Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΕκθεση για την διαφύλαξη και προβολή της ιστορίας της Αθήνας στην EXPO 2010 Σαγκάης
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Εκθεση για την διαφύλαξη και προβολή της ιστορίας της Αθήνας στην EXPO 2010 Σαγκάης

Με τίτλο “Αθήνα: Μια ζωντανή ιστορία”, πολύπτυχη έκθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού προβάλλει στη Σαγκάη την ιστορία και φυσιογνωμία της ελληνικής πρωτεύουσας, και όψεις συνύπαρξης του αρχαίου πολιτισμού της με τη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από συγκεκριμένες πρωτότυπες δράσεις και προγράμματα του ΥΠΠΟΤ για την διαφύλαξη και ανάδειξη…

Με τίτλο “Αθήνα: Μια ζωντανή ιστορία”, πολύπτυχη έκθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού προβάλλει<...> στη Σαγκάη την ιστορία και φυσιογνωμία της ελληνικής πρωτεύουσας, και όψεις συνύπαρξης του αρχαίου πολιτισμού της με τη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από συγκεκριμένες πρωτότυπες δράσεις και προγράμματα του ΥΠΠΟΤ για την διαφύλαξη και ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας, θεματικές οι οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά συνολικά και μάλιστα στο εξωτερικό. Η έκθεση, που εγκαινιάσθηκε από τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της Ελλάδας στην Παγκόσμια Έκθεση Σαγκάης και ακολουθεί θεματικά με το βασικό μήνυμα της ΕΧΡΟ “Καλύτερη Πόλη – Καλύτερη Ζωή”, καθώς και το ανθρωποκεντρικό κεντρικό μήνυμα του Ελληνικού Περιπτέρου στην Έκθεση “ΠΟΛΙΣ: η πόλη που ζει”, το οποίο επισκέφθηκε χθες η κα Μενδώνη.

Η έκθεση, συνολικής έκτασης 1000 τ.μ. εγκαινιάσθηκε στην Βιβλιοθήκη της Σαγκάης με την παρουσία του διευθυντού της Βιβλιοθήκης κ. Wu Jianzhong, διακεκριμένων προσκεκλημένων από πολιτιστικούς κυβερνητικούς και άλλους φορείς, εκπροσώπων της πολιτιστικής και ακαδημαϊκής ζωής της πόλης, καθώς και πολλών εκπροσώπων όλων των τηλεοπτικών ΜΜΕ της Σαγκάης και της Κεντρικής Κινεζικής Τηλεόρασης και πλήθους κόσμου.

Κατά τη προσφώνησή της η κα Μενδώνη συνεχάρη την Κίνα για την οργανωτική επιτυχία της Παγκόσμιας Έκθεσης Σαγκάης και υπογράμμισε την σημασία της ελληνικής συμβολής στην Έκθεση με την επιλογή της εκθεσιακής θεματικής για την ιστορία και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας. Η σημασία της ελληνικής συμβολής τόνισε, έγκειται στην προβολή της ιστορίας της Αθήνας, ιδιαίτερα της κλασσικής Αθήνας, ως πόλης-κράτους του 5ου αιώνα που ανέδειξε την φιλοσοφία και επιστήμη της πολιτικής, μέσα από τα ίδια της τα αρχαιολογικά εκθέματα, όπως οι επιγραφές της, οι αρχαιότητες της Ακρόπολης, η δημιουργία ενός νέου Μουσείου για αυτές και πολλά άλλα ποικίλα προγράμματα και δράσεις για την προστασία και ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το ελληνικό κράτος, υπογράμμισε η κα Μενδώνη, δε φείδεται της διάθεσης οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων με σκοπό την προώθηση της ζωντανής ιστορίας της Αθηναϊκής πόλης μέσα σε μια εξίσου ζωντανή σημερινή πόλη, στον ίδιο χώρο ακριβώς που άκμασε η αρχαιοελληνική πολιτεία. Η προσπάθεια αυτή αποτυπώνεται ευκρινώς στα παρουσιαζόμενα στην έκθεση όπως στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης κ.ά. Καταλήγοντας η κα Μενδώνη ευχαρίστησε θερμά τους συνεργάτες της στο ΥΠΠΟΤ για την συνεισφορά τους στην επιτυχία της έκθεσης, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Σαγκάη για την υποστήριξη όλου του προσωπικού του και ειδικά την γενική πρόξενο της Ελλάδας κα Μαρία Σαράντη, και τη Βιβλιοθήκη της Σαγκάης για την φιλοξενία της έκθεσης. Προσφωνώντας τους προσκεκλημένος η κα Σαράντη τόνισε το ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της ιδέας της πόλης όπως αυτός αποτυπώνεται στην ιστορία της Αθήνας, και ειδικά με τις προσπάθειες συναρμογής του παρελθόντος με το παρόν, την διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς με τρόπο που αυτή είναι προσιτή στον πολίτη. Η έκθεση αποτελείται από 6 βασικές ενότητες με άξονα την αρχαία και τη σύγχρονη πόλη, την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία, τα μουσεία και την ένταξη των αρχαιοτήτων στη σύγχρονη ζωή, αλλά και τους θεσμούς της “ιδεατής” κλασικής πόλης.

