Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔΗΚΚΙ: Η απεργία της ΕΙΣΦ μπορεί να την δικαιώσει και να ωφελήσει τον κλάδο

ΔΗΚΚΙ: Η απεργία της ΕΙΣΦ μπορεί να την δικαιώσει και να ωφελήσει τον κλάδο

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Δημήτρης Τσοβόλας, επικεφαλής κλιμακίου του Κινήματος, επισκέφθηκε χθες τους απεργούς εργαζόμενους της Ολυμπιακής Αεροπορίας (Ένωση Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών – ΕΙΣΦ), στο Αεροδρόμιο `Ελευθέριος Βενιζέλος` και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα του κλάδου τους…

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Δημήτρης Τσοβόλας, επικεφαλής κλιμακίου του Κινήματος, επισκέφθηκε χθες τους απεργούς<...> εργαζόμενους της Ολυμπιακής Αεροπορίας (Ένωση Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών – ΕΙΣΦ), στο Αεροδρόμιο `Ελευθέριος Βενιζέλος` και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα του κλάδου τους.

Ο κ. Τσοβόλας μιλώντας προς τους απεργούς είπε ότι: “Πιστεύω, ότι αυτές οι 68 ημέρες απεργίας που κάνετε, δείχνουν μία σημερινή πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι άκριτες ιδιωτικοποιήσεις, που δεν είναι καν ενταγμένες σε ένα εξειδικευμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης μεγάλων τομέων της οικονομίας, όπως είναι η Ολυμπιακή αλλά και όχι μόνο, αλλά και οι διακηρύξεις που μιλάνε για λιγότερο κράτος, με πρόσχημα τη μείωση των κρατικών δαπανών και των περιττών δαπανών, τελικά κατέληξαν και καταλήγουν καθημερινά-και αυτό πληρώνετε και εσείς σήμερα – σε μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, αλλά και σε απολύσεις.

Απολύσεις τις οποίες έζησαν και 8 συνάδελφοί σας μέσα από την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και της μορφής του εθνικού αερομεταφορέα. Αλλαγή μορφής της οποίας όπως φαίνεται καθαρά και εδώ, πρέπει να το πούμε, ανεξαρτήτως εάν είναι προεκλογική περίοδος, προώθησαν και τα δύο κόμματα, και η κυβέρνηση και η Ν.Δ.

Το 1998, όταν το ΔΗΚΚΙ ήταν στη Βουλή -και ο ομιλών που ήταν πάντα, καθημερινά παρών στη Βουλή, μαζί με τους βουλευτές του ΔΗΚΚΙ τότε- όταν ήρθε το νομοσχέδιο, το Πάσχα θυμάμαι του `98, με τίτλο δήθεν “Εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη του εθνικού αερομεταφορέα της Ολυμπιακής Αεροπορίας”, όπου τότε η κυβέρνηση και θυμάμαι, υφυπουργός μεταφορών που είχε την αρμοδιότητα της Ολυμπιακής ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, από το Ρέθυμνο, ο Μανώλης Λουκάκης, είχα πάρει το λόγο επί της αρχής του νομοσχεδίου και είχα πει, και υπάρχουν ως αδιάψευστος μάρτυρας αυτών που θα σας πω τα πρακτικά της Βουλής, είχα επισημάνει ότι παρότι η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι θα αφαιρέσει κάποια δικαιώματα από τους εργαζόμενους για να μειώσει τάχα το κόστος στη λειτουργία της εταιρείας -διαβεβαίωνε επαναλαμβάνω, ότι δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, η Ολυμπιακή Αεροπορία- θα ήταν πάντα δημόσια επιχείρηση και γι` αυτό δήθεν έκανε τις περικοπές από τις αποδοχές των εργαζομένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, είτε του ιπτάμενου προσωπικού, είτε του προσωπικού εδάφους.

Τότε στην ομιλία που έκανα στη Βουλή, πριν από 6 χρόνια, είχα πει, ότι αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίες, ότι μέσα από τις συνεχείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, μέσα από τις συνεχείς περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων που ήταν κατακτήσεις με αγώνες μακροχρόνιους, η κυβέρνηση με την ανοχή και της ΝΔ που ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση, επιχειρεί να κάνει την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και αυτό θα κοστίσει στους εργαζόμενους.

