Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΈντονη αντίδραση των ξενοδόχων σε καταχρηστικά αιτήματα των TOs – επιστολή στο Υπουργείο Τουρισμού
Ξενοδοχία

Έντονη αντίδραση των ξενοδόχων σε καταχρηστικά αιτήματα των TOs – επιστολή στο Υπουργείο Τουρισμού

Όσες επιχειρήσεις υποκύψουν στις πιέσεις των Tour Operators θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους και θα χρειαστούν την κρατική ενίσχυση για να παραμείνουν σε λειτουργία, υποστηρίζει η ΠΟΞ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), έστειλε επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, αναφέρονται ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα “καταχρηστικά αιτήματα των Tour Operators” και ζητά δεσμεύσεις από το ελληνικό κράτος για “κάλυψη των υποχρεώσεων που θα προκύψουν από την τυχόν πτώχευση κάποιου Tour Operator”.

Η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων προς το υπουργείο Τουρισμού:

“Λόγω της κρίσης του COVID-19 οι tour operator όχι μόνο έχουν σταματήσει τις πληρωμές των early booking, αλλά καταγγέλλουν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τα ξενοδοχεία, ακυρώνοντας εγγυημένα και μη συμβόλαια.

Παράλληλα απαιτούν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε σημαντικές εκπτώσεις για την τρέχουσα σεζόν και να τους παράσχουν πίστωση, καθώς δηλώνουν πως θα εξοφλούν τις σχετικές κρατήσεις εντός 60 ημερών από την αναχώρηση των πελατών.

Τους όρους αυτούς επιδιώκουν να τους περιλάβουν και στα συμβόλαια που θα υπογραφούν για το έτος 2021.

Οι όροι αυτοί είναι αντικειμενικά αδύνατον να εφαρμοστούν, πολύ περισσότερο εν μέσω της κρίσης που όλοι βιώνουμε, λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι επιχειρήσεις μας και το αυξημένο λειτουργικό κόστος που θα έχουν από τα υγειονομικά μέτρα που θα κληθούν να εφαρμόσουν όταν επαναλειτουργήσουν.

Είναι απόλυτα βέβαιο δε πως όσες επιχειρήσεις υποκύψουν στις πιέσεις των Tour Operators θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους και θα χρειαστούν την κρατική ενίσχυση για να παραμείνουν σε λειτουργία.

Ως απάντηση σε αυτές τις ‘προτάσεις’, σε συνεννόηση με τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις–μέλη μας έχουμε ήδη λάβει την απόφαση πως δε θα υπαναχωρήσουμε στα καταχρηστικά αυτά αιτήματα.

Τα ξενοδοχεία θα απαιτούν την προπληρωμή του τιμήματος που αντιστοιχεί σε κάθε κράτηση, 7-14 ημέρες πριν την άφιξη του κάθε πελάτη. Και αυτό θα έπρεπε να είναι κάτι δεδομένο και αυτονόητο, από τη στιγμή που ο Tour Operator έχει ήδη εξοφληθεί από τον πελάτη του μήνες πριν την ημερομηνία άφιξης.

Εκτός ασφαλώς αν το Ελληνικό Κράτος αναλάβει τη δέσμευση να εγγυηθεί την κάλυψη των υποχρεώσεων που θα προκύψουν από την τυχόν πτώχευση κάποιου Tour Operator. Γιατί σας το δηλώνουμε από τώρα πως τα μέλη μας ούτε διατεθειμένα είναι, ούτε τις οικονομικές αντοχές έχουν να αντιμετωπίσουν ξανά καταστάσεις ανάλογες με αυτές που βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν με την πτώχευση της Thomas Cook.

Επειδή, όπως δηλώσατε, βρίσκεστε σε επαφές με τους Tour Operator του εξωτερικού, παρακαλούμε να τους μεταφέρετε και εσείς την απόφασή μας αυτή και ως υπουργός μας να προστατεύσετε την ελληνική ξενοδοχία και να διασφαλίσετε την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού, βάζοντας τέλος σε καταχρηστικές πρακτικές του παρελθόντος.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση”.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/10/2023
29/09/2023
28/09/2023
27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023