Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΕπερώτηση για τις ναυλώσεις αεροσκαφών από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές
Βουλευτές-μέλη ΚΤΕ Μεταφορών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Επερώτηση για τις ναυλώσεις αεροσκαφών από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές

Επερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα τις ναυλώσεις αεροσκαφών άγνωστης προέλευσης από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή 26 βουλευτές – […]

Επερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα τις ναυλώσεις αεροσκαφών άγνωστης προέλευσης από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή 26 βουλευτές – μέλη<...>του ΚΤΕ Μεταφορών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατηγορώντας την Κυβέρνηση πως τα τελευταία τρία χρόνια και πάντα με άλλοθι τις περιόδους αιχμής απαξιώνει και συκοφαντεί την εταιρία με μισθώσεις ξένων Αεροσκαφών, άγνωστης προέλευσης, με τη δαπανηρή μέθοδο wet leasing.

Ενώ από το 2004 και μετά παρατηρείται μια ανάκαμψη στην παγκόσμια αεροπορική αγορά, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, τόνισαν οι βουλευτές, ακολουθούν μια πτωτική πορεία στη διακίνηση των επιβατών και του προσφερόμενου πτητικού έργου, κυρίως λόγω έλλειψης διαθέσιμων αεροσκαφών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την τελευταία τριετία έχουν φύγει από τον στόλο των Ολυμπιακών Αερογραμμών δέκα (10) αεροσκάφη με μακροχρόνια ναύλωση. Η συντονισμένα απαξιωτική πολιτική που ακολουθείται από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για την ναύλωση αεροσκαφών, αναγκάζει σκόπιμα τις Ολυμπιακές Αερογραμμές να καταφεύγουν σε λύσεις της τελευταίας στιγμής, πολύ πιο δαπανηρές, με υπέρογκες τιμές, επιβαρύνοντας την Εταιρία περαιτέρω, αλλά και δημιουργώντας πλήγμα στην αξιοπιστία της και στην ασφαλή μεταφορά των επιβατών.

Οι επιπτώσεις την τελευταία περίοδο είναι ιδιαίτερα εμφανείς. Χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανέφεραν τα ακόλουθα:

“Οι επιβάτες, ενώ έχουν αγοράσει εισιτήρια για να ταξιδέψουν με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, αρνούνται αρκετές φορές να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη άγνωστης προέλευσης, που δεν φέρουν το LOGO και τους κύκλους της Εταιρίας. Πέραν τούτου, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη παρουσιάζουν διάφορα τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να διαμαρτύρονται έντονα και να ταλαιπωρούνται από πολύωρες καθυστερήσεις. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι τα μισθωμένα Αεροσκάφη που δεν φέρουν τα διακριτικά των Ολυμπιακών Αερογραμμών, δεν συντηρούνται σύμφωνα με τα αυστηρά Προγράμματα Συντήρησης Ολυμπιακής Αεροπορίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τη διατήρηση των υψηλών προδιαγραφών και ποιοτικών στοιχείων στη πτητική τους ικανότητα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχουν κατά καιρούς εκτελέσει δρομολόγια των Ολυμπιακών Αερογραμμών τα κάτωθι αναφερόμενα αεροσκάφη:


  • OK-SWU, τύπος Β737-500 της εταιρείας TRAVEL SERVICE, προέλευσης Τσεχίας.

  • F-GIXG, τύπος A320 της εταιρείας AXIS AIRLINES , προέλευσης Γαλλίας.

  • ΟΕ-LMH, τύπος ΜD-80 της εταιρείας MAP AIRLINES, προέλευσης Αυστρίας.

  • EI-CZH, τύπος B767 της εταιρείας BLUE PANORAMA, προέλευσης Ιταλίας.

  • EI-DNA, τύπος B757 της εταιρείας BLUE PANORAMA, προέλευσης Ιταλίας.

  • EC-GMU,τύπος A310 της εταιρείας AIR COMET, προέλευσης Ισπανίας.

  • OK-WGY, τύπος B737-400 της εταιρείας CSA AIRLINES, προέλευσης Τσεχίας.

  • ΟK-SWU, τύπος B737-300 της εταιρείας CSA AIRLINES, προέλευσης Τσεχίας.

  • SX-BVD, τύπος A320 της εταιρείας HELLAS JET.


Πέραν των ανωτέρω αναφερθέντων προνομιακή θέση στη διαδικασία του WET LEASING έχει η ισπανική εταιρία Hola Airlines με την οποία οι Ολυμπιακές Αερογραμμές έχουν υπογράψει συμβόλαια για την εκτέλεση πτήσεων τους με 4 αεροσκάφη τους, η διάρκεια των οποίων εμφανίζεται στη συνέχεια.

  • Β737-300 EC-JQX 09.04.06 – 31.12.07

  • B737-300 EC-JTV 16.06.06 – 31.12.07

  • B737-300 EC-KBO 15.03.07 – 31.03.08

  • B737-300 EC-KHI 14.07.07 – 30.06.08


Η τεχνική συντήρηση των αεροσκαφών της Hola όπως και ισχύει για όλα τα wet lease αεροσκάφη δεν ανήκει στην δικαιοδοσία της Τεχνικής Βάσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η οποία εκτελεί απλά ότι αποστέλλεται από τις Υπηρεσίες της Hola.