Τότε, με αφόριζε ο αρμόδιος Υπουργός και υφυπουργός και έλεγε ότι αυτά τα λέω από διάθεση αντιπολιτευτική, ότι είναι υπερβολικά. Γνώριζα όμως ότι η φιλοσοφία των δύο αυτών κομμάτων, ήταν το πώς θα ελαχιστοποιήσουν τον δημόσιο τομέα. Aρα το πώς θα περιορίσουν και το κοινωνικό κράτος που αυτό προωθείται μέσα από το δημόσιο τομέα, γιατί δεν μπορεί να προωθηθεί με την ιδιωτικοποίηση των πάντων. Τότε θυμάμαι, είχα καταγγείλει, φίλες και φίλοι, γιατί καταλαβαίνω την αγωνία σας και σας το λέω έντιμα και καθαρά όχι γιατί είναι προεκλογική περίοδος, ποτέ να μην μας στηρίξει κανένας, ποτέ να μην μπούμε στη Βουλή, δεν εξυπηρετούμαστε εμείς προσωπικά.

Και νομίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι εμείς δεν παλεύουμε για καρέκλες. Παλεύουμε για να υπερασπιστούμε τα δικά σας δικαιώματα κόντρα στα δικά μας πολιτικά συμφέροντα και όχι μόνο. Τότε είχα καταγγείλει και τους συνδικαλιστές και μάλιστα συγκεκριμένους. Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα που ήταν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων της Ολυμπιακής. Είχα πει ότι είναι απαράδεκτη η συμφωνία μιας μερίδας που ήταν και η πλειοψηφία τότε σε αυτές τις περικοπές των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε αυτές τις μειώσεις των απολαβών των εργαζομένων και ότι θα πάρουν στο λαιμό τους εργαζομένους και την Ολυμπιακή. Τα είχα πει, χωρίς να φοβηθώ πολιτικό κόστος ή κομματικό κόστος.

Και τώρα ήρθε η ώρα, που με την αλλαγή της μορφής, με το σπάσιμο της Ολυμπιακής Αεροπορίας όπου το μπον φιλέ το προορίζουν για κάποιους ιδιώτες και βλέπουμε τι γίνεται αυτές τις ημέρες, για να ιδιωτικοποιήσουν τα κέρδη από το μπον φιλέ και να κοινωνικοποιήσουν το κόστος από την άλλη εταιρεία που είναι από τη φύση της μη κερδοφόρα και αδιαφορούν για το ότι οι εργαζόμενοι, εσείς δηλαδή, που είστε νέοι άνθρωποι και έχουν παιδιά σαν τους περισσότερους από εσάς, βρίσκεστε στο δρόμο 68 ημέρες. Θέλουν να σας περιορίσουν τις κατακτήσεις, τα δικαιώματα, τους μισθούς να τους κόψουν, αλλά και παράλληλα να απολύσουν 8 εργαζόμενους.

Ξέρω την ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεστε, γιατί σε παρόμοιες περιπτώσεις και στο παρελθόν τα είχα πει, δυστυχώς δικαιώθηκα, αλλά όμως όταν τα έλεγα για να προφυλάξω αρνητικές καταστάσεις, πάλι μου έλεγαν ότι λέω υπερβολές.

