Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιευκρινίσεις για τις υψηλές τιμές των ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Διευκρινίσεις για τις υψηλές τιμές των ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής έδωσε στην δημοσιότητα διευκρινίσεις σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι τιμές στις οποίες πωλούνται σε χώρες του εξωτερικού τα “πακέτα” για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είναι υπερβολικές…

Η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής έδωσε στην δημοσιότητα διευκρινίσεις σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι τιμές στις οποίες πωλούνται<...> σε χώρες του εξωτερικού τα “πακέτα” για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είναι υπερβολικές.
Συγκεκριμένα, η ΕΞΑ αναφέρει στην ανακοίνωση της τα ακόλουθα:

  • Οι τιμές των ξενοδοχείων της Αττικής ήταν και παραμένουν οι φθηνότερες μεταξύ των αντιστοίχων μητροπολιτικών προορισμών της Ευρώπης.
  • Τα ξενοδοχεία της Αττικής, μαζικά μετά από συμφωνία της ΕΞΑ με την Αθήνα 2004, ήδη από το 2000 συμβλήθηκαν και διέθεσαν το 90% του δυναμικού τους για τη φιλοξενία της Ολυμπιακής οικογένειας (περίπου 18.000 δωμάτια), παρότι η σύμβαση προέβλεπε μόνο το 80% και μάλιστα σε πάρα πολλές περιπτώσεις με τιμές πολύ χαμηλότερες από ότι θα περίμενε κανένας από το μέγεθος του γεγονότος που οργανώνει η Αθήνα, οι οποίες μάλιστα μέσω της “Αθήνα 2004” μπορεί να είναι προσβάσιμες στον καθένα. Το αν βρέθηκαν κάποια μεμονωμένα ξενοδοχεία τα οποία είτε δεν υπέγραψαν την Ολυμπιακή Συμφωνία, είτε διέθεσαν το εναπομείναν 10% απευθείας σε ιδιώτες σε τιμές που προήλθαν από διαπραγματεύσεις και διέπονται από τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο δημιουργίας αρνητικής εικόνας για όλους τους ξενοδόχους και κατ` επέκταση για την περιοχή της Αττικής.
  • Ως ΕΞΑ, θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι ήδη από το 2001, όταν η Δ.Ο.Ε. απειλούσε με κίτρινες και κόκκινες κάρτες την οργανωτική επιτροπή των Ο.Α. 2004, οι ξενοδόχοι της Αττικής ήταν οι πρώτοι οι οποίοι με τη στάση τους συνέβαλαν αποφασιστικά στην επίλυση του φλέγοντος θέματος της φιλοξενίας, προσχωρώντας και υπογράφοντας τη Σύμβαση Ολυμπιακής Φιλοξενίας.
  • Η προσχώρηση των ξενοδόχων στην Ολυμπιακή σύμβαση Φιλοξενίας προέβλεπε συγκεκριμένα ανταποδοτικά οφέλη για τον Τουρισμό και τους ξενοδόχους από το κράτος, τα οποία όχι μόνον ουδέποτε υλοποιήθηκαν, αλλά αντιθέτως η θέση των ξενοδόχων κατέστη ασυγκρίτως δυσχερέστερη.
  • Τον Αύγουστο του 2004 η Αττική θα διαθέτει το πλέον αναβαθμισμένο ξενοδοχειακό προϊόν της Ευρώπης. Έχει υπολογισθεί ότι για τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων θα δαπανηθούν πλέον των 900.000.000 Ευρώ. Παράλληλα πλέον των 400.000.000 ευρώ θα δαπανηθούν για τα νέα ξενοδοχεία που τώρα κατασκευάζονται. Στα παραπάνω ποσά η συμμετοχή του δημοσίου με την μορφή ενισχύσεων δεν ξεπέρασε το 3%.
  • Η ΕΞΑ στα πλαίσια λειτουργίας του Athens CVB, συναποφάσισε την λειτουργία ενός “γραφείου επισκεπτών ” ώστε να εξυπηρετήσει την ζήτηση για καταλύματα των επισκεπτών των ΟΑ του 2004, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των.

“Με δεδομένα όλα τα παραπάνω οι ξενοδόχοι της Αττικής”, συνεχίζει η ανακοίνωση “θεωρούμε άδικο και απαράδεκτο να εμφανίζεται ο τουρισμός της Αττικής ως ακριβός και απρόσιτος. Παράλληλα καταγγέλλουμε όλους όσους από τους διεθνώς εμπλεκόμενους στη διάθεση των δωματίων και υπηρεσιών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 συντελούν στην άκρατη και χωρίς λογική αύξηση των τιμών με αποτέλεσμα τη δυσφήμηση και βλάβη τόσο του τουρισμού της Αττικής όσο και της υστεροφημίας της διοργάνωσης.

Τέλος, συμμεριζόμαστε απόλυτα την αγωνία του Υπουργού Ανάπτυξης να μη φανεί η Αττική στα μάτια των ξένων τουριστών ακριβός προορισμός, αλλά από την άλλη δεν κατανοούμε την πρόθεση λήψης έκτακτων μέτρων τη στιγμή που από τη μία υπάρχει ήδη το νομικό πλαίσιο υποβολής και έγκρισης τιμών από τα ξενοδοχεία και από την άλλη δεν μπορεί κανείς να παρακολουθήσει πώς μία καθ` όλα λογική τιμή από το ξενοδοχείο, μπορεί να καταλήξει στον καταναλωτή μέσω διαφόρων καναλιών τελικά εξωπραγματική.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024