερώς το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας. Επεισόδια σημειώθηκαν αρχικά στην πλατεία Συντάγματος και κατόπιν επεκτάθηκαν προς τους κεντρικούς δρόμους προς την Ομόνοια, κυρίως στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου και στις κάθετες οδούς. Ζημιές σε τραπεζικά καταστήματα (μεταξύ άλλων στην Αγροτική και τη Millennium) στην πλατεία Κοραή και φωτιές έξω από το κτίριο του ΣτΕ. Δεκάδες κάδοι απορριμμάτων στις φλόγες, ζημιές σε αυτοκίνητα. Μεγάλες καταστροφές σε καταστήματα που βρίσκονται επί της οδού Πανεπιστημίου και την οδό Σταδίου.

Καταστροφές στο θέατρο ΡΕΧ, το ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, ενώ ολοσχερώς έχει καταστραφεί το κατάστημα «Γρηγόρης» στην γωνία της Χαριλάου Τρικούπη με την Πανεπιστημίου. Οδομαχίες έγιναν και στο ύψος της πλατείας Κοραή, με ρίψεις μολότοφ από πλευράς ομάδων νεαρών και εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία, αρχικά στην οδό Πανεπιστημίου, στα Προπύλαια. Οι οδομαχίες συνεχίζονταν επί δύο περίπου ώρες.

Οι σταθμοί του Μετρό στο Πανεπιστήμιο και στην Ομόνοια έμειναν κλειστοί. Ομάδα ατόμων έσπασε τις τζαμαρίες και λεηλάτησε οπλοπωλείο στην Ομόνοια. Τα τηλεοπτικά μέσα μετέδωσαν ότι βρέθηκε στην οδό Σταδίου αριθμός σπαθιών και μαχαιριών που υπήρχαν στο κατάστημα. Aλλη ομάδα ατόμων κατέλαβε μικρό πυροσβεστικό όχημα, το οποίο κατέστρεψε.

Αρκετά άτομα εγκλωβίστηκαν σε κτίρια από τις φωτιές και τα δακρυγόνα, χωρίς ευτυχώς κάποια από αυτές τις περιπτώσεις να έχει δυσάρεστη κατάληξη. Η Πυροσβεστική πραγματοποίησε πολλές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ατόμων (τουλάχιστον έντεκα), μεταξύ των οποίων στην Εθνική Τράπεζα στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων. Το ισόγειο μιας πολυκατοικίας όπου υπάρχει και κατάστημα στην αρχή της Ακαδημίας και στη συμβολή της με την οδό Τζωρτζ τυλίχτηκε στις φλόγες και γίνεται προσπάθεια για την κατάσβεσή της από πυροσβεστικό όχημα. Επιπλέον ζημιές έχουν γίνει σε καταστήματα και αυτοκίνητα στην οδό Βερανζέρου και σε όλες τις προαναφερθείσες οδούς.

Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσε ομάδα νεαρών εναντίον του αστυνομικού τμήματος Συκεών Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα ένας αστυνομικός. Από τη φωτιά που προκλήθηκε καταστράφηκε το φυλάκιο του αστυνομικού τμήματος, ενώ προξενήθηκαν ζημιές στους δύο ορόφους του κτιρίου.

Αναφορά στα επεισόδια στην Ελλάδα κάνουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης

“Η Ελλάδα συνταράσσεται για δεύτερη μέρα από διαδηλώσεις κατά της αστυνομίας” ανέφερε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αναφέροντας ότι πρόκειται για τις χειρότερες διαδηλώσεις στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. “Νέες διαδηλώσεις ξεσπούν σε ελληνικές πόλεις” αναφέρει το BBC, το οποίο κάνει καταγραφή των επεισοδίων και ότι τα επεισόδια οφείλονται στο αίσθημα οργής των πολιτών.

Τα επεισόδια εξιστορούν και οι Times του Λονδίνου που αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση “απέφυγε ξεκάθαρα να δικαιολογήσει την πράξη του αστυνομικού”. “Οι συγκρούσεις εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα, μετά το θάνατο εφήβου από την αστυνομία σε ταραχώδη περιοχή της πρωτεύουσας”, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, που προσθέτει ότι η συγγνώμη που ζήτησε ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να ηρεμήσει τις διαμαρτυρίες.

Για κύμα βίας σε ελληνικές πόλεις γράφει και η γαλλικήLe Monde. Οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, αναφέρει η εφημερίδα, και στα Εξάρχεια. Πρώτο θέμα είναι τα επεισόδια στην ισπανική El Pais, η οποία αναφέρει τόσο την εκδοχή της αστυνομίας, όσο και δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων. Για έκρηξη βίας κάνει λόγο η ιταλική La Repubblica, η οποία αναφέρεται στις ζημιές που προκλήθηκαν από τις συγκρούσεις.

“Οι ελληνικές πόλεις στα πρόθυρα κατάστασης εκτάκτου ανάγκης” αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. “Ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, ταραχές επικρατούσαν σε ελληνικές πόλεις -και δεν έχουν περάσει ακόμα”, συνεχίζει το περιοδικό.

Το CNN αναφέρει ότι οι τουρίστες παρέμειναν στα δωμάτια των ξενοδοχείων τους, μιας και το προσωπικό των ξενοδοχείων τους συνέστησε να μη βγουν στους δρόμους. Αναφορά στις ταραχές κάνει και το δίκτυο Al Jazeera, το οποίο αναφέρει ότι οι διαδηλωτές και η αστυνομία παίζουν το παιχνίδι “της γάτας με το ποντίκι”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024