Ξέρετε, πρέπει να το λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη, για να προλάβετε καταστάσεις στο μέλλον, με την ιδιωτικοποίηση της νέας εταιρείας, επειδή τυχαίνει και ως δικηγόρος να έχω ένα σωματείο δικό σας, χωρίς να πάρω δραχμή βέβαια, δεν είναι σκοπός μου αυτός, για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, οι διαβεβαιώσεις ότι στο μέλλον αυτός που θα πάρει τη νέα εταιρεία δεν θα απολύσει, αυτά νομικά είναι αστεία πράγματα, αυτά σας τα λέει ένας άνθρωπος, ο οποίος όπως σας είπε και ο Πρόεδρός σας επί 25 χρόνια, ανιδιοτελώς και όχι με χρήματα, προσέφερα ως δικηγόρος τις υπηρεσίες μου διαχρονικά και στους εργαζόμενους της Ολυμπιακής σε παλαιότερες εποχές, αλλά και στους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που τα ίδια έλεγαν και τότε, ότι επειδή οι συμβάσεις για εκκαθάριση επιχειρήσεων για να τους πάρουν ιδιώτες, αναφέρονταν ένας ελάχιστος αριθμός εργαζομένων ότι τάχα αυτό είναι διασφαλισμένο και ήρθαν μετά τα δικαστήρια, αφού πέρασε 1-2 χρόνια και είπαν ότι αυτά αποτελούν αντισυνταγματική ρύθμιση γιατί παραβιάζουν τάχα την ελευθερία των συναλλαγών και των συμβάσεων και ασφαλώς πήγαν περίπατο αυτού του είδους οι διαβεβαιώσεις ακόμη και όταν περιλαμβάνονταν σε σχετικά κείμενα συμβάσεων πώλησης δημοσίων επιχειρήσεων που περνούσαν συνέχεια σε ιδιώτες.

Εμείς θα είμαστε κοντά. Όχι γιατί είναι προεκλογική περίοδος. Aλλωστε γνωρίζουν οι επικεφαλείς σας, ότι όλο αυτό το διάστημα που εσείς αγωνίζεστε, είμαστε πραγματικά κοντά σας. Είχαμε κατ` επανάληψη συναντήσεις με τη διοίκηση, αλλά και στελέχη του ΔΗΚΚΙ ήταν εκεί που εσείς βρισκόσασταν στο πεζοδρόμιο και δίνατε τη μάχη, αθόρυβα γιατί μας ενδιαφέρει η ουσία και δεν μας ενδιαφέρει απλά και υποκριτικά να λέμε πράγματα διαφορετικά από αυτά που κάνουμε.

Εμείς λοιπόν, θα βρεθούμε κοντά σας και σε αυτό τον αγώνα. Υπάρχουν κάποιες εξελίξεις απ` ότι με ενημέρωσε η διοίκησή σας. Εμείς θα είμαστε κοντά σας και πολιτικά, αλλά ανιδιοτελώς πάντα και δικηγορικά. Και θα είμαστε κοντά σας μέχρι να εξασφαλιστούν και οι θέσεις εργασίας σε μόνιμη βάση αλλά και μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά σας τα οποία είναι δίκαια, δικαιότατα.

Πέραν του ότι η μείωση αποδοχών, είναι απαράδεκτο πολιτικά αλλά και νομικά, να μειώνονται τακτικές αποδοχές σε εργαζόμενους. Και ασφαλώς είμαι στη διάθεσή σας και ως δικηγόρος, όταν χρειαστεί το σωματείο, αν και έχετε αξιόλογους συναδέλφους μου δικηγόρους που σας στηρίζουν νομικά, αν χρειαστεί είμαι στη διάθεσή σας και νομικά πέρα από πολιτικά με όλους τους συνεργάτες και με όλα τα στελέχη του ΔΗΚΚΙ.

Εγώ θέλω να σας πω ένα πράγμα. Τίποτα δεν προσφέρεται στη ζωή και αυτό είναι παγκόσμιο αξίωμα. Κατακτώνται τα πάντα και οι θέσεις εργασίας πολύ περισσότερο, με αυτή τη μεγάλη ανεργία που έχουμε στη χώρα μας, με αγώνα και με ρίσκο, γιατί τώρα καταλάβατε ότι όταν βλέπει κάποιος εργαζόμενους που δεν τον πήρε ακόμα η σειρά της ανεργίας, να κτυπάνε την πόρτα γειτόνων, συνομήλικών του με την ανεργία, κάποια στιγμή εάν δεν αγωνιστείς θα έρθει η ώρα και είναι νομοτελειακό αξίωμα αυτό, να χτυπήσει η ανεργία και την πόρτα τη δική σου.