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της έκθεσης δεν περιλαμβάνεται μόνον ο πολυσχιδής της θεματικός της χαρακτήρας αλλά και το ευρύ φάσμα μέσων με τα οποία παρουσιάζονται τα εκθέματα στο κοινό (πρωτότυπα αντικείμενα όπως νομίσματα, κείμενα, φωτογραφίες, διαδραστικό βίντεο κ.λπ.) Η πρώτη ενότητα περιγράφει το οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό περιβάλλον της αθηναϊκής πόλης, όπως αυτό αναδύεται μέσα από τη μελέτη των επιγραφών της (6ος αι. π.Χ.-3ος αι. μ. Χ.) και περιλαμβάνει εκμαγεία επιγραφών, καθώς και φωτογραφίες, που προέρχονται στο σύνολό τους από το Επιγραφικό Μουσείο της Αθήνας, το μοναδικό μουσείο στον κόσμο το οποίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη μελέτη των επιγραφών. Οι επιγραφές αυτές προσφέρουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τον τρόπο με τον οποίο ήταν οργανωμένη η Αθηναϊκή πόλη-κράτος. Η επόμενη ενότητα είναι αφιερωμένη στη νομισματοκοπία των αρχαίων ελληνικών πόλεων του Αιγαίου και περιλαμβάνει υλικό από το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, προσφέροντας στο επισκέπτη την δυνατότητα να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο διαρθρώνονταν οι οικονομικές σχέσεις της πόλης-κράτους στον Αιγαιακό χώρο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η περιήγηση συνεχίζεται με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, καθώς αυτή τη φορά ο επισκέπτης μεταφέρεται στον χώρο της αρχαίας Αγοράς της Αθήνας μέσα από το ειδικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, γνωρίζοντας έτσι το ευρύτατο οικοδομικό πρόγραμμα του πολιτικού και οικονομικού κέντρου της αρχαίας πόλης.

Στη συνέχεια, με αφετηρία τα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης θα περιηγηθεί στο θρησκευτικό κέντρο της Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα θα μυηθεί στις κλασικές αρχιτεκτονικές μορφές που συνδέονται με την ακμή του 5ου προχριστιανικού αιώνα, καθώς και στις σύγχρονες έρευνες που συνδέονται με την εκτέλεση του ευρύτατου και πρωτοπόρου αναστηλωτικού προγράμματος. Ακολουθεί η παρουσίαση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, με εκμαγεία από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα και του ναού της Αθηνάς Νίκης, καθώς και αντίγραφα των ευρημάτων ανασκαφής, με σκοπό αφενός την παρουσίαση του πολιτισμού της Αθηναϊκής πόλης αλλά και τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής των Αθηναίων. Η μέριμνα του ελληνικού κράτους για την πολιτιστική του κληρονομιά αποτελεί αντικείμενο και της επόμενης ενότητας, που είναι αφιερωμένη κυρίως στο έργο της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας.

