Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΕπιστροφή αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από Αμερικανίδα συλλέκτρια
Υπουργείο Πολιτισμού

Επιστροφή αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από Αμερικανίδα συλλέκτρια

Δύο αρχαία αντικείμενα που επεστράφησαν στη χώρα μας από την Αμερικανίδα συλλέκτρια αρχαιοτήτων, κα Shelby White, παρουσίασε χτες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης. Πρόκειται για […]

Δύο αρχαία αντικείμενα που επεστράφησαν στη χώρα μας από την Αμερικανίδα συλλέκτρια αρχαιοτήτων, κα Shelby White, παρουσίασε χτες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης. Πρόκειται για το άνω τμήμα επιτύμβιας στήλης<…>που απεικονίζει έναν ώριμο άνδρα πολεμιστή και έναν νέο, η οποία χρονολογείται στο 410-400 π.Χ. και έχει ταυτιστεί από τον Γ. Δεσπίνη ως το άνω τμήμα επιτύμβιας στήλης από το Πόρτο Ράφτη και για έναν χάλκινο καλυκωτό κρατήρα με ένθετη αργυρή φυλλοφόρο ταινία στο σώμα, ο οποίος χρονολογείται στο 340-320 π.Χ.

Κατά την ομιλία του ο κ. Λιάπης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Η λεηλασία αρχαιοτήτων υπήρξε ιδιαίτερα τραυματική για μικρές χώρες με μεγάλη ιστορία, όπως είναι η χώρα μας, καθώς επέτεινε το αίσθημα της αδικίας και της αδυναμίας, απέναντι σ`αυτούς που κάθε φορά κατάφερναν να ακρωτηριάζουν στην κυριολεξία, κομμάτια του παρελθόντος μας, δηλαδή της ίδιας μας της ύπαρξης.

Στο σύγχρονο, ευνομούμενο κόσμο, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε κράτους, βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των κυβερνήσεων. Στις μέρες μας, κυβερνήσεις, πολιτιστικοί φορείς, μουσεία αλλά και συλλέκτες, συνεργάζονται στη διαχείριση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, δίνοντας έμφαση στην καλλιτεχνική και εκπαιδευτική τους σημασία.

Ο επαναπατρισμός αρχαιοτήτων λοιπόν, έχει τεράστια σημασία για τον ελληνικό λαό που κάθε φορά τον αντιμετωπίζει ως αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας. Αλλά και για τους Έλληνες αρχαιολόγους που καταβάλλουν ηρωικές προσπάθειες για την προστασία και την αποκατάσταση των αρχαίων θησαυρών μας. Οφείλουμε να συγχαρούμε την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και όλους όσους συνεργάστηκαν μ`αυτήν, που μετά από μια σειρά λεπτών χειρισμών και διαπραγματεύσεων, επέτυχαν τον επαναπατρισμό των δύο αρχαιοτήτων”.

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στην περαιτέρω θεσμική ενίσχυση του αγώνα για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας έχοντας συστήσει πρόσφατα, τη διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, που έχει αντικείμενο αφενός τον εντοπισμό και στη συνέχεια τον επαναπατρισμό των ελληνικών αρχαιοτήτων. “Η συστηματική προσπάθεια της νέας διεύθυνσης πιστεύουμε ότι θα πολλαπλασιάσει τις επιτυχίες μας στον τομέα αυτό στον οποίο ως κυβέρνηση δίνουμε τεράστια σημασία” σημείωσε ο κ. Λιάπης.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024