Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΕκδήλωση ενδιαφέροντος για την Ολυμπιακή
30 υποψηφιότητες και 18 επενδυτές

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Ολυμπιακή

Ικανοποίηση υπάρχει στο Υπουργείο Μεταφορών από την εκδήλωση ενδιαφέροντος μη δεσμευτικού χαρακτήρα για την Ολυμπιακή. Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου είχαν εγκριθεί από τους συμβούλους του Δημοσίου έξι…

Ικανοποίηση υπάρχει στο Υπουργείο Μεταφορών από την εκδήλωση ενδιαφέροντος μη δεσμευτικού χαρακτήρα για την Ολυμπιακή. Μέχρι αργά το βράδυ<...> της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου είχαν εγκριθεί από τους συμβούλους του Δημοσίου έξι επενδυτές (μεταξύ των οποίων μία αεροπορική εταιρεία) που ενδιαφέρονται και για τις τρεις εταιρείες-διαδόχους της Ο.Α. και άλλοι 12 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για κάποια από τις τρεις. Η Qatar Airways εκδήλωσε ενδιαφέρον μόνο για το πτητικό κομμάτι, ενώ η ισπανική Iberia για την τεχνική βάση. Δεδομένου ότι οι δύο εταιρείες συνεργάζονται, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού είναι πιθανό να συμπράξουν. Το αργότερο την Πέμπτη αναμένεται η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, που θα δώσει το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού. Πάντως, υπάρχουν και κάποιοι από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό που έθεσαν ρήτρα εμπιστευτικότητας.

“Σε καθέναν από τους τρεις ξεχωριστούς διαγωνισμούς […] για το πτητικό έργο, για την επίγεια εξυπηρέτηση και για την τεχνική βάση […] έχουμε τουλάχιστον δέκα υποψηφίους”<.i>, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. “Οι έξι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τους τρεις διαγωνισμούς”, προσέθεσε. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο διαγωνισμός είναι πάρα πολύ σοβαρός, ανοικτός, διεθνής και διαφανής και συμμετέχει, με ενεργό ρόλο, Επίτροπος Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαδικασία σημειώνοντας με έμφαση ότι ποτέ στο παρελθόν, σε καμιά διαδικασία αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, δεν εκφράστηκε κατ`αρχήν ενδιαφέρον από τόσα πολλά σχήματα.

Συνολικά, 30 υποψηφιότητες και 18 επενδυτές έχουν πάρει την “έγκριση” από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους της κυβέρνησης, ενώ η αξιοπιστία των υπολοίπων υποψηφίων διερευνάται και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για κάθε μία από τις προκηρύξεις (Πάνθεον, επίγεια εξυπηρέτηση και τεχνική βάση) έχουν ήδη αποκλειστεί περίπου πέντε υποψήφιοι κατά μέσο όρο οι οποίοι είτε δεν πληρούσαν όλες τις προδιαγραφές είτε αδυνατούσαν να πείσουν τους συμβούλους για την αξιοπιστία τους. Οι εταιρείες που έχουν ενδιαφερθεί προέρχονται από τον κλάδο των αερομεταφορών γενικότερα, αεροπορικές εταιρείες και επενδυτικά funds.

Οσον αφορά την επίγεια εξυπηρέτηση, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τις δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη σε πέντε αεροδρόμια της χώρας, την Goldair και τη Swissport, όπως και από την ισπανική FlightCare. Το πλεονέκτημα της επίγειας εξυπηρέτησης είναι το μονοπώλιο της Ολυμπιακής σε περισσότερα από 33 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, που παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2009.

Πληροφορίες θέλουν έξι εταιρείες να έχουν εκδηλώσει συνολικό ενδιαφέρον και για τις τρεις εταιρείες, τουλάχιστον μία εκ των οποίων αποτελεί αεροπορική εταιρεία. Στην παρούσα φάση εξετάζονται οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι, ενώ μένει να αποφασιστεί από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους εάν θα τηρηθεί ή όχι η αρχή της εμπιστευτικότητας για τους ενδιαφερόμενους που το έχουν ζητήσει. Το αργότερο την Πέμπτη αναμένεται η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής που θα δώσει το πράσινο φως για τη συνέχιση της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού. Χθες το απόγευμα ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο, που ρυθμίζει τα μέτρα ενίσχυσης του προσωπικού της εταιρείας, το οποίο και πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024