Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕπείγουσα ανάγκη συλλογικής στήριξης των τουριστικών μέτρων
Ομιλία του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης για τον Προϋπολογισμό 2009

Επείγουσα ανάγκη συλλογικής στήριξης των τουριστικών μέτρων

“Γνωρίζουμε όλοι ότι ο τουρισμός είναι ο χώρος εκείνος που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την οικονομική ύφεση. Γι’αυτό πιστεύω πως είναι επείγουσα ανάγκη, χωρίς υστεροβουλίες, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς κομματικές παρωπίδες, να στηρίξουμε συλλογικά τα…

“Γνωρίζουμε όλοι ότι ο τουρισμός είναι ο χώρος εκείνος που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την οικονομική ύφεση. Γι’αυτό πιστεύω πως είναι επείγουσα<...> ανάγκη, χωρίς υστεροβουλίες, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς κομματικές παρωπίδες, να στηρίξουμε συλλογικά τα τουριστικά μέτρα έχοντας τη συναίνεση όλων”, τόνισε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Aρης Σπηλιωτόπουλος, κατά την ομιλία του για τον Προϋπολογισμό 2009 στη Βουλή.

“Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Στην κοινωνία και στην οικονομία. Και σε αυτή την καμπή, χρειάζεται πάνω από όλα κοινωνική συναίνεση. Χρειάζεται ψυχραιμία και ρεαλισμός. Χρειάζεται ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Δυστυχώς, πολλές φορές, η πολιτική συζήτηση έχει έντονα τα σημάδια του αναχρονισμού. Ενώ ο σύγχρονος κόσμος μιλά, συζητά, προβληματίζεται για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, με πρώτο και βασικότερο την οικονομική κρίση, η εγχώρια δημόσια συζήτηση τα προσπερνά. Παρακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις, εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας έχουν τεθεί πολλά σοβαρά και μεγάλα θέματα. Αντιθέτως, η δική μας πολιτική ατζέντα περιορίζεται στον μικρόκοσμό μας.

Δεν υποτιμώ καθόλου τα ζητήματα που έχει αναδείξει η υπόθεση Βατοπαιδίου, πολλώ δε μάλλον τα προβλήματα που προκλήθηκαν, κυρίως στην Αθήνα, με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η έκρηξη των νέων μάς καλεί να δούμε την αποξένωση της πολιτικής από τις ανάγκες, τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις της νέας γενιάς. Ενώ τα θλιβερά επεισόδια με τους κουκουλοφόρους μας εγκαλούν να διαχωρίσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τις πράξεις καταστροφής και πλιάτσικου.

Όλοι μας οφείλουμε να προβληματιστούμε με τα όσα συνέβησαν αυτή την περίοδο στη χώρα μας. Οφείλουμε να αποφύγουμε τον εύκολο δρόμο της μετακύλησης των ευθυνών. Οφείλουμε να σκεφτούμε και να δράσουμε συλλογικά, υπεύθυνα και, πρωτίστως, πολιτικά.

Η Ελλάδα της ήσσονος προσπάθειας, η Ελλάδα της μετριοκρατίας, η Ελλάδα της ανομίας, η Ελλάδα της κουκούλας, είναι η Ελλάδα που δεν μας αξίζει και δεν μας ταιριάζει. Είναι η Ελλάδα που δεν μας τιμά, είτε φοράει είτε πράσινο, είτε γαλάζιο, είτε κόκκινο ή πορτοκαλί κουστούμι. Η Ελλάδα αυτή μας κρατά καθηλωμένους στο παρελθόν. Μας περιχαρακώνει στο χθες. Μας εμποδίζει να δούμε και να δουλέψουμε για τις ανάγκες του σήμερα και κυρίως του αύριο.

Αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, της Κυβέρνησης ή της Αντιπολίτευσης, οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά, να σηκώσουμε την άγκυρα από το παρελθόν και να ασχοληθούμε με τα μεγάλα και σημαντικά. Να ασχοληθούμε με αυτά που έρχονται. Να καταπιαστούμε με τις μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Γιατί πίσω από κάθε κρίση, ανοίγεται μια ευκαιρία.

Αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας, δεν μπορεί παρά να θέσουμε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τα μείζονα προβλήματα. Η διεθνής οικονομική κρίση είναι μπροστά μας. Μας καλεί να επανεξετάσουμε τις πολιτικές και τις προτεραιότητές μας. Γι’αυτό κάνουμε πράξη ένα μεγάλο σχέδιο προστασίας της ελληνικής οικονομίας, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και του τραπεζικού συστήματος.

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο τουρισμός είναι ο χώρος εκείνος που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την οικονομική ύφεση. Γι’αυτό πιστεύω πως είναι επείγουσα ανάγκη, χωρίς υστεροβουλίες, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς κομματικές παρωπίδες, να στηρίξουμε συλλογικά τα τουριστικά μέτρα έχοντας τη συναίνεση όλων. Γιατί από τον Τουρισμό, κερδίζουν όλοι οι Έλληνες. Ήδη η Κυβέρνηση, δια στόματος του Πρωθυπουργού, ανακοίνωσε αυτό το πλαίσιο μέτρων στήριξης του ελληνικού τουρισμού. Ένα πλαίσιο μέτρων με ουσιαστικό οικονομικό περιεχόμενο. Ένα περιεχόμενο το οποίο φτάνει τα 257 εκατ. ευρώ.

