Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈλλειμμα προσβασιμότητας και υποδομών για τα άτομα με αναπηρία σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία
Προσβάσιμος τουρισμός

Έλλειμμα προσβασιμότητας και υποδομών για τα άτομα με αναπηρία σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει ότι στα 2/3 των αρχαιολογικών χώρων δεν υπάρχουν υποδομές προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, ενώ ακόμα και σε αυτούς που έχουν γίνει τα αναγκαία έργα δεν υπάρχουν υποδομές για την ξενάγηση ατόμων με προβλήματα όρασης ή ακοής.

Το μεγάλο έλλειμμα στην προσβασιμότητα και στις υποδομές για τα άτομα με αναπηρία στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της χώρας μας, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Πολιτισμού, ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Επισημαίνει ότι στα 2/3 των αρχαιολογικών χώρων δεν υπάρχουν υποδομές προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, ενώ ακόμα και σε αυτούς που έχουν γίνει τα αναγκαία έργα δεν υπάρχουν υποδομές για την ξενάγηση ατόμων με προβλήματα όρασης ή ακοής.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, εισπράττει εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ως έσοδα από την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων και τα έσοδα αυτά πρέπει να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Θα έπρεπε να χρηματοδοτούν έργα αποκατάστασης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, αλλά και έργα που βελτιώνουν τις υποδομές προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας προτείνει:
α) Ολοκληρωμένες μελέτες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία για τη δυνατότητα και τον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης έργων προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ. Τα έργα αυτά δεν αφορούν μόνο σε ράμπες ή αναβατόρια αλλά και ειδικές υποδομές για τα άτομα που έχουν πρόβλημα όρασης ή ακοής.
β) Δέσμευση των αναγκαίων πόρων για τις μελέτες αλλά και την υλοποίηση των έργων.

“Ουδείς υποστηρίζει ότι τα προβλήματα προσβασιμότητας, που καταγράφονται σήμερα, μπορούν να επιλυθούν άμεσα. Πρέπει, όμως, να γίνει η αρχή. Να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόβλημα που θα βελτιώσει, σταδιακά, την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Είναι ζήτημα πολιτισμού και κοινωνικής ευαισθησίας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό μας και την εικόνα που δίνουμε, ως χώρα, απέναντι στους επισκέπτες μας”, αναφέρει ο κ. Κόνσολας.

“Ο τουρισμός χρειάζεται ένα νέο χωροταξικό”
Επίσης, σχετικά με το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο, ο κ. Κόνσολας έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα γυρίζει τη χώρα στο χθες και το επιβεβαιώνει με κάθε τρόπο. Η εμμονή της να υπονομεύσει το πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης με τη θεσμοθέτηση ξεπερασμένων από τη ζωή και την πραγματικότητα Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων που ανάγονται στο μακρινό 2003, είναι αδιέξοδη.

Κινούνται πέρα και έξω από τη λογική και την πραγματικότητα, δεν υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες και τάσεις της αγοράς αλλά και ένα σύγχρονο αναπτυξιακό πρότυπο για τον τουρισμό.

Η Νέα Δημοκρατία, ακόμα και αν η συγκυριακή κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρήσει στη θεσμοθέτηση,  θα τα καταργήσει και θα προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση και ενεργοποίηση ενός νέου χωροταξικού για τον τουρισμό, όπως έχει δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι αναγκαία προϋπόθεση για να έρθουν επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού. Να αυξηθούν τα έσοδα, να προσελκύσουμε επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, να δημιουργηθούν νέες δουλειές και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος”.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/09/2023
28/09/2023
27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023