Στο εν λόγω ευρύτατο πρόγραμμα αστικής ανάπλασης παρουσιάζονται οι πεζοδρομήσεις για την ανάδειξη μεγάλων τμημάτων του ιστορικού κέντρου της πόλης και ο τρόπος δικτύωσης της ιστορικής-πολιτιστικής ζώνης της Αθήνας, καθώς και η διαφύλαξη και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πόλης κατά την κατασκευή του αθηναϊκού μετρό. Μεταξύ των διμερών συναντήσεων της γ.γ. του ΥΠΠΟΤ περιλαμβάνονται επαφές της με στελέχη της κινεζικής διοίκησης και φορείς της πόλης της Σαγκάης για θέματα πολιτισμού και διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς. Σκοπός των διμερών επαφών είναι η προώθηση των ελληνο-κινεζικών σχέσεων συνεργασίας στους τομείς της διαχείρισης μουσείων, εικαστικών και κινηματογραφικών ανταλλαγών με την συμμετοχή σε αντίστοιχες εκθέσεις και φεστιβάλ, καθώς και τρόπων αξιοποίησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης για την προώθηση πολιτιστικών προϊόντων και δράσεων της Ελλάδας προς το κινεζικό κοινό για τη καλύτερη κατανόηση της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, αρχαίου και σύγχρονου, στην Κίνα. Κατά την χθεσινή της συνάντηση με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτισμού, Ραδιόφωνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Σαγκάης κ. Zhu Yonglei (ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Τμήματος ΜΜΕ και Προβολής στην κινεζική διοργανωτική Αρχή της ΕΧΡΟ Σαγκάης) η κα Μενδώνη υπογράμμισε την σημασία της Παγκόσμιας Έκθεσης Σαγκάης για την προαγωγή της εξοικείωσης των Κινέζων πολιτών με τον ελληνικό πολιτισμό και τη σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς και τη βούληση της Ελλάδας να ενισχύσει την διμερή της συνεργασία με την Κίνα, ειδικά στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης της Σαγκάης, με την προώθηση της προβολής -διαμέσου του ΓΠ Σαγκάης και ΓΤΕ Σαγκάης- τηλεοπτικών πολιτιστικών προγραμμάτων, συμμετοχής σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, κ.λπ.

Τις πολλές και ουσιαστικές δυνατότητες διμερούς πολιτιστικής συνεργασίας με το Δήμο Σαγκάης, καθώς και με την ευρύτερη οικονομικά εύρωστη περιοχή του Δέλτα της Σαγκάης υπογράμμισε επίσης ο κ. Zhu Yonglei, τονίζοντας την φιλοδοξία της πόλης να αποτελέσει ένα μείζον κέντρο διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών της Κίνας. Η κα Μενδώνη επισκέφθηκε τους χώρους της ΕΧΡΟ 2010 και το Ελληνικό περίπτερο όπου έγινε δεκτή εκ μέρους του ΥΠΟΙΑΝ/ΟΠΕ από το διευθυντή του Περιπτέρου κ. Παπαστεριόπουλο, και στη συνέχεια προσέφερε συμβολικά βιβλία για τον ελληνικό πολιτισμό και ιστορία στους διδάσκοντες και φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας του Παν/μιου Ξένων Σπουδών της Σαγκάης τονίζοντας την ουσιαστική συμβολή του εν λόγω πανεπιστημιακού ιδρύματος στην προώθηση των ελληνικών γραμμάτων στην Κίνα. Ακολούθως επισκέφθηκε στο χώρο της ΕΧΡΟ το Περίπτερο Pavilion of Urban Footprints με θέμα την ιστορική ανάπτυξη των αστικών κέντρων της Αρχαιότητας μέχρι σήμερα, καθώς και τον ρόλο της πόλης ως πολιτικού και πολιτισμικού πυρήνα των αρχαίων κρατών.

Κατά το χρονικό διάστημα 1 Μαΐου 2010 – 15 Νοεμβρίου 2010, με πρόσκληση της Κίνας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συμμετέχει στην εν λόγω έκθεση που διοργανώνει στο περίπτερο αυτό το Μουσείο της Σαγκάης, με την μεταφορά στην Κίνα 5 αυθεντικών γλυπτών, τα οποία εκτίθενται προσωρινά ως ξεχωριστό σύνολο στην ενότητα που είναι αφιερωμένη στην ιδεώδη πόλη (“Ideal City of the West”) σε περίοπτη θέση, στην είσοδο του Περιπτέρου. Αναφερόμενη στην ΕΧΡΟ, η κα Μενδώνη υπογράμμισε το εντυπωσιακό μέγεθος της Έκθεσης, της ποιότητας των προβαλλόμενων και του μεγάλου αριθμού επισκεπτών της. Επίσης αναφέρθηκε στην ξεχωριστή ποιότητα του Κινεζικού Περιπτέρου το οποίο παρομοίασε με “έργο τέχνης”, στο οποίο εμπεριέχονται πολλά ιστορικά στοιχεία για την ανάπτυξη των πόλεων στο κινεζικό χώρο στην μακρά ιστορική διάρκεια, έχοντας πολλά να διδαχθεί κανείς έτσι από αυτό. Στις λοιπές επαφές της γ.γ. Πολιτισμού περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Shanghai International Culture Association κ. Zheng Jia Yao, τον αναπλ. γενικό γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σαγκαης κ. Wang Wei, το διευθυντή Βιβλιοθήκης της Σαγκάης κ. Wu Jianzhong, τον διευθυντή και αναπλ. διευθυντή Μουσείου Σαγκάης κ.κ. Chen XieJun και Chen Kelun, και το διευθυντή Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MOCA) της πόλης κ. Samuel Kung.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024