Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔ. Φραγκάκης στο WEF του Νταβός: 'Στόχος να διευρύνουμε τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες'
Τουριστική πολιτική

Δ. Φραγκάκης στο WEF του Νταβός: 'Στόχος να διευρύνουμε τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες'

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ τόνισε στην ομιλία του στο GreekHouse, στο πλαίσιο του World Economic Forum του Νταβός, ότι 'παρά τη μεγάλη υγειονομική κρίση, ο τουρισμός, με ένα πολύ αποτελεσματικό κυβερνητικό σχέδιο, κατάφερε να αποφέρει τη διετία 2020-2021 περί τα 15 δισ. ευρώ έσοδα την διετία'.

Τον σημαίνοντα ρόλο του τουρισμού στην κοινωνική συνοχή ανέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη συζήτηση που διοργανώθηκε στο GreekHouse Davos στο World Economic Forum 2022.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “ο τουρισμός ήταν εκείνος που κράτησε όρθια την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της μακράς δημοσιονομικής κρίσης της χώρας, φθάνοντας να αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ και προσφέροντας απασχόληση σε πάνω από 750.000 ανθρώπους. Ακόμα και στη διάρκεια της πανδημίας, ο τουρισμός έδειξε και πάλι ότι δεν αποτελεί τυχαία την βασική παραγωγική δραστηριότητα της χώρας. Παρά τη μεγάλη υγειονομική κρίση, ο τουρισμός, με ένα πολύ αποτελεσματικό κυβερνητικό σχέδιο, κατάφερε να αποφέρει τη διετία 2020-2021 περί τα 15 δισ. ευρώ έσοδα τη διετία”.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην οποία τέθηκαν ζητήματα σχετικά με την επόμενη μέρα του τουρισμού, ο κ. Φραγκάκης τοποθετήθηκε υποστηρίζοντας ότι “κεντρικός στόχος της επόμενης μέρας είναι ξεκάθαρα η βιωσιμότητα του τουρισμού. Όμως η βιωσιμότητα δεν αφορά μόνο στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων ή την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κατά την γνώμη μου, η βιωσιμότητα έχει και μία βαθιά κοινωνική πτυχή, ειδικά για την χώρα μας όπου ο βιώσιμος τουρισμός μπορεί να παίξει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Το μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, τη δεκαετία που ήδη διανύουμε είναι η περαιτέρω χρονική και χωρική διάχυση του τουριστικού προϊόντος και η  συνακόλουθη περαιτέρω αύξηση των εσόδων σε περισσότερες περιοχές της χώρας και για περισσότερους πολίτες. Από τις 4 περιφέρειες που απολαμβάνουν σήμερα τα οφέλη του τουρισμού, οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις αντίστοιχες προϋποθέσεις και για τις 13 περιφέρειες της χώρας μας. Διαθέτουμε άλλωστε εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν ολόκληρη τη χώρα έναν εν δυνάμει τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο. Αυτό θα σημάνει περισσότερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη εξωστρέφεια για τις τοπικές κοινωνίες και περισσότερες δουλειές για τους νέους ανθρώπους. Όσο περισσότερο συγκλίνει ο τουρισμός προς τις τοπικές κοινωνίες τόσο περισσότερα θα είναι τα οφέλη για το σύνολο των πολιτών”.

Η συζήτηση “Μετασχηματισμός του Τουρισμού για τη Δράση για το κλίμα: Ένα νέο μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης” πραγματοποιήθηκε στο GreekHouse, με παρόντες τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τη γενική γραμματέα Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιάννη Σμυρλή και άλλους.

Σημειώνεται ότι το Greek House λειτούργησε για πρώτη φορά φέτος στο Νταβός, στο πλαίσιο του World Economic Forum, ενός από τα πιο εμβληματικά και παρεμβατικά συνέδρια του κόσμου. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού υποστήριξε την πρωτοβουλία του Greek House, το οποίο επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στους χώρους του βρέθηκαν και σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024