Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕπιστολή της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για τις απόψεις του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης
Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

Επιστολή της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για τις απόψεις του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης

Οι Κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας ΠΕΧΩΔΕ και Τουριστικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, με επιστολή που απέστειλαν σήμερα προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης σχετικά με το Ειδικό Χωροταξικό…

Οι Κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας ΠΕΧΩΔΕ και Τουριστικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, με επιστολή που απέστειλαν σήμερα προς τα<...> μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης σχετικά με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, τους ζητούν να συναντηθούν με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, προκειμένου να ενημερώσουν τους βουλευτές για τις θέσεις του Συμβουλίου.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Είναι βέβαιο ότι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό πρέπει να αποτελέσει το βασικό πλαίσιο διαμόρφωσης όλων των αποκεντρωμένων περιφερειακών αξόνων δράσης για ένα σύγχρονο τουρισμό που να ανταποκρίνεται τόσο στις σημερινές και μελλοντικές απαιτήσεις των τουριστών-επισκεπτών όσο και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και ιδιαιτερότητες του ελληνικού κοινωνικοοικονομικού και περιβαλλοντικού συστήματος.

Σήμερα ο προβληματισμός για τις βασικές επιλογές ενός Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό δεν μπορεί παρά να επηρεάζεται καθοριστικά από τις ακόλουθες παραμέτρους:

1. Την τρέχουσα χρηματοοικονομική κρίση, που είναι απολύτως βέβαιο ότι έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει σε παγκόσμιο επίπεδο όλες τις βασικές παραμέτρους της ποσοτικής και ποιοτικής προσέλκυσης επισκεπτών (αριθμός αφίξεων, μέσος χρόνος διαμονής, αγορά γης για παραθεριστική κατοικία κ.ά.)
2. Την παγκόσμια εμπειρία και τις διεθνείς τάσεις στην κατεύθυνση ανάδειξης των εθνικών και τοπικών προτερημάτων μας σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Έτσι, είναι βέβαιο ότι πρέπει να αποφευχθούν επιλογές που έγιναν σε άλλες χώρες (π.χ. Ισπανία) και οι οποίες οδήγησαν σε τραγικές περιβαλλοντικές καταστάσεις.
3. Τις βασικές περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές δυνατότητες και προτεραιότητες της χώρας τόσο στο νησιωτικό και τον παράκτιο χώρο, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το κείμενο που με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ, βρίσκεται σε διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΑ) έχει συναντήσει την πλήρη αντίθεση του συνόλου της επιστημονικής κοινότητας, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και του επιχειρηματικού κόσμου. Δεκάδες θεσμικοί εκπρόσωποι της κοινωνίας με κατά τεκμήριο αξιόπιστες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις, έχουν καταγγείλει τον εκτρωματικό, αντιαναπτυξιακό και περιβαλλοντοκτόνο χαρακτήρα του.

Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κείμενο θα προσδιορίσει το αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό μέλλον μεγάλου μέρους της χώρας, δεν προβλέπεται δυστυχώς νομοθετικά η συζήτησή του στο κορυφαίο όργανο δημοκρατικού διαλόγου της χώρας, τη Βουλή των Ελλήνων.

Προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό, ζητήσαμε επανειλημμένα να ενημερώσει τους Έλληνες Βουλευτές ο αρμόδιος Υπουργός. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία σχετική ανταπόκριση. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το σύνολο του Τύπου καταγράφει την πρόθεση του Υπουργείου να ζητήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τη θετική γνωμοδότηση του ΕΣΧΑΑ και στη συνέχεια το κείμενο να λάβει την τελική μορφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

– Επειδή ο αρμόδιος Υπουργός αποφεύγει να ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων,
– επειδή οι άξονες του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό αποτελούν σοβαρούς παράγοντες αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής σημασίας για το σύνολο της χώρας
– επειδή το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας απαιτεί το ζήτημα αυτό να υποστεί εξαντλητικό και τεκμηριωμένο επιστημονικό και πολιτικό διάλογο,

Το ΠΑΣΟΚ μέσω της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας αποφάσισε να ζητήσει από τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν στο ΕΣΧΑΑ να ενημερώσουν τους Βουλευτές του Κινήματος (και μέσω αυτών, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας) για τις θέσεις τους.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε σε συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη 21/1/09 στις 14:00, στα γραφεία της ΚΟ ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, αίθουσα 227″.

Ο εισηγητής του ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με την πρωτοβουλία, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιάς, παρά την πρόσφατη πολιτική αναβάθμισή του σε άτυπο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, δυστυχώς, στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της χωροταξίας, συνεχίζει να συμπεριφέρεται με τον γνωστό του τρόπο. Φοβάται το διάλογο, γιατί το περιβαλλοντικό έκτρωμα που έχει παρουσιάσει ως Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, έχει αντιμετωπιστεί από όλους, ως η οριστική ταφόπλακα του ελληνικού τουρισμού.

Το ΠΑΣΟΚ, μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά της κυβέρνησης, καλεί τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης σε ανοιχτό, δημόσιο διάλογο, μακριά από κλειστές αίθουσες και διαδικασίες αδιαφάνειας, που εξυπηρετούν μόνο την προώθηση οικονομικών συμφερόντων.

Ο αρμόδιος υπουργός, μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι σχεδιασμοί του για τον απρόκλητο βιασμό του ελληνικού περιβάλλοντος από τις μπουλντόζες των μεγαλοκατασκευαστών, δεν πρόκειται να περάσουν.

Το ΠΑΣΟΚ, ως αυριανή κυβέρνηση, θα στηρίξει με βιώσιμα μέτρα τον ελληνικό τουρισμό, ως βασικό στοιχείο μιας νέας Πράσινης Οικονομίας, που στηρίζεται στο σεβασμό του περιβάλλοντος, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ουσιαστική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024