Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΕντοπισμός επιβατών που καθυστερούν στα αεροδρόμια
Ερευνητικό Πρόγραμμα OPTAG

Εντοπισμός επιβατών που καθυστερούν στα αεροδρόμια

Πληροφορίες σχετικά με το επιδοτούμενο από την Ε.Ε. ερευνητικό πρόγραμμα OPTAG, με το οποίο θα είναι δυνατή η καταγραφή και παρακολούθηση όλων των κινήσεων των επιβατών αεροπορικώνπτήσεων εντός των αεροδρομίων […]

Πληροφορίες σχετικά με το επιδοτούμενο από την Ε.Ε. ερευνητικό πρόγραμμα OPTAG, με το οποίο θα είναι δυνατή η καταγραφή και παρακολούθηση όλων των κινήσεων των επιβατών αεροπορικών<...>πτήσεων εντός των αεροδρομίων ζήτησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Νίκος Βακάλης, σε ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σκοπός του προγράμματος είναι ο γρήγορος εντοπισμός επιβατών που αργοπορούν, και συνεπώς η μείωση των καθυστερήσεων στις αναχωρήσεις αεροσκαφών, με μια τεχνολογία που συνδυάζει τη χρήση ετικετών προσδιορισμού ραδιοσυχνοτήτων και κάμερες. Ο κ. Βακάλης ζήτησε να μάθει αν έχει διασφαλισθεί ότι τέτοιου είδους συστήματα ασφαλείας σε δημόσιους χώρους (αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικοί σταθμοί κλπ.) δε θα αποθηκεύουν προσωπικά δεδομένα των επιβατών. Ζήτησε επίσης να μάθει από την Επιτροπή ποιές είναι οι εγγυήσεις που θα εμποδίσουν το σύστημα OPTAG από το να εξελιχθεί σε μια γενικευμένη παρακολούθηση όλων των ατόμων που βρίσκονται εντός της ζώνης ενός αεροδρομίου.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας, κ. Frattini, διαβεβαιώνει τον Έλληνα ευρωβουλευτή ότι το σύστημα OPTAG σέβεται πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (οδηγίες 95/46/ΕΚ για την προστασία των δεδομένων και 2002/58/ΕΚ για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες). Πιο συγκεκριμένα, ο επιβάτης θα πρέπει να ενημερώνεται δεόντως ότι γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων του, από ποιον γίνεται και για ποιούς σκοπούς. Επίσης, θα πρέπει να του παρέχονται όλες οι αναγκαίες πληροφορίες που εγγυώνται ότι η επεξεργασία είναι θεμιτή, καθώς και να ενημερώνεται για το δικαίωμα να αντιταχθεί στην επεξεργασία αυτή. Τέλος, η Κομισιόν επιμένει στην απάντησή της ότι οι επεξεργασίες που ενέχουν ειδικούς κινδύνους για τα ατομικά δικαιώματα, όπως η συνεχής παρακολούθηση και επιτήρηση μέσω βίντεο, θα πρέπει να εξετάζονται από τις εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων πριν από την έναρξή τους, σύμφωνα με την εκάστοτε εθνική νομοθεσία.

«Σήμερα γίνεται μεγάλη συζήτηση στη χώρα μας για την παρακολούθηση των πολιτών από κάμερες και πολλοί είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα ατομικών ελευθεριών. Τα συστήματα εντοπισμού και ταυτοποίησης προσώπων μπορούν να είναι χρήσιμα και δεν πρέπει να αποκλείονται εκ των προτέρων, αρκεί βεβαίως να τηρούνται ευλαβικά οι εγγυήσεις που προβλέπει το ευρωπαϊκό και τα εθνικό δίκαιο», δήλωσε ο κ. Βακάλης.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024