Η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται από μια κρίση σύνθετη. Μια κρίση που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Μια κρίση της οποίας είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις διαστάσεις, το βάθος και τη διάρκεια. Μεγάλο ειδικό και ουσιαστικό βάρος για την Ελλάδα έχει ο τουρισμός. Γιατί ο ελληνικός τουρισμός προσφέρει το 18,5% του ΑΕΠ. Προσφέρει πάνω από 850.000 θέσεις εργασίας (άμεσα ή έμμεσα). Κάθε ενίσχυση του τουρισμού, είναι επένδυση για την οικονομία. Είναι επένδυση για την κοινωνία.

Κινούμαστε σε τέσσερις στρατηγικές κατευθύνσεις:

– Πρώτον στην κατεύθυνση της στήριξης της απασχόλησης στον κλάδο του τουρισμού.
– Δεύτερον στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.
– Τρίτον, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας μέσω της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων.
– Και τέταρτον, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ποιότητας η οποία είναι και πρέπει να είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού τουρισμού.

Αποφασίσαμε 14 συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, τα οποία οι φορείς υποδέχθηκαν με την θετικότερη στάση γιατί δεν λειτουργούν πυροσβεστικά και μεσοπρόθεσμα, αλλά επιλύουν διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού και στηρίζουν ουσιαστικά τον κλάδο σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Σας κωδικοποιώ τα σημαντικότερα:

  • Αύξηση των δαπανών προβολής κατά 50%.
  • Μείωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) για τα έτη 2009 και 2010.
  • Αναστολή της καταβολής της εισφοράς του Ν. 128/75 για το σύνολο των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων προς τις Τράπεζες.
  • Aμεση υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς ΕΣΠΑ 2007-2013.
  • Μείωση του τέλους παρεπιδημούντων σε 0,5% από 2%.
  • Aμεση επιστροφή από τις ΔΟΥ του οφειλόμενου ΦΠΑ.
  • Παροχή κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση των τόκων μέχρι 350.000 ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.
  • Καταβολή των οφειλομένων ποσών των επιχορηγήσεων για τις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στον
  • Επενδυτικό Νόμο, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Κλείνει οριστικά το ζήτημα της λειτουργικής τακτοποίησης των ξενοδοχειακών μονάδων.
  • Μετατρέπεται το εποχικό επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας.
  • Λαμβάνονται μέτρα τόνωσης των ξενοδοχείων και των άλλων επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας, που έχουν υποστεί ζημιές από τα τελευταία θλιβερά γεγονότα.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας επηρεάζεται ουσιαστικά και σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του Τουρισμού. Γι’ αυτό διασφαλίζουμε αυτό που συστηματικά οικοδομήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Την εικόνα της Ελλάδας, ως ένας παγκόσμιος προορισμός κύρους και αξιώσεων.

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε σε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις την εμπιστοσύνη μιας πλατιάς πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Κι αυτό γιατί ενσάρκωσε την ανάγκη της πολιτικής αλλαγής. Οι πολίτες, μας παρακολουθούν, μάς κρίνουν, μας αξιολογούν αλλά και μας κάνουν κριτική για λάθη και παραλείψεις. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι είμαστε αλάνθαστοι. Ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Όλοι μας αποδεχόμαστε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Δυστυχώς, αυτό που δεν κατανοεί η αντιπολίτευση είναι ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν, οι όποιες δυσαρέσκειες εκφράζονται, δεν συνιστούν ανατροπή της πολιτικής κυριαρχίας που είχε και έχει η Κυβέρνησή μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν ακολουθούν γραμμική πορεία.

Προσωπικά, είμαι βέβαιος ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναξιοποίητα πολιτικά αποθέματα, με τα οποία θα γυρίσει το παιχνίδι. Κανείς δεν μπορεί να προδικάζει την εξέλιξη των πραγμάτων. Μην βιάζεστε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης. Το τελικό αποτέλεσμα δεν καθορίζεται από πρόσκαιρες δυσκολίες ή επιτυχίες. Διαμορφώνεται από όλες τις παραμέτρους, πρόσκαιρες και μόνιμες. Γι’αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και αναδεικνύουμε την ισχυρή μεταρρυθμιστική μας ατζέντα. Το μεταρρυθμιστικό μας έργο, είναι συνεχώς παρόν και αποτελεί τη σταθερή μας πυξίδα. Με τη σταθερή, αδιαπραγμάτευτη, μεταρρυθμιστική πορεία αποδεικνύουμε ότι εμείς, στη ΝΔ, επιλέγουμε να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουμε δυσάρεστοι”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024