Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΔημιουργία 26 νέων υδατοδρομίων σε μικρά νησιά
Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Δημιουργία 26 νέων υδατοδρομίων σε μικρά νησιά

Στην υπογραφή κοινών υπουργικών αποφάσεων για τη δημιουργία 26 νέων υδατοδιαδρόμων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προορισμών με υδροπλάνα σε 36, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, και Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών, κ. Μιχάλης Λιάπης, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις τους για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών…

Στην υπογραφή κοινών υπουργικών αποφάσεων για τη δημιουργία 26 νέων υδατοδιαδρόμων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προορισμών με υδροπλάνα σε 36, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι υπουργοί<...>Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, και Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών, κ. Μιχάλης Λιάπης, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις τους για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών των μικρών και απομακρυσμένων νησιών.

Παράλληλα, το ΥΕΝ προωθεί τη δυνατότητα παροχής χρηματοδοτικής ενίσχυσης για την εκτέλεση δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας με υδροπλάνα για τη δωρεάν μεταφορά των κατοίκων, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και θα δώσει προοπτική στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά που ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνά τους 1.000 κατοίκους.

Με τις προς υπογραφή υπουργικές αποφάσεις, υδατοδρόμια θα δημιουργηθούν σε `Αγιο Ευστράτιο, Ανάφη, Αντικύθηρα, Δονούσα, Ερεικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Κουφονήσι, Λειψούς, Μαθράκη, Νίσυρο, Οθωνούς, Οινούσσες, Σίκινο, Σχοινούσα, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη και Ψαρά, σύμφωνα με όλες τις απαιτήσεις ασφαλείας και τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 3333/05 (κεφ. Δ’ άρθρ.10).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με κοινές Υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Μεταφορών & Επικοινωνιών έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα υδατοδρόμια στους λιμένες Πατρών, Λαυρίου, Καλύμνου, Λευκάδας, Κέρκυρας, Παξών, Ιθάκης, Ίου και Ιωαννίνων. Ήδη εκτελούνται δρομολόγια υδροπλάνων από την Πάτρα προς την Κέρκυρα και τα Ιωάννινα, καθώς και από το λιμένα Λαυρίου προς Κυκλάδες – Δωδεκάνησα, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα υδροπλάνα έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν πτήσεις και από – προς χερσαία αεροδρόμια, εγχείρημα που έχει στεφθεί με επιτυχία.

Ξεκίνησαν ήδη διαδικασίες για την έγκριση υδατιοδρομίων στην περιοχή της Κρήτης, στη Σητεία, στον `Αγιο Νικόλαο, στην Ιεράπετρα, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στη Γαύδο.

Δύο νέες εταιρίες εκδήλωσαν ήδη το ενδιαφέρον τους να δρομολογήσουν υδροπλάνα από τη Θεσσαλονίκη στη Χαλκιδική, στην περιοχή του Αγίου Όρους, στη Λήμνο, στη Μυτιλήνη, στη Χίο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από το Λαύριο προς Πάτρα, Καλαμάτα και Γύθειο.

Επιδίωξη του ΥΕΝ είναι η περαιτέρω αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για την ανάπτυξη δικτύου 30-40 υδροπλάνων, που θα καλύπτουν τις συγκοινωνιακές ανάγκες όλης της νησιωτικής Ελλάδας. Σε συνδυασμό με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τη μελέτη για την ανάπτυξη εναλλακτικών συγκοινωνιακών μέσων, -όπως πλοίων μεγάλων ταχυτήτων που ίπτανται σε ύψος 10 μέτρων από τη θάλασσα- το ΥΕΝ σχεδιάζει να αναμορφώσει ριζικά τις συγκοινωνίες της νησιωτικής Ελλάδας και να τονώσει την τουριστική κίνηση, όχι μόνο των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, αλλά και της ενδοχώρας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024