Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιαμαρτυρία για τον συντελεστή ΦΠΑ από τους τουριστικούς φορείς των Ιονίων Νήσων
Τουρισμός και οικονομία

Διαμαρτυρία για τον συντελεστή ΦΠΑ από τους τουριστικούς φορείς των Ιονίων Νήσων

'Είναι απαράδεκτο να ζητάμε να διατηρηθεί ο χαμηλός συντελεστής για τη Μύκονο, τη Ρόδο… και αντιθέτως νησιά, όπως η Ιθάκη, οι Παξοί, η Γαύδος, οι Οθωνοί, η Ερεικούσα να παραμένουν στον κανονικό ΦΠΑ', τονίζουν οι ξενοδοχειακοί φορείς των Ιονίων Νήσων σε σχετική εποστολή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Οι ενώσεις ξενοδοχείων και οι ομοσπονδίες τουριστικών καταλυμάτων των Ιονίων Νήσων έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ.κ. Γιάνη Βαρουφάκη και Γιώργο Σταθάκη αντίστοιχα, ζητώντας

Η σχετική επιστολή -που ακολουθεί- κοινοποιήθηκε επίσης στον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, την υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, σε βουλευτές των Ιονίων Νήσων, καθώς και στον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τους προέδρους των ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ και ΣΕΕΔΔΕ.

“Κύριε υπουργέ,
 
Παρακολουθήσαμε στις 05/06/2015 την ενημέρωση που έκανε ο κ. πρωθυπουργός στους αρχηγούς των κομμάτων για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας μας.

Μεταξύ άλλων ακούσαμε τους ομιλητές να αναφέρονται στον μειωμένο ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά ή σε άλλες περιπτώσεις στα νησιά του Αιγαίου.

ΛΑΘΟΣ, ο μειωμένος ΦΠΑ δεν ισχύει σε όλα τα ελληνικά νησιά …ούτε σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Οφείλουμε να διατρανώσουμε την δυσαρέσκειά μας για αυτήν την άνιση αντιμετώπιση και να διαμαρτυρηθούμε για την συνεχιζόμενη προνομιακή μεταχείριση των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών των συγκεκριμένων νησιών σε βάρος όλων των υπολοίπων καθ’όσον η διάκριση αυτή έγινε με σαθρά κριτήρια και σήμερα που η χώρα μας χρειάζεται την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα να συνεχίζεται η παραπληροφόρηση και να προκρίνεται η συνέχιση της προνομιακής μεταχείρισης υπέρ των προνομιούχων.

Σε περίπτωση που δεν αλλάξουν οι συντελεστές ΦΠΑ στον τουρισμό ας πούμε ότι ‘δεν πειράζει’ ας συνεχίσουν οι προνομιούχοι να επωφελούνται εις βάρος των υπολοίπων… αλλά τώρα η Κυβέρνηση συζητά την αύξηση του ΦΠΑ γενικά και για τα ξενοδοχεία να υπάρξει μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία.

Σε αυτήν την περίπτωση πιστεύουμε ότι θα είναι σκανδαλώδης μια τέτοια απόφαση ή στρατηγική, δηλαδή η συνέχιση παροχής προνομίων σε κάποια νησιά εις βάρος των υπολοίπων επιχειρήσεων του Τουρισμού, των Νησιών του Ιονίου, της Κρήτης , της Γαύδου και άλλων νησιών με χαμηλό βιοτικό επίπεδο με προβλήματα συγκοινωνίας, απομακρυσμένα από το κέντρο κλπ.

Δεν έχουμε αντίρρηση να θεσπισθεί χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε νησιά που έχουν ανάγκη επιβίωσης, που είναι απομακρυσμένα, σε νησιά της αγόνου γραμμής π.χ., αλλά είναι απαράδεκτο να ζητάμε να διατηρηθεί ο χαμηλός συντελεστής για τη Μύκονο, τη Ρόδο… και αντιθέτως νησιά, όπως η Ιθάκη, οι Παξοί, η Γαύδος, οι Οθωνοί, η Ερεικούσα να παραμένουν στον κανονικό ΦΠΑ.

Είναι βέβαιο ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών σε κάποια νησιά θα έχει ως αποτέλεσμα τα υπόλοιπα νησιά και όλη η χώρα να επιβαρυνθεί με υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ απλά και μόνον για να διατηρήσουν τα προνόμια τους κάποιοι προνομιούχοι.

Παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε τις προτάσεις σας και τη στρατηγική σας στην εφαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ στον τουρισμό, προκειμένου να υπάρξει ισονομία και αποφυγή αδικιών σε βάρος των πολλών προς όφελος των  ολίγων.

1. Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλληνίας και Ιθάκης
2. Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας
3. Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας
4. Ομοσπονδία Καταλυμάτων Κεφαλονιάς – Ιθάκης
5. Ομοσπονδία Συλλόγων επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων – Διαμερισμάτων Λευκάδας
6. Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων-Διαμερισμάτων  Ζακύνθου
7. Σύλλογος Επισιτιστικών & Συναφών Επαγγελμάτων Κεφαλονιάς ‘Ο ΑΡΚΕΙΣΙΟΣ'”.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
20/03/2023
17/03/2023
16/03/2023
15/03/2023
14/03/2023
13/03/2023