Ιδιαίτερα σημαντικό θέμα το οποίο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Ολυμπιακών Αερογραμμών είναι η ποιότητα των αεροσκαφών της Ηola Airlines τα οποία παρουσιάζουν πάρα πολύ συχνά τεχνικά προβλήματα με συνέπεια την καθήλωση τους που έχει σαν αποτέλεσμα καθυστερήσεις, ακυρώσεις πτήσεων , ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, χρηματοοικονομική επιβάρυνση της εταιρίας, απαξίωση της κλπ. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις άρνησης επιβατών να επιβιβαστούν σε αυτά τα αεροσκάφη, ούτε λίγες οι περιπτώσεις δημοσιευμάτων στον ημερήσιο τύπο με συνέπεια την συνεχή δυσφήμιση της εταιρίας.


  • Τον Ιούλιο του 2007 το αεροσκάφος EC-KHI ερχόμενο από την βαρύτερου τύπου συντήρηση (D-Check) σε επισκευαστικό κέντρο του εξωτερικού παρέμεινε καθηλωμένο για μια εβδομάδα λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος.
  • Το αεροσκάφος EC-KBO παρέμεινε εκτός ενεργείας (καθηλωμένο) λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος από 07.10.07 μέχρι 09.11.07 όπου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο εξωτερικό. Επισημαίνεται ότι για το εν λόγω αεροσκάφος υπήρξε (09/11/07)εκτενές δημοσίευμα στον Ημερήσιο τύπο(Εφημερίδα Έθνος).Σύμφωνα με υπάρχουσες πληροφορίες για το συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει εμπλακεί ζητώντας τεχνικές πληροφορίες και η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑ&ΑΠ).
  • Το αεροσκάφος EC-JQX τον Οκτώβριο του 2007 έχει μείνει εκτός ενεργείας για μη προγραμματισμένη συντήρηση (τεχνικό πρόβλημα) για πάνω από 10 ημέρες.


Μεταξύ των άλλων διαχέεται ότι οι υπογραφείσες συμβάσεις μεταξύ Ολυμπιακών Αερογραμμών και Hola Airlines περιέχουν όρο για minimum guarantee flights hours ανά μήνα γεγονός που με την σειρά του σημαίνει ότι τα αεροσκάφη μπορεί να είναι εκτός ενεργείας και η ΟΑΕ να πληρώνουν. Συμπληρωματικά στις συμβάσεις δεν φαίνεται να περιέχεται ο όρος για την κάλυψη των πτήσεων ή αποζημίωση της εταιρίας όταν λόγω, καθήλωσης των νοικιασμένων αεροσκαφών, ακυρώνονται πτήσεις.

Τέλος χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων μηνών που επίσης αποδεικνύει ότι υπονομεύεται με τον χειρότερο τρόπο το έργο των Ολυμπιακών Αερογραμμών είναι ότι, ενώ ο υπουργός Μεταφορών στις 23-2-2007 υπέγραψε έγγραφο αναστολής της άδειας εκμετάλλευσης της Εταιρίας Hellenic Imperial Airways επειδή δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της Εθνικής και της Κοινοτικής Νομοθεσίας, στις 4-5-2007 επιχειρήθηκε και προτάθηκε, χωρίς ευτυχώς να πραγματοποιηθεί, η συγχώνευση των πτήσεων των ΟΑ 259 και ΟΑ 269 από αεροσκάφος της εν λόγω Εταιρίας με νηολόγιο SX – DIE”.

Βάσει όλων των παραπάνω, οι βουλευτές – μέλη της ΚΤΕ Μεταφορών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ.κ. Τσιόκας Χάρης, Σκουλάς Γιάννης, Βέρρας Μιλτιάδης, Γρηγοράκος Λεωνίδας, Ευθυμίου Πέτρος, Καρανίκας Ηλίας, Κατρίνης Μιχάλης, Λαμπίρης Ηλίας, Μαντατζή Τσετίν, Νάσιωκας Έκτορας, Περλέπε – Σηφουνάκη Αικατερίνη, Ράπτη Συλβάνα, Τιμοσίδης Μιχάλης,Χάιδος Χρήστος, Χριστοφιλοπούλου Εύη, Αντωνίου Τόνια, Βέρελης Χρήστος, Ζωΐδης Νικόλαος, Κάρταλης Κωνσταντίνος, Κεγκέρογλου Βασίλης, Μανιάτης Ιωάννης, Παπακωνσταντίνου Γεώργιος, Ρόβλιας Κωνσταντίνος, Στρατάκης Εμμανουήλ και Δαμανάκη Μαρία, έθεσαν στον αρμόδιο υπουργό τα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Για την στρατηγική και τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης που δεν είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης αλλά ο αφανισμός της τόσο μέσα από την εκποίηση των κερδοφόρων τμημάτων της όσο και από την συρρίκνωση του πτητικού έργου για να παραδώσει άνευ όρων μερίδια της αγοράς στους ανταγωνιστές.

  2. Για τη μόνιμη τακτική της κυβέρνησης να απαξιώνει και να επιβαρύνει τις Ολυμπιακές Αερογραμμές με επιπτώσεις αξιοπιστίας προς το επιβατικό κοινό.

  3. Για τα περιεχόμενα των συμβάσεων μίσθωσης των α/φων.

  4. Για τις ευθύνες της κυβέρνησης να συνεχίζει την τακτική μίσθωσης αεροσκαφών τόσο με αμφίβολης ποιότητας αεροσκάφη όσο και μικρού χρονικού ορίζοντα.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024