Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕπανασχεδιασμός της προβολής του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό
Συμβούλιο των Προέδρων των Ξενοδοχειακών Ενώσεων-μέλη της ΠΟΞ

Επανασχεδιασμός της προβολής του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό

Με επιτυχία και αθρόα συμμετοχή από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010 το Συμβούλιο των Προέδρων των Ξενοδοχειακών Ενώσεων – μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia 2010….

Με επιτυχία και αθρόα συμμετοχή από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010 το Συμβούλιο των Προέδρων των Ξενοδοχειακών<...> Ενώσεων – μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia 2010.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου διεξήχθη παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, ενώ παρέστησαν και την παρακολούθησαν επίσης, ο υπουργός αναπληρωτής Μακεδονίας Θράκης κ. Σωκράτης Ξυνίδης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, η Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. βουλευτής κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών της ΝΔ βουλευτής κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης Θωμάς Ρομπόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Νίκος Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Τσακίρης, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων (ΣΕΕΔΔΕ) κ. Κωνσταντίνος Μπρεντάνος, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), κ. Γιώργος Τελώνης.

Τα ζητήματα που τέθηκαν υπόψη του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού από τον πρόεδρο της ΠΟΞ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, μεταξύ άλλων, έχουν ως έξης:

Η μείωση από 01/01/11 του ΦΠΑ της διαμονής στα τουριστικά καταλύματα στο 6,5%, η οποία εν πολλοίς καθορίζει τη ζήτηση προς τη χώρα μας, καθώς μαζί με το αεροπορικό εισιτήριο αποτελεί το αποκαλούμενο “πρωτογενές πακέτο”, χαρακτηρίστηκε ως ένα γενναίο και σημαντικό αναπτυξιακό μέτρο, το οποίο βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Στη θεσμοθέτησή του συνέβαλε καθοριστικά ο ίδιος ο κ. Γερουλάνος.

Σημειώθηκε ωστόσο, πως προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες σταθερής και ισχυρής ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού απαιτείται η λήψη και άλλων αντίστοιχων αποφάσεων ήτοι:

  • Πρέπει να επισπευσθεί η παρουσίαση και η έναρξη ισχύος του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς η μεγάλη καθυστέρηση που καταγράφεται σχετικά, έχει προκαλέσει «πάγωμα» επενδύσεων και αναβολή κάθε αναπτυξιακής δραστηριότητας στον τομέα τουρισμού.
  • Είναι απαραίτητο να προχωρήσει η κατάρτιση και ψήφιση του νέου Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό. Πέραν των βασικών παραμέτρων του Χωροταξικού επί των οποίων έχει, ήδη, ζητηθεί επανεξέταση από τους φορείς, ιδιαίτερης βαρύτητας ζήτημα είναι αυτό της τουριστικής κατοικίας. Η δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικής κατοικίας, υψηλών προδιαγραφών, σε περιοχές με φέρουσα ικανότητα, πάντα σε συνδυασμό με ξενοδοχειακές υποδομές πολυτελείας, θα καλύψει ένα σημαντικό κενό στην «παλέτα» του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας, θα δημιουργήσει «κύμα» νέων επενδύσεων, χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης και θα αποφέρει σημαντικά έσοδα, της τάξης, περίπου, των 2-3 δισ. ευρώ ετησίως, στη χώρα.
  • Απαιτείται ο εκσυγχρονισμός του καθεστώτος που διέπει τις εργασιακές σχέσεις. Προεξάρχουσα θέση στα υπό αναθεώρηση θέματα θα πρέπει να έχει ο επανασχεδιασμός των ασφαλιστικών εισφορών, στην κατεύθυνση της κινητροδότησης των συνεπών στις καταβολές τους επιχειρήσεων, αλλά και της μείωσης του συνολικού ύψους τους σε επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, όπως οι τουριστικές. Επίσης η έγκαιρη κινητροδότηση της διατήρησης ή/και αύξησης των θέσεων εργασίας. Τέτοια μέτρα θα εξορθολογίσουν το εργατικό κόστος και κατά συνέπεια, θα εξασφαλίσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και αυξημένους πόρους για τους ασφαλιστικούς φορείς.
  • Απαιτείται συγκροτημένη και μακροπρόθεσμη στρατηγική αερομεταφορών.
  • Επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός της προβολής του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό.
  • Πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο αποτελεσματικός και έγκαιρος σχεδιασμός των Περιφερειακών Διοικήσεων Τουρισμού στην μετά “Καλλικράτη” εποχή.
  • Αποτελεί προτεραιότητα η, περαιτέρω, βελτίωση στη διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων (visa) ιδίως από τις αγορές όπου παρουσιάζεται αυξανόμενη ζήτηση για την Ελλάδα, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κατέγραψε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν και δεσμεύτηκε να τα εξετάσει σε βάθος ενώ στα θέματα όπου υπάρχει συναρμοδιότητα με άλλο υπουργείο δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις των Ξενοδόχων στους συναδέλφους του υπουργούς. Στην παρέμβαση του, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
  • Η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή των ξενοδοχείων είναι ένα μέτρο με το οποίο, στην πράξη, “αγοράζουμε χρόνο και δε μας λύνει όλα τα προβλήματα”, ενώ συνέδεσε την ωφέλεια του μέτρου με την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση των εσόδων.
  • Παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση ως προς το θέμα του Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό και δεσμεύθηκε, από την πλευρά του, να επισπεύσει τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει η οριστικοποίησή του.
  • Βρίσκεται σε “ανοικτή γραμμή” με το ΥΠΕΞ για το θέμα της visa, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξαν σοβαρά προβλήματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις οφείλονταν στη διαφθορά, η οποία είχε φθάσει σε ανεξέλεγκτα επίπεδα.
  • Η προβολή του τουρισμού επικεντρώνεται στα διαδικτυακά μέσα και θα γίνεται στοχευμένα μέσω των sites του ΕΟΤ και των ειδικών προγραμμάτων του «You in Greece» και των «90 Εμπειριών». Επίσης, επισήμανε ότι η προβολή για τον εσωτερικό τουρισμό γίνεται μέσω της πρωτοβουλίας «Συμμαχία για την Ελλάδα» με ελάχιστο κόστος.
  • Χαρακτήρισε “παραφωνία” τη μεταφορά των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού, στις Περιφέρειες, ειδικά σε ό,τι αφορά στην προβολή, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα, ενιαίο, μήνυμα, εντός και έκτος Ελλάδας και μια κεντρική γραμμή που θα διαχέεται προς την περιφέρεια. Αναφέρθηκε, δε, σε ένα πιθανό “μοντέλο” προβολής όπου το κράτος θα παρέχει την κεντρική πλατφόρμα ενώ το “εμπορικό” τμήμα της θα προσφέρεται από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω π.χ. του ΣΕΤΕ.

Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συνέλευσης έκανε και η Τομεάρχης της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα και “δικαίωση” για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έθετε το θέμα αυτό εδώ και καιρό και ανέφερε ως προτεραιότητες που πρέπει να διευθετηθούν, τον Αναπτυξιακό Νόμο, τον Χωροταξικό Σχεδιασμό με αιχμή τις προβλέψεις για την τουριστική κατοικία, την στρατηγική αερομεταφορών και την ανάγκη δυναμικής προβολής με στόχο την επανατοποθέτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στο διεθνή ανταγωνισμό.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024