Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔυτική Ελλάδα και Νότια Ιταλία προωθούν τον πολιτιστικό τουρισμό

Δυτική Ελλάδα και Νότια Ιταλία προωθούν τον πολιτιστικό τουρισμό

Το τριήμερο 10-12 Σεπτεμβρίου κορυφώνονται οι εργασίες του ευρωπαϊκού προγράμματος HuReDePIS (Human Resources and Development Planning on both sides of Ionian Sea) στην Πάτρα στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος INTERREG […]

Το τριήμερο 10-12 Σεπτεμβρίου κορυφώνονται οι εργασίες του ευρωπαϊκού προγράμματος HuReDePIS (Human Resources and Development Planning on both sides of Ionian Sea) στην Πάτρα στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος INTERREG IIIB ARCHIMED, στο<...> οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μαζί με εταίρους από την Ελλάδα και την Ιταλία με τον πολιτισμό να αποτελεί το κοινό σημείο αναφοράς.

Σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτισμού και Ποιότητας Ζωής, θα λάβουν χώρα κατά την διάρκεια του τριημέρου.

Το Πρόγραμμα “HUREDEPIS”

Το διαπεριφερειακό έργο “HuReDePIS” εξετάζει τους κοινούς τομείς στρατηγικής σημασίας σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και της Ιταλίας. Από τη χώρα μας συμμετέχουν οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, ενώ την Ιταλία εκπροσωπούν η Περιφέρεια της Απουλίας και η Σικελία. Τα κοινά προβλήματα, οι ανάγκες και οι δυνατότητες των περιοχών αυτών αποτέλεσαν το κριτήριο για να καθοριστούν ως τομείς-κλειδιά για την ανάπτυξή τους το Περιβάλλον, ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οι Υπηρεσίες και η Μετανάστευση. Ιδιαίτερο βάρος αποδίδεται από το πρόγραμμα στον τομέα «Πολιτισμός», τον οποίο χειρίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με την αντίστοιχης Επιτροπή της.

Το τριήμερο εκδηλώσεων

Με το τριήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνεται μεταξύ 10 και 12 Σεπτεμβρίου, στην Πάτρα, κορυφώνονται οι εργασίες του “HuReDePIS”.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα, κ. Σπύρου Σπυρίδωνα, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις Δυτικής Ελλάδος- Νότιας Ιταλίας».

Ο κ. Σπυρίδων θεωρεί τον πολιτιστικό τουρισμό πρωταρχικό παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής και αποδίδει ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξή του σε ένα από τα πλεονεκτήματα που θα πρέπει να προβάλλονται και να ενισχύονται τόσο από την Κεντρική Διοίκηση, όσο και από τους τοπικούς φορείς.

Όπως παρατηρεί και ο ίδιος σχετικά, «ο πολιτισμός είναι η κληρονομιά μας από το παρελθόν, είναι αναντικατάστατη πηγή ζωής και έμπνευσης, την οποία έχουμε το προνόμιο να τη ζούμε σήμερα ως πραγματικότητα αλλά και την υποχρέωση να τη μεταβιβάσουμε βελτιωμένη στις μελλοντικές γενεές».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ανωτέρω επιστημονική ημερίδα προσδίδει η συμμετοχή διεθνώς διακεκριμένων επιστημόνων, καθώς και η εξαιρετικά τιμητική παρουσία της διεθνούς κύρους ακαδημαϊκού, Πρυτάνεως, Προέδρου του Πανεπιστημίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρο Δελφών, καθηγήτριας Ελένης Γλύκαντζη- Αρβελέρ.

Οι κοινές πολιτισμικές ρίζες Δυτικής Ελλάδας και Κάτω Ιταλίας θα διερευνηθούν επίσης σε Διεθνές Συνέδριο για τον «Αρχιμήδη τον Συρακούσιο», το οποίο θα λάβει χώρα την Τρίτη 11 και την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, με τη σύμπραξη κορυφαίων επιστημόνων, ενώ παράλληλα θα εξεταστούν και τα κοινά σημεία των δύο περιοχών στην Ιστορία, την Αρχαιολογία, τη Γλώσσα και τη Μουσική. Γενικό πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου θα είναι η Τέχνη, με ένα κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων, στον οποίο περιλαμβάνονται: βραδιές με συναυλίες, μουσική, χορευτικά συγκροτήματα, χορωδίες και γαστρονομικές παρουσιάσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο πολυχώρο «Πολιτεία» της Πάτρας.

Παράλληλα, καλλιτεχνικές παραστάσεις θα λάβουν χώρα με συμμετοχή Ελλήνων και Ιταλών τραγουδιστών. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα πλήρες καλλιτεχνικό πρόγραμμα, όπως τo οραματίστηκε η Επιτροπή Πολιτισμού, με την ελπίδα ότι η εκτενής αλληλεπίδραση μεταξύ Δυτικής Ελλάδας και Νότιας που θα λάβει χώρα με αφορμή το τριήμερο 10-12 Σεπτεμβρίου, θα μπορέσει να λειτουργήσει ως διαρκές κίνητρο ανάληψης αντίστοιχων πρωτοβουλιών στο εγγύς μέλλον.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024