Τέλος, να θυμίσω κάτι που είχα ζήσει την περίοδο `90-`91. Κυβέρνηση η ΝΔ, ήμουν ακόμη βουλευτής δεν είχα εκπέσει από το βουλευτικό αξίωμα, ήταν κατά τη διάρκεια του Ειδικού Δικαστηρίου, όταν η κυβέρνηση τότε της Νέας Δημοκρατίας ιδιωτικοποίησε τη θυγατρική της Ολυμπιακής Olympic Catering. Και θυμάμαι πήγα ως βουλευτής να συμπαρασταθώ στους εργαζόμενους σε αυτή την εταιρεία. Θυμάστε την είχαν δώσει σε έναν ξένο, Λιβανέζο.

Πήγα όπως και κάποιοι άλλοι βουλευτές προοδευτικών κομμάτων και τότε θυμάστε αντέδρασε η ιδιωτική εταιρεία και ήρθαν τα ματ και χτύπησαν τους εργαζόμενους και εμάς που ήμασταν βουλευτές. Και έζησα αυτή την τραγική κατάσταση μπροστά στα μάτια μου και έφευγα για να πάω για κομματική δουλειά, ήμουν στο ΠΑΣΟΚ τότε, με το αεροπλάνο για το Ηράκλειο Κρήτης και μπαίνοντας στο αεροπλάνο κάποια συνάδελφός σας, χωρίς να φταίει η ίδια, εντολή δόθηκε, ανήγγειλε ότι δεν θα σερβίρουμε γιατί οι εργαζόμενοι τάχα, διότι ήταν ψευδές έχουν απεργία στην εταιρεία Olympic Catering. Και εκεί εκνευρίστηκα επηρεασμένος και από τα γεγονότα και κάλεσα τη συνάδελφό σας, νεαρή σας εσάς, και της είπα, παιδί μου αυτό που λες δεν είναι αλήθεια. Και μην νομίζεις ότι είσαι σίγουρη στη θέση, μπορεί να είσαι σήμερα.

Όταν βλέπεις της θυγατρικής εταιρείας να πετάνε στο δρόμο συναδέλφους, να φοβάσαι ότι μπορεί πολύ πιθανόν να έρθει και η σειρά η δική σου. Λες και ήμουν προφήτης. Αυτά μιλάμε το 1991. Για να κλείσω λέγοντας όταν η ανεργία και ειδικά στο χώρο των νέων ανθρώπων έχει φτάσει στο 30% και όταν με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό και την δήθεν ανάπτυξη αφαιρούνται δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, τότε πρέπει να προβληματιστεί ο κάθε νέος κυρίως, που αυτόν χτυπάει κυρίως η ανεργία και οι γυναίκες που έχουν πάνω από 17% ανεργία και οι μεσήλικες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πρέπει τότε να ανασκουμπωθούμε όλοι πριν είναι πολύ αργά γιατί όπως παρατηρούμε η ανάπτυξη στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία διεθνώς έχει αποσυνδεθεί από την απασχόληση για τις θέσεις εργασίας και βλέπουμε στην Ελλάδα, ενώ εμφανίζομαι προσωρινά λόγω των εισροών από την Ευρώπη και λόγω των ολυμπιακών έργων αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5 μονάδες η ανεργία αντί να μειωθεί αυξάνεται.

Γιατί η ανάπτυξη χρησιμοποιείται ως μηχανισμός, ως διαδικασία για να συσσωρεύονται κέρδη σε κάποιον, όπως ένας από τους κάποιους θα είναι και αυτός που παίρνει, θα πάρει την Ολυμπιακή εταιρεία, το μπον φιλέ, τη νέα εταιρεία, επομένως ο αγώνας σας των 68 ημερών, όχι μόνο δεν πάει χαμένος για σας, αλλά είναι αγώνας που θα προσφέρει και σε άλλους σαν εσάς που εργάζονται είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα. Και είναι αγώνας ο οποίος και μόνο άλλωστε οι εξελίξεις απέδειξαν ότι χάρις σε αυτόν τον αγώνα κάποιες υποχωρήσεις έγιναν σε σχέση με το σημείο που ξεκινήσατε.”

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024