Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιαμαρτυρία της FEDΗΑΤΤΑ για τις αυξήσεις στα εισιτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων
Τουριστικά γραφεία

Διαμαρτυρία της FEDΗΑΤΤΑ για τις αυξήσεις στα εισιτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Η FEDΗΑΤΤΑ υποστηρίζει ότι τα ελληνικά τουριστικά γραφεία έχουν ήδη απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ (σε όλες τις τουριστικές υπηρεσίες) εν τω μέσω τουριστικής περιόδου, είναι επιβαρυμένα από την αύξηση της προκαταβολής φόρου και δεν αντέχουν να απορροφήσουν και τις παραπάνω τεράστιες αυξήσεις της τιμής των εισιτηρίων.

Την έντονη διαμαρτυρία του κλάδου των τουριστικών γραφείων εκφράζει με επιστολή της στο Γραφείο του πρωθυπουργού και στην αρμόδια πολιτική ηγεσία η FEDΗΑΤΤΑ (Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων), σχετικά με τις αυξήσεις που αποφασίστηκαν στο χθεσινό Κεντρικό Αρχαιολογκό Συμβούλιο για τις τιμές των κυριότερων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας.

Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν δε λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές συνθήκες για τις οποίες η FEDΗΑΤΤΑ έχει ενημερώσει επανειλημμένως την αρμόδια πολιτική ηγεσία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους οι αυξήσεις πρέπει να είναι λελογισμένες, δεν πρέπει να γίνουν ξαφνικά, αλλά σταδιακά σε διάστημα λίγων ετών.

“Όπως προκύπτει από τις τιμές που ανακοινώθηκαν, οι αυξήσεις στους σημαντικότερους χώρους είναι από 50-120% – και το σημαντικότερο είναι ότι δε γίνονται σταδιακά, σε βάθος χρόνου”, αναφέρει η FEDΗΑΤΤΑ. “Είναι γεγονός ότι τα εισιτήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της χώρας μας είναι οικονομικότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και παγκόσμια, όμως η FEDHATTA θεωρεί ότι οι αυξήσεις πρέπει να είναι σταδιακές και όχι να αγγίζουν το 120% της τιμής εν μία νυκτί. Οι εν λόγω αυξήσεις θα πρέπει να επιμεριστούν σε τουλάχιστον 3 χρόνια, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Η αγορά έχει ξεσηκωθεί και η Ομοσπονδία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την πορεία του ελληνικού τουρισμού“.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της FEDΗΑΤΤΑ κ. Λ. Τσιλίδης, “οι αυξήσεις του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις τουριστικές υπηρεσίες (ξενοδοχεία, τουριστικές μεταφορές, εστίαση, κ.λπ.), καθώς και οι ανακοινωμένες αυξήσεις στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους επιβαρύνουν τόσο πολύ το τουριστικό πακέτο, που πλέον δεν θα είναι ανταγωνιστικό. Η Ελλάδα κινδυνεύει να αποκλειστεί από τους διεθνείς tour operators! Γιατί να μην προτιμηθούν οι ανταγωνίστριες χώρες μας, όπως η Κροατία, η Ισπανία, η Ιταλία;”

Η FEDΗΑΤΤΑ υποστηρίζει ότι τα ελληνικά τουριστικά γραφεία έχουν ήδη απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ (σε όλες τις τουριστικές υπηρεσίες) εν τω μέσω τουριστικής περιόδου, είναι επιβαρυμένα από την αύξηση της προκαταβολής φόρου και δεν αντέχουν να απορροφήσουν και τις παραπάνω τεράστιες αυξήσεις της τιμής των εισιτηρίων.

Ήδη έχουν υπογραφεί συμβόλαια για το 2016 (περιλαμβανομένων των επισκέψεων  στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία), τα οποία δεν μπορούν να αναιρεθούν.

H FEDΗΑΤΤΑ είναι αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από τα μέλη της και τα τουριστικά γραφεία, τα οποία με τη σειρά τους δέχονται ερωτήματα από τους ξένους tour operators / συνεργάτες τους.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι εν λόγω τιμές θα οδηγήσουν τις οργανωμένες ομάδες τουριστών σε περιήγηση εξωτερικά των χώρων, αποφεύγοντας στη είσοδο σε αυτόν, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την επισκεψιμότητα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Τέλος, η FEDΗΑΤΤΑ απευθύνει έκκληση στην πολιτική ηγεσία για ορθολογική αναθεώρηση των αποφάσεων, έτσι ώστε να επιστρέψει στην ομαλότητα η αγορά.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

21/06/2024
20/06/2024
19/06/2024
18/06/2024
17/06/2024
14/06/2024