Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΈλλη Σουγιουλτζόγλου: Η δημιουργός της πρώτης αφίσας του ΕΟΤ
Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού

Έλλη Σουγιουλτζόγλου: Η δημιουργός της πρώτης αφίσας του ΕΟΤ

Το 1939 ανατέθηκε στην Έλλη Σουγιουλτζόγλου να φιλοτεχνήσει το ελληνικό περίπτερο στην παγκόσμια έκθεση της Νέας Υόρκης. Έτσι, οι φωτογραφίες και οι συνθέσεις της, που κόσμησαν το εθνικό περίπτερο και μάλιστα υπό μορφή γιγαντοαφισών, πρόβαλλαν τη χώρα μας για πρώτη φορά παγκοσμίως.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Κώστας Κατσιγιάννης, πρώην γενικός διευθυντής του ΕΟΤ κάνει λόγο για την Μικρασιάτισσα πρωτοπόρο στην προβολή του ελληνικού τουρισμού και αναφέρει: “Με την ευκαιρία της παγκόσμιας γιορτής της γυναίκας καλό είναι να θυμηθούμε μια ξεχωριστή Ελληνίδα, την Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη, γεννημένη στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας το 1899.

Η Έλλη σπούδασε ζωγραφική και φωτογραφία στη Γερμανία. Από το 1930 συνεργάστηκε με τον νεοσύστατο τότε ΕΟΤ (έτος ίδρυσης 1929) και έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη ιστορική αφίσα του Οργανισμού με τη γνωστή φωτογραφία της Σουγιουλτζόγου από την Ακρόπολη. Κατά το χρονικό διάστημα 1928-1939 η Έλλη (γνωστή με το καλλιτεχνικό Nelly’s) “όργωσε” κυριολεκτικά την ελληνική ύπαιθρο, από τα Γιάννενα έως την Κρήτη και από την Κέρκυρα έως τη Ρόδο, κάτω από αντίξοες συνθήκες, φωτογραφίζοντας τοπία και ανθρώπους, για λογαριασμό αρχικά του ΕΟΤ και στη συνέχεια του Υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού, που διαδέχθηκε τον ΕΟΤ το 1936. Το 1939 τής ανατέθηκε να φιλοτεχνήσει το ελληνικό περίπτερο στην παγκόσμια έκθεση της Νέας Υόρκης. Έτσι, οι φωτογραφίες και οι συνθέσεις της, που κόσμησαν το εθνικό περίπτερο και μάλιστα υπό μορφή γιγαντοαφισών, πρόβαλλαν τη χώρα μας για πρώτη φορά παγκοσμίως, αφού την έκθεση επισκέφθηκαν, κατά τη διετία 1939-1940, περί τα 50 εκατομμύρια επισκέπτες. Ήταν ουσιαστικά η πρώτη επίσημη διαφημιστική ενέργεια της χώρας  μας στο εξωτερικό”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024